Det er uhyre sjeldent jeg leser Christina Plettens kommentarer i Aftenposten. Selv om de er velskrevet, er de sjeldent tankevekkende. Det er ingen som kan være i tvil om hva som er Plettens politiske ståsted, noe som antakelig forklares med at kommentatorer har «høyere takhøyde» enn hva nyhetsjournalister har.
Men er det ingen grense? Introen til Plettens kommentar avkler enhver tvil: «Israels krigføring i Gaza er en ren massakre».
Vitne til hva?
Med utgangspunkt i egne foreldre forteller Pletten at de «har begynt å spole forbi starten på Dagsrevyen», og at de er i selskap med stadig flere.
De er ikke alene. Mange nordmenn unngår aktivt nyheter om Gaza. Det viste en undersøkelse av nordmenns medievaner i 2024. Til og med journalister og redaktører gjør det i forbausende stor grad.
Selv snur jeg meg ofte bort når de verste bildene ruller over skjermen. Jeg orker ikke se flere barn med isønderbombede kropper.
Og samtidig skammer jeg meg over det. For det minste jeg kan gjøre er vel å tåle det ubehaget. Å være et vitne.
Her er det flere ting å sette fingeren på. For hvilke «nyheter» om Gaza siktes det til? For oss som følger med, i alle fall prøver å følge med så godt vi kan – det er ikke enkelt i seg selv, er stadig mer i tvil om hva vi kan vi stole på.
Det som journalister kaller «nyheter» er for mange stort sett de samme scenene vi har sett før. Og spørsmålene melder seg; er noe eller mye av dette iscenesatt av Hamas, slik mange hevder? Og hvor kommer informasjonen fra i det Hamas-kontrollerte Gaza? Hvordan verifisere den?
Så kan man slite med å tåle ubehag av krigers konsekvenser, men hvis man først skal være et «vitne», så må man i alle fall bestrebe seg på å søke etter og forholde seg til de faktuelle forhold – særlig når man videreformidler det man mener å vitne i mediene.
Den sterkeste rett?
Etter en rant fra Pletten om hva som ligger i begrepet «det store vi», med henblikk på det ansvaret vi alle har, nedfelt i menneskerettighetene, synes de faktuelle forhold i denne krigen å være helt uproblematisk for Pletten – og uten nyanser:
Hva skal erstatte den regelbaserte verdensordenen?
Slik jeg tolker signalene fra Trump og hans allierte, er det nettopp ideen om at det er greit å snu seg vekk. At andres lidelse ikke er ditt problem. At konflikter får gjøres opp mellom dem det gjelder.
Det betyr i praksis at de sterkeste kan gjøre som de vil. Det er det vi ser utspille seg i Midtøsten nå. Israel blåser i protestene fra andre land, og dytter systematisk og brutalt palestinerne ut av både Gaza og Vestbredden. De sulter befolkningen og slakter ned sivile.
Denne barnlige holdningen, eller tolkningen, peker enkelt ut «de onde», samtidig som Hamas glimrer med sitt fravær. Ja, faktisk nevner ikke Pletten Hamas, terrororganisasjonen Hamas, én eneste gang. De er rett og slett fraværende i Plettens verden. Det samme med Hamas’ terrorangrep i Israel 7. oktober 2023.
Da kan man spørre seg: Har Pletten fått med seg grunnlaget for Israels krigføring mot nettopp Hamas? Er hun helt sikker på hvem som bidrar til å sulte befolkningen og hvem som tillater at sivile slaktes ned?
En krig har sine sivile ofre, men det burde tilhøre sjeldenhetene at en krigførende part bruker sivile som skjold for å redde seg selv. Husker man at Hamas fortsatt har en rekke israelske gisler, døde eller levende, som fortsatt brukes aktivt som pressmiddel? Hva mener Pletten – og de fleste andre journalister i Norge – om det? Er det lov å bare snu seg vekk?
Propaganda fra Hamas
Det mest interessante med Plettens kommentar er å finne i kommentarfeltet. For her kommer raskt det betimelige spørsmålet som ikke synes å passe inn i mediefolks verdensbilde.
Og hvor er kritikken av Hamas? Både artikkelen og media vinkler krigen ensidig. En krig – gjennom årsak og handlinger – har alltid minst 2 sider. Gjennom historien har israelske handlinger ofte blitt fremprovosert av Hamas – så også denne gang. Hamas bryter Genève konvensjonen så det synger etter gjennom å dytte kvinner og barn foran seg og gjemme seg i sivile fasiliteter. Uten å rettferdiggjøre alle israelske handlinger, hvor er kritikken av Hamas og folkekrav om at Hamas «oppfører» seg?