Antisemittisme

– Du skulle sett hatet i øynene deres, ett intenst hat

Kvinnefrigjøringsdagen 8. mars 2024 kommer til å stå som skammens dag for all fremtid. Men denne skammens dag kommer også til å være starten på noe langt verre. Et intenst Israelhat og åpenlys antisemittisme møtte gruppen som skulle delta i 8. mars-toget i Oslo. De ble fysisk stoppet fra å gå i toget av propalestinere, både blant de øvrige deltakere og blant organisatorer i rosa vester. Politiet måtte beskytte gruppen ved å danne en jernring rundt dem. - Det verste var hatet, de var helt ville i blikket, forteller en av deltakerne til HRS.

– Jeg har aldri sett meg over skulderen når jeg er ute å går. Det må jeg nå, sier en av deltakerne til HRS.

Vi har valgt å ikke tilkjennegi hennes identitet. Anonymitet synes nå helt nødvendig for jøder og Israel-venner i Norge av sikkerhetsmessige grunner.

«Horer!», «Barnemordere!», «Skadedyr!»

Den jødiske gruppen talte omkring 50 personer. De hadde fått tillatelse av 8. mars komiteen til å delta (en tillatelse HRS har sett), noe som også ble bestridt da propalestinere gikk til angrep på gruppen. Blant annet hevdet Rødts Sofia Rana på sin Facebook-side at en slik tillatelse ikke forelå, noe hun senere på kvelden fjernet.

Deltakelsen til den jødiske gruppen var for å vise støtte til israelske kvinner som har blitt drept og/eller utsatt for seksuell vold under Hamas’ terrorangrep 7. oktober, samt støtte til gislene, herav 19 kvinner, som fortsatt er gisler under Hamas. De ble tildelt plass under hovedparolen «Støtt kvinners fredsarbeid – bekjemp voldtekt som våpen». Her hadde jødene blant annet en parole som lød «Meetoo – unless you are a jew».

På et møte i forkant hadde den jødiske gruppen diskutert at de kunne utsettes for ubehageligheter. Deres strategi var å ikke la seg provosere, uavhengig av hva skjedde. Og det klarte faktisk gruppen, hvilket det står respekt av. For det gruppen møtte var en nedlatende og provoserende mobb, gjennomsyret av blindt Israelhat og en antisemittisme som bare ser ut til å vokse seg sterkere for hver dag som går. Tro så ikke at det bare var palestinere, andre innvandrere eller muslimer blant angriperne, der var også etniske nordmenn med «det samme ville blikket» som det omtales som.

«Horer!», «Barnemordere!», «Skadedyr!» ropte mobben opp i ansiktet på jødene. Og med det som kan kalles en imaginær tegnestift i skoen klarte jødene å holde seg forholdsvis rolig. De ba de hissige propalestinere om ikke å gå dem helt opp i ansiktet og svarte så rolig de kunne på alle de hinsidige verbale angrepene. De prøvde også å roe gemyttene ved å tilby seg å gå aller sist i toget, men selv ikke det var godt nok for mobben. Her skulle de tydeligvis demonstrere makt ved å forhindre jødene både bevegelsesfrihet og ytringsfrihet.

Jernring

Mobben begynte således, sammen med en del av organisatorene for 8. mars, endog kledd i rosa vester (fargen rosa som liksom skal symbolisere følsomhet og romantikk, men den symboliserer også manglende realitetsorientering), dannet en menneskelig lenke i front for å forhindre at gruppen kunne følge toget. Stemningen mot jødene ble stå truende at politiet dannet en jernring rundt gruppen for å beskytte dem.

Jødene ble med andre ord stående igjen på Youngstorget mens toget gikk.

Og hvordan omtalte så statskanalen NRK det som skjedde? Jo, som følgende:

Deltagelsen provoserte imidlertid flere av dem som deltok i marsjen til støtte for Palestina, og mange ropte etter hvert slagord til støtte for Palestina mot gruppen.

Slagord til støtte for Palestina? Kan NRK forklare hvordan «Horer!», «Barnemordere!» og «Skadedyr!» støtter palestinernes sak? Eller at man nekter jødene å gå i 8. mars-tog fordi man er uenige i Israels angrep mot Hamas?

Et sannhetens ord i denne anledningen kom politiet med:

– Politiet kommer ikke til å gripe inn i noen form for ytringsfrihet, og vi ga klar beskjed om at vi var her for det ordensmessige, sier Tore Barstad.

– Nå ble de fysisk hindret i å delta i toget, så sånn sett oppnådde både 8. mars-komiteen og de andre som var motstandere det som var formålet. Det er likevel trist for politiet å se at kvinners rettigheter ikke blir ivektlagt, uansett hvem man tilhører.

Kvinners rettigheter – uansett hvem man tilhører – burde være grunnerven på kvinnefrigjøringsdagen.

Antisemitter

La oss så minne om hva antisemittisme er. Antisemittisme er, ifølge Wikipedia, fordommer mot, hat mot, eller diskriminering av jøder som en etnisk eller religiøs folkegruppe. En person som hevder slike holdninger er kalt for en antisemitt. Antisemittisme er forstått som en form for rasisme.

Men når propalestinere nettopp uttrykker fordommer, hat og diskriminering av jøder så velger mediene å fremstille det som om det oppstår tumulter mellom to grupper, altså en sterk nedskalering av den faktiske konflikten som ene og alene oppsto på grunn av det som med rette må kunne kalles antisemitter.

– Det var ingen tumulter mellom to parter. Det er ikke sant. Det er ren løgn. Vi sto rolige. Vi ville formidle vårt budskap på en fredelig måte, et budskap som vi mener også er viktig, og som ikke må glemmes i denne konflikten. Vi vet at Israel også kan klandres for ting, men det er ikke sivilbefolkningen eller oss som kan klandres, sier en av deltakerne, og fortsetter:

– Vi hadde med oss et A4-ark med noen ord som skulle fortelle vårt viktigste budskap. Men ingen ville lytte. De er totalt blendet av et skremmende hat.

Ingen pågrepet

Den voksende antisemittismen bør skremme oss alle. Det kan også tyde på at politiet var bakpå, til tross for at de sier til NRK at de «på forhånd (var) forberedt på at det kunne bli bråk under markeringen siden det allerede var en parole i toget til støtte for kvinner i Gaza med navnet ‘Gazas kvinner er Oslos søstre’».

Men det var altså ikke jødene som reagerte på støtten til Gazas kvinner, som jeg også betviler var politiets teori. Men det hatet og angrepene som jødene ble utsatt for viser kanskje at politiet feilvurderte situasjonen. For ingen ble pågrepet. De hadde ingen hester, ingen hunder, de hadde bare en gruppe politifolk som hadde nok med å beskytte jødene.

Rasisme med politiet som vitner er nesten ikke til å tro. Antisemittene slipper unna, og med det vil de ta seg enda mer til rette og oppleve seg større og sterkere enn jødene. Og det gjør de med støtte fra både regjeringen og mediene. Ingen medier har fulgt opp det åpenlyse jødehatet, og regjeringens politikk overfor Israel tjener bare til forsterket polarisering og mer konflikt også her hjemme. I tillegg pågår en historieforfalskning der flere og flere maler seg inn i ett hjørne, ikke minst utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

At det israelske utenriksdepartementet deler den israelske ambassadøren i Norge med å vise til at hvis du ser etter blind antisemittisme og Israelhat «blandet med den verste typen moralistisk hykleri – bør Norge være ditt umiddelbare valg.»

Det var for øvrig et møte i synagogen i går der hendelsene på 8. mars ble diskutert. Vi håper å kunne komme tilbake til det.

Andre hendelser

Ja, det er bare å gratulerer Norge med denne skammens dag – og hva dere har satt i gang, er jeg redd dere ikke ser konturene av.

For øvrig var det ikke bare i Oslo det kom angrep. I Sandefjord ble en mann med et israelsk flagg slått ned, ifølge Sandefjord Blad (SB).

– Et voksent par stilte til markeringen med et israelsk flagg. Det provoserte en del andre som sto på samme sted med Palestina-flagg, forteller journalisten på stedet.

På en video SB har fått tilsendt fra hendelsen kan man se at den voksne mannen som holdt Israel-flagget blir liggende på bakken, mens to politibetjenter forsøker å skjerme ham fra flere andre som forsøker å slå og sparke mannen.

Det israelske flagget ble senere brent på torvet med tilskuere (faksimile fra SB, legg merke til kvinnen i hijab som filmer eller tar bildet av hendelsen, sikkert en stolt gjerning på kvinnedagen).

Ellers påpeker SB, og politiet i Sandefjord, at de ikke vet hvem som startet det hele. Vi kan jo gjette.

I København var det også bråk på ett 8. mars-arrangement. Propalestinske demonstranter avbrøt statsminister Mette Frederiksens (S) tale en rekke ganger. Hun reagerte med å avbryte talen og gå av scenen mens rop lød fra demonstrantene, som også hadde med seg bannere og palestinske flagg, og spredte om seg med løpesedler. Også likestillingsminister Marie Bjerre (V), kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og arbeidsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skulle etter planen delta i en paneldebatt senere i programmet, men samtlige skal ha valgt å forlate, ifølge Berlingske.

I Norge er regjeringen taus om det som skjedde 8. mars. Og ingen journalister spør.