Fundamentalisme

Pågrepet sykehusdirektør på Gaza: – Ja, sykehuset er terrorbase

Hamas bruker sykehus til terrorformål, innrømmer sykehusdirektør i Gaza. Direktøren for Kamal Adwan Hospital Kahlot sa at han ble rekruttert til Hamas i 2010, og at han samtidig som han var sykehusdirektør var brigadegeneral i terrororganisasjonen Hamas. 

Nordmenn tok til gatene i utsentalls i helgen for å få slutt på bombingen i Gaza, med insisterende fordømmelse av angrep på sykehus. Samtidig innrømmer en sentral, pågrepet Hamas-militant at sykehus brukes nettopp til terrorformål.

Den israelske avisen The Jerusalem Post har publisert IDFs avhør av direktøren for Kamal Adwan Hospital. Han tilstår uten forbehold at sykehuset ikke bare ble brukt til å behandle pasienter, men også brukt som militært operasjonssenter av Hamas. Avhøret er også lagt ut på X.

Kahlot forteller i avhøret at han sluttet seg til Hamas i 2010 med rang tilsvarende en brigadegeneral. Han forteller videre at mange ansatte på sykehuset i tillegg til å inneha helsetjenestestillinger, også var medlemmer av Hamas’ az-al-adin al-Qasam-brigader. Blant disse er det både leger, sykepleiere, ambulansepersonell og annet personale, sier Kahlot.

Mer spesifikt sa han at sykehuset hadde 16 ansatte som fungerte som terrorister for Hamas.

Ifølge Jerusalem Post ble Khalot arrestert 12. desember, og har siden den gang forklart i detalj hvordan Hamas skjulte våpnene sine og flettet operasjonene sine inn i sykehusets virke.

Gissel på sykehuset

Hvor infiltrert Hamas er i offentlige strukturer på Gaza framkommer tydelig i avhøret, der Kahlot forteller at de 16 sykehusansatte som samtidig opererte for Hamas blant annet fikk egne ambulanser. Disse liknet, men var ikke identiske med sykehusets reelle ambulanser, forklarer Kahlot, men ble brukt til terrororganisasjonens ulike formål.

Han sier videre at Hamas brakte en av de kidnappede IDF-soldatene til sykehuset og brukte ambulansene for å flytte gisler fra sted til sted.

I tillegg til å bruke sykehuset som base for «ambulanser», forklarer Kahlot at Hamas hadde egne separate kontorer  og utstyr på sykehuset.

Jerusalem Post skriver i tillegg:

IDF har lagt frem generelle bevis på at Hamas har misbrukt nesten alle sine 20-pluss sykehus og spesifikke bevis på mer omfattende misbruk av noen få sykehus, som Shifa og Rantisi.

Shifa-sykehusets direktør Muhammad Abu Salmiya ble arrestert av Shin Bet den 23. november og varetektsfengslingen ble forlenget i 45 dager ved en videokonferanse i rettsmøtet 27. november.

Ingen byråer har distribuert noen uttalelser fra Abu Salmiya til dags dato, og Jerusalem Post forstår at forsvarsetablissementets syn er enten at han ennå ikke har villet innrømme all tilknytning til Hamas, eller at omfanget av informasjon han har krever en lengre periode med avhør.

I avhøret sier Kahlot også at han mener Hamas-ledelsen er feig som selv ikke er tilstede på bakken, og at han føler seg utnyttet av terrororganisasjonen.