Antisemittisme

12-åringen ble gjengvoldtatt fordi hun er jøde – et innblikk i æreskulturen

Tre gutter på 12 og 13 år dro den 12 år gamle jenta med tvang til et forlatt område i Courbevoie hvor de hånet henne for å være jøde, truet henne på livet og voldtok henne. I tillegg filmet de overgrepet. To av guttene er siktet for gjengvoldtekt, den tredje deltok ikke i selve voldtekten. Frankrike er rystet av den ekstreme antisemittiske voldtekten. Den føyer seg i rekken av antisemittiske angrep etter 7. oktober, og illustrerer på samme tid hvordan seksuell fornedrelse er et aktivt maktmiddel i æreskulturen. 

Hun er bare tolv år gammel, den jødiske jenta som bor  i en forstad til Paris. Hun skal ha kjent minst en av guttene som angrep henne fra før.

«Brutaliteten i det som skjedde og den svært unge alderen til de involverte gir denne affæren en svimlende dimensjon» skriver Le Figaro.

Tirsdag kveld ble to 13 år gamle tenåringer tiltalt for voldtekt av en 12 år gammel jente, begått med «vold, drapstrusler og antisemittiske fornærmelser». En tredje 12 år gammel gutt fikk status som assisterende vitne til voldtekten og tiltalt for de andre lovbruddene som omfattes av etterforskningen.

Påtalemyndigheten beordret varetektsfengsling av de to 13 år gamle guttene: Den ene ble fengslet i Nanterre varetektssenter, den andre i Porcheville, i Yvelines. Den tredje tiltalte, 12 år gammel, ble pålagt et midlertidig rettslig opplæringstiltak og overført til et ungdomshjem.

En rekke medier har skrevet om gjengvoldtekten av den jødiske jenta, inkludert norske medier. VG skriver:

Saken har utløst sjokk og bekymring i Frankrike hvor det har vært en kraftig økning i antisemittiske handlinger i kjølvannet av Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober og Israels krigføring i Gaza i månedene etterpå.

Frankrikes statsminister Gabriel Attal karakteriserte hendelsen som et antisemittisk angrep.

– 12 år gammel jente voldtatt fordi hun er jødisk, skriver han på X.

President Emmanuel Macron, som står midt i en valgkamp, har også gått ut og sagt at skoler i Frankrike trues av «antisemittismens svøpe.»

Onsdag kveld samlet flere hundre mennesker seg utenfor rådhuset i Paris for å demonstrere mot antisemittisme. Mange holdt plakater og slagord hvor det sto «voldtatt fordi hun er jødisk.» På andre sto det «Det kunne ha vært din søster.»

Antisemittisme er ikke et dekkende begrep. Når barn gruppevoldtar og drapstruer et annet barn fordi hun er jøde, da er det glødende hat som er riktig begrep. Glødende jødehat.

Et våpen

Det glødende jødehatet sitter sterkt i islam og æreskulturen. Isolert sett minner angrepet på 12-åringen i den franske parken om terrorangrepet mot jødene i Israel 7- oktober i fjor. Seksuell tortur og fornedrelse kjennetegnet Hamas-terroristenes metodiske angrep. Før de ble drept, ble terrorofrene utsatt for ekstrem seksuell vold. Det er ingen tvil om at det var planlagt å bruke voldtekter og seksuell tortur som våpen i angrepet den dagen.

Rapporten «Seksuelle overgrep i 7. oktober-krigen» («Sexual Crimes in the October 7 War») er rystende lesning som nok de fleste aller helst vil slippe. Rapporten er utarbeidet The Association of Rape Crisis Centers in Israel, en offisiell israelsk organisasjon som er underlagt den israelske regjeringen, og den er basert på innhentede vitnebeskrivelser fra både angrepet på musikkfestivalen Nova Festival for ungdom, og fra angrepene på kibbutzer, i private hjem og landsbyer. Vi beskrev funnene i rapporten i denne saken:

Vi snakker altså om systematiske, bevisste, seksuelle overgrep på sivile utført av Hamas, ofte utført foran øynene på partnere, familie og venner – «på en måte ment for å øke smerten og ydmykelsen» overfor både ofrene og vitnene. Hamas «jaktet unge kvinner og menn som flyktet fra Nova-festivalen, og i henhold til vitnemål, dro dem etter håret mens de skrek. Aksjonene var målrettet mot kvinner, jenter og menn. I de fleste tilfellene ble ofrene drept etter eller under voldtekten».

Kjønnsorganene til både kvinner og menn «ble brutalt lemlestet, og av og til ble våpen stukket inn i dem». Terroristene «kuttet og lemlestet (også) kjønnsorgan og andre kroppsdeler med kniv».

Vi har også anbefalt dokumentaren Screams before silence fordi den er en helt nødvendig påminnelse om hva som skjedde. Den forferdelige, fornedrende og torturbaserte terroren er ikke gjengitt på film, men menneskene som så det, som håndterte de skadde, som hentet og stelte de drepte forteller. Det er ekstremt sterkt. Og det er ekstremt skremmende.

Den seksuelle volden utført av Hamas og den seksuelle volden den 12 år gamle jødiske jenta i Frankrike ble utsatt for, bærer de samme kjennemerkene fra æreskulturen: Ekstremt jødehat og seksuell fornedring som våpen.

Sex-æren

Når 12-13 år gamle gutter er i stand til å voldta og fornedre, sågar tre mot en, er det grenseløst naivt å tenke at det ikke handler om kultur. Hatet oppstår ikke i et vakuum. Barn stabler ikke et slikt hat på beina av seg selv, det kommer fra et sted, og metodene kommer tilsvarende  fra et sted.

De bokaktuelle Kripos-ansatte Gunnar Svensson og Terje Bjøranger, som også er primus motorer i Kompetanseteamet mot mot tvangsekteskap og æresrelatert vold, har sammen forfattet boken Æresrelatert kriminalitet basert på egne erfaringer og arbeidet med 10.000 saker gjennom mer enn 20 år. I boken presenteres opp mot 200 eksempler på æreskulturens tyranni overfor særlig ungdom. Svensson og Bjøranger skriver at «de fleste» med muslimsk bakgrunn i Norge «lever i en æreskultur med seksuell kontroll av jenter».

I vår omtale av boken går vi inn på nettopp det seksuelle aspektet forfatterne beskriver:

 I boken bruker de begrepet «sex-æren». De sier rett ut at det nettopp er storfamilien og kollektivets «rett og plikt» til å kontrollere jenter og kvinners seksualitet som er kjernen i æreskulturen.

Kraftige tiltak

De slo allerede i fjor alarm da de sa at seksuelle overgrep er så vanlig at mange jenter tror dette er en del av oppveksten.

– Vår erfaring er at seksuelle overgrep er så vanlig at mange jenter tror det er en del av oppveksten. En jente som var blitt utsatt for seksuelle overgrep, sa: «Blir ikke alle det?», forteller Svensson.

Den samme erfaringen deler HRS. Seksuelle overgrep innad i storfamilien synes å være vanligere enn uvanlig.

Vokser man opp i en slik kultur, lærer man nødvendigvis en adferd av det. Unge gutter, i den franske voldtektssaken så å si barn, 12 og 13 år gamle, må ha erfart og lært noe som fikk dem til å handle som de gjorde. Barn i denne alderen har ikke noen medfødt tilbøyelighet til verken jødehat eller gjengvoldtekt.

Den 12 år gamle jødiske jenta har fått livet lagt i grus. Hun vil med stor sannsynlighet bære preg av det hun ble utsatt for resten av sitt liv.

Krigen gir næring

Sporene av gjengvoldtekten i Frankrike går tilbake til Hamas’ terrorangrep, for som den svenske religionsforskeren Svante Lundgren sa til det svenske nyhetsbyrået TT en knapp måned etter terrorangrepet.

– Antisemittismen i våre land får næring fra denne konflikten, sa han.

VG gjenga 5. november i fjor en NTB-melding der det sto følgende:

– En del mennesker mener at jødene på et eller annet vis er ansvarlige for eller medskyldige i krigen, uansett hvor i verden de bor eller hvilken relasjon de har til Israel. De opplever at jøder er et legitimt mål, sier Lundgren.

Sikkerheten er styrket ved jødiske skoler, synagoger og andre institusjoner og steder med koblinger til jødedommen over hele Europa. Frankrike og Tyskland har forbudt propalestinske demonstrasjoner fordi myndighetene fryktet at demonstrasjonene skulle utarte til hatkriminalitet.

Dette har imidlertid blitt møtt av sterk kritikk fra flere hold, blant annet en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

I Norge er vi kjent med at «hatkriminalitet» er vonde ord. Jødehatet er noe ganske annet enn ord, det er bevæpnet ikke bare med våpen, men med seksuell vold og fornedrelse.

Neste gang du hører noen påstå at jødene i Europa overdriver hvilken trussel de lever under, bør du tenke på den 12 år gamle jenta. Målrettet, truet på livet og voldtatt – fordi hun er jøde.