Antisemittisme

Israelsk storavis kårer Norge til Europas mest Israel-fiendtlige nasjon

Lenge ledet Irland, skriver storavisen Ynetnews, men Norge får nå førsteplassen som Europas mest Israel-fiendtlige land. Avisen peker på at Arbeiderpartiet nektet Kong Harald å kondolere Israel etter terroren 7. oktober, og at Ap-regjeringen nekter å definere - som eneste europeiske land - Hamas som en terrororganisasjon. Avisen er ikke i tvil om hvorfor Israel og Norge er i den mest akutte diplomatiske krisen noensinne. Eksemplene står i kø når Norge med rette plasseres i den pinlige skammekroken.

Ynetnews er en israelsk storavis som publiserer nyheter og kommentarartikler på engelsk. Avisens mangeårige journalist, utenrikskorrespondent og kommentator Itamar Eichner, har vært ansatt ved avisen i en årrekke, og vant i fjor B’NAI B’RITH World Centers pris for journalistikk for sitt arbeid med å belyse de jødiske diasporaene i ulike land og den voksende antisemittismen. At Eichner har fått snusen på Norge bør ingen la seg overraske av, og det er ett parti i særdeleshet som kan «takkes» for oppmerksomheten landet vårt blir til del. Arbeiderpartiet.

Det er åpenbart utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) som har gjort størst negativt inntrykk på Eichner. Vi bebreider Eichner ikke, han reagerer på akkurat samme måte som HRS på utenriksministerens framferd på Norges vegne.

I sentrum av krisen mellom landene står Norges utenriksminister Espen Barth Eide, som har kommet med en rekke svært harde uttalelser mot Israel. På det internasjonale toppmøtet om krisen mellom Israel og palestinerne i Kairo, to uker etter utbruddet av krigen i Gaza, var Eide den eneste vestlige utenriksministeren som fordømte Israel og ikke ba om løslatelse av gislene. Eide sammenlignet Israel med Russland ved tre anledninger og sa at Europa mister troverdighet når det ikke fordømmer Israel for de samme tingene som det fordømte Russland for, skriver Eichner.

Det er ikke underlig at Eichner plasserer Barth’n midt i orkanens øye, så å si, for utenriksministerens adferd etter 7. oktober har vært umulig å ikke legge merke til. Eichner undrer seg videre over at Israel til tross for Barth Eides uttalelser har godtatt at Norge har fått ansvar for å være mellomstasjon for skattepenger som Israel har holdt tilbake fra palestinske myndigheter siden Hamas’ terrorangrep, men han merker seg motivasjonen til Barth Eide.

Dette er en del av en avtale mellom Israel og USA etter at Israel nektet å overføre midlene til Gaza av frykt for at det vil falle i hendene på Hamas.

Eides diskusjon om forverringen av forholdet mellom Israel og USA kom dagen etter at Israel endelig bestemte strukturen for overføringen av midlene til Norge. For nordmenn er dette en viktig diplomatisk bragd som plasserer dem som en betydelig aktør på den internasjonale arena.

Søknad til internasjonalt diplomati

De klatrevillige norske Ap-politikerne er altså like enkle å gjennomskue gjennom israelske briller som norske, og Eichner gir Barth Eide et tydelig stikk når han gjengir informasjon som WikiLeaks friga i 2010. Der framkom det at den amerikanske ambassadøren til Norge omtalte Barth Eide som en mann som er villig til å sette egne interesser foran Norges interesser. Stikket er da også velfortjent, for Eichner lister opp flere av vår utenriksministers «meritter» siden oktober.

Da høringene i Sør-Afrikas anklager mot Israel startet i Den internasjonale domstolen i Haag, uttrykte Norge støtte til søksmålet. Eide ble spurt av et opposisjonsmedlem hva han syntes om søksmålet og sa at Israel kanskje ikke begår folkemord i Gaza, men det begår krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten. Ministeren presiserte også at det er bra for domstolen å finne ut om det faktisk foregår folkemord i Gaza. Selv i tilleggssakene som ble ført ved Den internasjonale domstolen i Haag angående lovligheten av Israels politikk og praksis på Vestbredden, talte Norge sterkt mot Israel.

Eide skrøt av at Norge ikke selger våpen til Israel og oppfordret land som eksporterer våpen til Israel om å slutte med det, fordi de kan være indirekte involvert i et potensielt folkemord. Han sa nylig i et intervju med NRK-nettverkspodcasten at den israelske regjeringen ikke forstår hva som er i deres egen interesse.

Søndag hevdet Eide i et intervju med tabloidavisen VG at det er en forverring i forholdet mellom Israel og USA. «Jeg hører fra alle kanaler at USAs tålmodighet med Netanyahu har sunket til under 1 %. Det er en veldig dårlig atmosfære», han sa.

Videre reagerer Eichner også på Støres uttalelser om Norges vilje til å snakke med Hamas for å få en «rask slutt på krigen».

Dobbeltmoralen

«Dette er ikke overraskende, gitt at Norge er det eneste landet i Europa som ikke definerer Hamas som en terrororganisasjon», fastslår Eichner, før han tar for seg det faktum at utenriksdepartementet nektet kong Harald å kondolere Israel etter massakren 7. oktober. Eichner viser til begrunnelsen fra utenriksdepartementet, som ila Kongen forbud «i lys av konfliktens politiske karakter». Deretter påpeker Eichner de doble standardene.

Legg merke til dobbeltmoralen. Da han deltok på den internasjonale bokmessen i Kairo, tok Eide med seg kona til den norske kronprinsen og introduserte henne for hjelpeorganisasjoner som jobber i Gaza som fortalte henne hjerteskjærende historier om hva som skjer i Gaza. Den norske utenriksministeren sa på samme møte at det som skjer i Gaza er «helvete på jord». Etter møtet sto de begge foran kameraene da tronarvingens kone felte tårer og fra tid til annen så på utenriksministeren som sto ved siden av henne for å få bekreftet at hun sa de riktige tingene.

Slik funker det altså. Når kongen av Norge ønsker å uttrykke kondolanser til staten Israel, har han forbud mot det, men det er ikke noe problem for kona til kronprinsen å uttrykke empati for palestinerne i Gaza.

Bagatelliseringen av UNRWAs tilknytning til Hamas er et annet eksempel Eichner bruker for å illustrere det norske Israel-hatet. Han viser til at Barth Eide omtaler de Hamas-tilknyttede FN-ansatte som «enkeltpersoner». Det samme har vi påpekt i flere omganger. «‘Enkeltpersonene’ er bekreftet å være tolv hundre i antall. Det skjemmer Norge at uttalelsen, som på regjeringens nettsider er skrevet på engelsk – blir stående. Enda mer skjemmende er det at statsminister Jonas Gahr Støre ikke uttaler seg om hvorfor Norge velger å opprettholde støtten til UNRWA etter at dokumentasjon om omfattende terrortilknytning er framlagt», kommenterte vi da vi ba Støre om å forklare Norges terrorstøtte.

Til og med Aps Åsmund Aukrusts nominasjon av UNRWA til fredsprisen har Eichner fått med seg. Det er så det blir pinlig å være norsk når man leser Eichners oppsummering, og han nevner også NRKs rolle i å framstille Israel i mest mulig demoniske vendinger, i likhet med øvrige norske medier. Vi kunne fortalt Eichner at han har helt rett, og sendt ham enda flere eksempler på hva som utspiller seg i Norge i kjølvannet av terrorangrepet 7. oktober, men vi bør kanskje fri ham fra å tenke på at åpenbart jødehat i moskemiljøene belønnes med dialogmøter om fred ved SMK, og at det åpenbare hatet ikke får noen konsekvenser. Millionoverføringene fortsetter.

Filmopptaket av den norske «fredsaktivisten» som spytter på bildene av isralske gisler som er hengt opp utenfor Israels ambassade i Oslo bekrefter at Ynetnews og Eichner har rett i konklusjonen: Norge er etter alle solemerker Europas mest Israel-fiendtlige nasjon.