Antisemittisme

Palestinsk TV-kanal: Hamas stjeler nødhjelp og dreper hjelpearbeidere

Det mangler ikke på nyheter i norske medier om at Israel er ansvarlig for at barn sulter i hjel i Gaza fordi de ikke slipper inn tilstrekkelig nødhjelp over grensen. Men kan hele eller deler av ansvaret ligge et helt annet sted, noe som nylig ble bekreftet på Fatahs egen TV-kanal?

For ikke så lenge siden, den 29. februar i år, la vi ut en artikkel skrevet av Julie Dahle med omfattende dokumentasjon av det som i norsk presse omtales som sultkatastrofen på Gaza:

«Gazas befolkning sultes med vilje, sier FN-ekspert». «På randen av hungersnød». Variantene er mange, og norske medier pumper daglig ut påstanden om at Gazas befolkning utsettes for en utsultingskampanje av Israel. Statistikken over innført nødhjelp, etablering av bakerier og noe så enkelt som å se på menneskene i reportasjene fra Gaza gir et ganske annet bilde.

Artikkelen ble skrevet for 2 måneder siden, og det kan ikke utelukkes at forholdende er forverret siden den gang. Men i dag vet vi litt mer enn vi gjorde da om hvorfor det er matmangel i deler av Gaza.

Dette skyldes den utrettelige vaktbikkja Palestinian Media Watch (PMW) som vi har omtalt flere ganger, for eksempel her, her og her.

PMW produserer ikke nyheter selv, deres formål er å videreformidle hva palestinerne selv formidler til sine egne innbyggere. Dette gjøres selvsagt alltid på arabisk, og selv om norske journalister nok kan unnskyldes for ikke å beherske arabisk, så finnes det ingen unnskyldning for ikke å følge med på hva som legges ut av PMW.

Det kan selvsagt – rent teoretisk – tenkes at norske medier følger med på hva PMW videreformidler, men ikke liker det de leser. En artikkel norske hovedstatsmedier garantert ikke liker ble lagt ut av PMW tirsdag 21. april. Og PMW’s kilde er Awdah TV, en TV-stasjon som drives av Fatah. Fatah er som de fleste bør vite identisk med selvstyremyndighetene på Vestbredden, som støttes av meget generøse overføringer fra de vestlige land, i særdeleshet fra Norge.

Her siteres en av Awdahs programledere på følgende uttalelse:

Hamas’ persecution of any party who is a source for distributing the [humanitarian] aid or securing it began from the start of the war (i.e., 2023 Gaza war), as Hamas persecuted well-known figures and teams of volunteers on the ground in mid-October [2023]. It attacked them and killed some of them for two reasons: Firstly, preventing any activity by any [other] party in the Gaza Strip; and secondly, ensuring Hamas control over the aid and its storage, which of course leads to these crazy and unreal prices that no one can pay in the shadow of this destruction. After the occupation (i.e., Israel) bombed storehouses controlled by Hamas, the accumulation of tons of various food and aid products that Hamas had taken exclusivity over became clear, at a time when the Gaza Strip is suffering from hunger.”

At Hamas beslaglegger matvarene som distribueres, bekreftes dessuten i et intervju TV-stasjonen Al-Jazeera har med en eldre kvinne i Gaza:

Woman from the Gaza Strip: “The aid isn’t reaching all the people.”

Al-Jazeera TV reporter: “Few things are arriving, and they [Hamas] claim they are distributing them.”

Woman: “It is all to their [own] homes. Let Hamas catch me and shoot me and do what they want to me.»

Sitatene på engelsk er oversatt fra Awrah’s TV-sending av PMW.

Hva innebærer denne informasjonen?

For ikke lenge siden ble Israel utsatt for internasjonal fordømmelse etter at tre biler med hjelpearbeidere fra World Central Kitchen ble bombet, noe som det israelske forsvaret (IDF) umiddelbart beklaget samtidig som det ble lovet at hendelsen skulle bli gjenstand for uavhengig etterforsking.

Det som opplyses på Awdah TV om at Hamas beslaglegger matvarer og til og med tar livet av enkelte hjelpearbeidere, er nok et bevis på at at Hamas ikke bryr seg om Gazas innbyggere. Hamas unnskylder seg ikke ved å si at at dette er gjort ved en feil og at hendelsene skal etterforskes. Tvert imot – dette gjøres bevisst, i vinnings hensikt.

Her får vi altså bekreftet direkte fra Fatah at deler av den nødhjelpen som har kommet over grensen fra Israel og Egypt og som Hamas ikke har behov for selv, blir solgt på markedet til skyhøye priser. Det er lett å forstå den eldre kvinnenes frustrasjon i intervjuet med Al-Jazeera.

Hører vi noe om dette i norske medier?

Hvis man utelukkende følger med på hva som formidles av norske medier er det lett å få inntrykket av at Israel er eneansvarlig for at barn dør av sult i Gaza. At Hamas skal ha noe som helst ansvar for situasjonen nevnes ikke.

Det som er interessant med PMW’s artikkel er at det så vidt vi vet er første gang det kommer frem på Fatahs egen TV-kanal, Awdah TV, at Hamas har et betydelig ansvar for situasjonen. Det samme uttales i et intervju Al-Jazeera har gjort på gaten i Gaza. Og hverken Awdah eller Al-Jazeera kan beskyldes for å være spesielt israelvennlige.

PMW summerer opp saken som følger:

This is a damning indictment by Fatah, exposing Hamas’ heinous actions against humanitarian aid workers and Palestinian civilians in need of food. World powers were quick to decry Israel for an inadvertent tragedy that killed several World Central Kitchen personnel. These same authorities and media outlets must now condemn Hamas with equal vigor for its intentional murder of aid workers. A failure to condemn Hamas for intentional murder by the countries and frameworks who condemned Israel for accidental killing would expose once again a glaring double standard by international bodies, and especially the media, that unfortunately has accompanied this entire war.

Ifølge Norad har Norge overført 14,5 milliarder kroner i bistand til Palestina siden 1993. I 2022 utgjorde bistanden 667 millioner kroner. I og med at Norge ikke sender penger til Hamas på Gaza, har alt gått til selvstyremyndighetene på Vestbredden, det vil si Fatah. Da synes vi i all beskjedenhet at norske medier burde ha en viss interesse av hva som skjer på Vestbredden, og følge litt med på hva som sies og skrives i de mediene som Fatah kontrollerer. Bare på den måten vil man få et bredere bilde av hva som foregår blant palestinerne, i dette tilfelle på Gaza. Men den interessen er åpenbart ikke til stede. 

Desverre har vi ingen tro på norske medier vil rette opp inntrykket av at Israel er ansvarlig for manglende leveranser av nødhjelp til befolkningen i Gaza. Å korrigere egne feil har aldri vært norske journalisters sterke side.

Og hvorfor skulle de det – gårsdagens avis, for ikke å snakke om Dagsrevyen i går, er glemt i dag.  

 

Hovedillustrasjon: Skjermbilde Economic Times/IDF, YouTube