Bistand

Norges fortsatte støtte til UNRWA er en skam

I løpet av helgen, mens jødene har markert Den internasjonale Holocaustdagen, har en rekke giverland frosset økonomisk bistand til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fastholder at Norge vil fortsette pengestøtten, mens detaljene om hva de UNRWA-ansatte har gjort 7. oktober avdekkes. 12 FN-arbeidere var direkte deltakende i terroren mot Israel 7. oktober, og anklagene inkluderer blant annet massakre og kidnapping. Mens Barth Eide pålegger norske skattebetalere å fortsette å finansiere UNRWA, er terroranklagene toppen av et isfjell av sydende jødehat i FN-organet.

I en uttalelse på regjeringens nettsider – på engelsk – viser Norge sitt ansikt utad etter avsløringene av at FN-ansatte var direkte involvert i terrorhandlingene mot Israel 7. oktober. Uttalelsen innledes med uhemmet selvskryt av hvordan Norge reagerte på terrorangrepet 7. oktober. Her oversatt til norsk:

Påstandene om at FN-ansatte var involvert i det grufulle terrorangrepet 7. oktober er dypt bekymrende. Norge ønsker UNRWAs etterforskning velkommen og forventer full åpenhet fra organisasjonen. Vi har fordømt angrepet 7. oktober på det sterkeste. Personene som er involvert i angrepet må stilles for retten. Vi fortsetter å oppfordre til umiddelbar løslatelse av alle gisler som holdes i Gaza.

«Fordømt på det sterkeste», er det vanskelig å gjenkjenne. Regjeringen strevde voldsomt med å uttale at Hamas er en terrororganisasjon, og bestemte at Kongen ikke skulle få lov til å kondolere Israel. Norge var også eneste nordiske land som stemte for FN-resolusjonen for våpenhvile der Hamas-terroren ikke ble nevnt med ett ord, og har lagt seg på en linje som minner mer om den som føres av islamske land enn den som føres av land vi liker å sammenlikne oss med.

Regjeringen fortsetter med å utbrodere om den katastrofale tilstanden i Gaza i sin uttalelse, og avslutter:

Vi må skille mellom hva enkeltpersoner kan ha gjort og hva UNRWA står for. UNRWA har 30 000 ansatte over hele Jordan, Libanon, Syria, Vestbredden inkludert Øst-Jerusalem og Gaza. 13 000 av disse jobber i Gaza for å distribuere bistand, redde liv og sikre befolkningens grunnleggende behov og rettigheter. Befolkningen i Gaza trenger akutt humanitær hjelp og må ikke betale prisen for andres handlinger.

Det er gode grunner til at UNRWA ikke bør ha ansvaret for den humanitære hjelpen.

FN har kontinuerlig lagt press på Israel for å få landet til å slutte å forsvare seg mot Hamas. Foundation for Defense of Democracies (FDD) kom i slutten av november i fjor med knusende kritikk av FN-ansatte og -organer som unnskylder Hamas’ handlinger og kritiserer Israel selv når landet gjør klare og bevisste forsøk på å unngå sivile tap. Full oversikt over kritikken finner du her.

FN-utført terror

New York Times har gått anklagene mot de FN-ansatte i sømmene, og det som framkommer er langt mer enn hva regjeringen omtaler som «bekymrende». Avisen har fått tilgang til et dokument som ble gitt til den amerikanske regjeringen, og det er dette dokumentet som har gjort at mange land i løpet av helgen har frosset finansieringen av UNRWA.

Ifølge dokumentet, er det framlagt bevis for at ansatte i FN-organet for palestinske flyktninger kidnappet israelere og fraktet ammunisjon til bruk i terrorangrepet, og FN-ansatte skal også ha kjørt rundt med liket av en død soldat og deltatt i det morderiske angrepet på kibbutz Be’eri 7. oktober,

Dokumentasjonen beskriver, ifølge New York Times, navnene, detaljene i deres terrortilknytning og stillingene de har innehatt i UNRWA. Ti av de aktuelle FN-ansatte er medlemmer av Hamas-terrorgruppen, mens en ansatt tilhører palestinsk Islamsk Jihad. Syv av dem skal ha jobbet som lærere ved UNRWA-skoler, og to jobbet på skoler i andre stillinger. De tre øvrige ble beskrevet som en funksjonær, en sosialarbeider og en lagersjef.

Avisen beskriver at israelsk etterretning har ført til at tolv FN-ansatte nå er mistenkt, og frigitte israelske gisler skal ha fortalt at de har oppholdt seg i kjellere hos FN-ansatte mens de var i fangenskap.

Så kan man merke seg at FN-organet selv, som har sagt opp de tolv som er mistenkt for terror-medvirkning, argumenterer på akkurat samme måte som vår hjemlige Barth Eide, der argumentet er at disse få ikke må ødelegge for millioner av uskyldige. Mens Norge under Støre velger å opprettholde støtten til UNRWA, er rekken av land som har trukket pengestøtten lang, og den vokser etter hvert som detaljene offentliggjøres. Ifølge NTB, er landene som umiddelbart har stoppet pengeoverføringer disse per i dag: Storbritannia, Tyskland, Italia, Nederland, Sveits, Finland, USA, Australia, Canada, Frankrike, Japan og Østerrike.

Logisk er det da også: Skal man hjelpe palestinere kan man ikke samtidig finansiere terror.

Toppen av isfjellet

Internasjonal menneskerettighetsadvokat, skribent, administrerende direktør for United Nations Watch, Hillel Neuer, følger FN svært tett, og han er ikke i tvil om at det er riktig å slutte å finansiere UNRWA. I et innlegg på X skriver han at det slett ikke er snakk om bare et par «råtne epler». Han minner om gjennomgangen av gruppe-chatten til 3.000 FN-ansatte lærere etter terrorangrepet, der det framkom at støtten til Hamas var overveldende. Blant 249.000 meldinger var det ikke en eneste melding der Hamas-terroren ble fordømt.

Bekymringen om de FN-ansattes Hamas-sympatier er ikke ubegrunnet. Det er ingen hemmelighet at FN-organet i hovedsak er bemannet av nettopp palestinske flyktninger, og at undervisningen som gis ved FN-skolene bidrar til å indoktrinere palestinske barn med jødehat og glorifisering av martyrdød. Med jevne mellomrom dukker problematikken opp i skriftlige spørsmål i Stortinget, som da Christian Tybring-Gjedde (FrP) spurte utenriksministeren om hvordan Norge skal følge opp funnene av grov antisemittisme i undervisningsmateriell i 2021.

En rapport fra den israelske organisasjonen Impact-se fra 13. januar i år viser at deler av innholdet i UNRWAs egenproduserte undervisningsmateriale er svært problematisk. Tekster i skolebøkene skal ha oppfordret til vold og martyrdød, og demonisert Israel.

Men ingenting skjer med de norske skattepengene som pøses inn i UNRWA. «Vi har tillit til UNRWAs oppfølging av disse spørsmålene, og vil fortsette å ha nær dialog med organisasjonen», het det fra daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide, og det heter det fortsatt.

Norge er en av UNRWAs viktigste partnere og støttespillere, og ifølge Norad ga Norge svimlende 14 milliarder kroner i samlet bistand til Palestina i perioden 1993-2021. Palestina har dermed fått mest av alle land som mottok norsk bistand i denne perioden.

I det hele tatt er Norge ivrig med å sponse ikke bare UNRWA, men en rekke andre bistandsaktører som er aktive i Palestina, men bukken er åpenbart mer opptatt av havresekken enn av å få bukt med indoktrinert hatideologi.

Bukken og havresekken

De norske bukkene finnes det flere av, der man må kunne si at Mads Gilbert er en av de mest profilerte gjengangerne. Vi belyste hvordan Gilbert kom med åpenlys hyllest av Hamas-terroren rett før jul.

I en tale holdt i Cape Town 20. november hyller lege, aktivist og Rødt-politiker Mads Gilbert terroristene som slaktet ned sivile israelere under angrepet 7. oktober. Israelerne var feige som løp, mens Hamas-terroristene var modige som turte å slåss mann mot mann, sa Gilbert, som mottok applaus fra et åpenbart like antisemittisk publikum som ham selv. NRK lar seg dog ikke stoppe: Lørdag morgen var Gilbert igjen hentet inn som sannhetsvitne om situasjonen i Gaza, med påfølgende kommentar fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at «det gjør inntrykk å høre».

Gilbert tilhører hjelpeorganisasjonen Norwegian Aid Committee (NORWAC), og denne organisasjonen tjener også betydelig på å være tilstede i palestinske områder. I Norads oversikt over milliondryss til hjelpeorganisasjoner som er tilstede i Palestina, dukker også NORWAC opp. De får 10 millioner kroner årlig for virksomheten.

For selvsagt kan man også «follow the money» når man skal finne politiske sympatier i ulik retning. Effekten av de hundretalls millionene årlig er lik null, men det er viktig å påstå at det nytter, hvis ikke forsvinner jo pengene, enten du jobber for FN eller for NORWAC. Det hele framstår nær absurd, og oppsummeres egentlig godt i en ti år gammel statusoppdatering av Arnt Folgerø på Facebook. Merk datoen og spør deg om noe er endret.

Barth Eides moral

12. oktober publiserte vi saken Barnemartyrene på Gazastripen, der vi lenket til en rekke dokumenterte eksempler på hvordan UNRWA bidrar til radikalisering av barn på Gazastripen. Vi skrev den gang:

Tusenkronersspørsmålet er selvsagt hvor stor andel av Gazas befolkning som synes Hamas og Islamsk Jihad har gode verdier. Svaret er ikke så vanskelig som norske medier vil ha det til, det er jo ganske enkelt slik at palestinerne selv har valgt Hamas. Du kan jo forsøke selv å finne en palestiner som tar avstand fra Hamas’ terror mot Israel. Det skal vanskelig gjøres. Folk er som regel ikke avvikende fra den kulturen de er en del av, enten de er palestinere eller nordmenn.

Sosiologen Jeffrey Alexander, forfatter av Performative Revolution in Egypt: An Essay in Cultural Power slår fast at evnen til å mobilisere kulturelle elementer for å bevege publikum er grunnlaget for politisk makt. Hamas’ brutale islamisme og klangbunnen den finner i det palestinske folket kan kanskje forstås i en slik kontekst.

Svaret på tusenkronersspørsmålet er for så vidt kommet etter oktober. I desember kom denne spørreundersøkelsen. Den viser at blant palestinere mener 72 prosent at Hamas gjorde rett i å angripe Israel 7. oktober, og en like stor andel er fornøyd med Hamas’ oppførsel under krigen.

Bevisene for at terrorsympatiene er utbredt på Gazastripen er overveldende, men regjeringen med Barth Eide i spissen fortsetter å påstå at holdninger som er avdekket hos de tolv FN-ansatte er noe høyst uvanlig, og at det er nødvendig å videreføre støtten til FN-organet.

Mens jeg deler bekymringen over de svært alvorlige anklagene mot noen UNRWA-ansatte, oppfordrer jeg andre givere til å reflektere over de bredere konsekvensene av å kutte finansieringen til UNRWA i denne tiden med ekstrem humanitær nød. Vi bør ikke straffe millioner av mennesker kollektivt, heter det i regjeringens skriv.

Avslutningsvis kan vi minne om hva en palestiner sa til en israelsk offiser i desember.

«Hamas er involvert i alt. Hamas styrer UNRWAs administrasjonsarbeidere. Hamas styrer UNRWA. Det er de som har ansvaret i FN-organet. Fra dagen Hamas kom til makten tok de kontroll over alt. UNRWA-ansatte er fra Hamas. Lederne for avdelingene og de overordnede staben er Hamas-medlemmer.»

Å la nøytrale aktører ha ansvaret for nødhjelp er et minstekrav, men Barh Eide leker moral-leken der han peker på alle som trekker støtte til UNRWA og mener de er umoralske. Jeg leste en god sammenlikning jeg ikke husker opphavet til: Mens alle andre ser at 1+1=2, gjør Barth Eide kunststykket å erklære at 2 er et umoralsk tall. Det er mer enn flaut å være vitne til. I praksis er det finansiering av terror.