Innvandring

Når dagen er endt starter kaoset på grensen til USA

Eks-president Trump innførte artikkel 42 for å forhindre migrantstrømmer på grensen til Mexico under koronaen, i natt opphører den - men det få vet er at Biden har innført strengere innvandringsregler. De ble iverksatt i går.

Da president Joe Biden avholdt sin første pressekonferanse i mars 2021 (etter å ha gjemt seg i Det Hvite Hus i to måneder), tillot Biden seg å spøke med den humanitære krisen som utspilte seg ved grensen til Mexico. For Bidens store verdipolitiske prosjekt var å liberalisere innvandringspolitikken til eks-president Donald Trump, men det var den gang. Siden er Biden blitt realitetsorientert, men likevel må han stå for sine ord, blant annet med å fjerne den såkalte artikkel 42.

I natt ryker den

Artikkel 42 ble introdusert av Trump under koronapandemien og tillot myndighetene å avvise asylsøkere fra land med smittsomme sykdommer. Denne lovet Biden å fjerne, men det har tatt sin tid. Nå skal det imidlertid skje fra midnatt.

Med utsiktene til at regelen fjernes, har tusenvis av migranter samlet seg langs grensen mellom USA og Mexico. I går ble det anslått at rundt 150.000 migranter hadde samlet seg i håp om å komme seg inn i USA.

Flere grensebyer har innført nødrettilstand i det de forventer at det kommer store strømmer med migranter. I byen El Paso har de de tre siste ukene kommet mange migranter. Overfylte herberger og kirker har resultert i at mange sover på gaten, under trer og i provisoriske telt. På grunn av de mange migrantene er blant annet grensepolitiet og migrasjonsbetjenter møtt mannsterke opp for å sjekke migrantenes papirer – som mange ikke har i orden. I nabobyen Juaréz anslår man at ca. 35.000 venter på å ta seg inn i USA.

På den amerikanske siden av grensen prøver man å forberede seg på strømmen. Det er blant annet satt inn 1.500 soldater som skal bistå nasjonalgarden og grensepolitiet i de kommende dager og uker. Så gjenstår det å se om det kan bli år.

Innfører ny regel

Men det kan være at mange blir skuffet, for Biden-regjeringen har, stikk i strid med tidligere løfter, strammet inn reglene. For i går kunngjorde USA en ny regel som vil bety at de fleste migranter som krysser grensen mellom Mexico og USA vil bli nektet asyl.

Den nye regelen betyr i praksis at migranter som kommer til USAs grense ikke har rett til asyl i USA dersom de har reist gjennom andre land uten å søke asyl der, eller hvis de har forsøkt å komme ulovlig til USA. Dermed ser det ut til at USA har kopiert intensjonen med Dublin-forordningen, som vi jo vet i praksis ikke fungerer veldig godt.

– Vi gjør det helt klart at grensen vår ikke er åpen. Å krysse den uregelmessig er i strid med loven, og de som ikke har rett til asyl blir raskt returnert, sa USAs sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas, ifølge Ritzau.

Det er nok informasjon som menneskesmuglerne ikke ønsker skal tilkomme migrantene. De tjener seg styrtrike på å frakte mennesker til den amerikanske grensen, og vil nok ikke gi opp så lett.

Så det er bare å anta at migrantkrisen som over tid har utspilt seg på denne grensen vil fortsette. I oktober i fjor ble det meldt at for første gang på ett år var det foretatt to millioner arrestasjoner av illegale migranter som vil ta seg inn i landet.