Demografi

– Man må være klok, sier Carola

Ytringsfrihetens kår i det Nye Sverige får stadig trangere kår. Carola Häggkvist (56) er en av det tidligere Folkhemmets mest kjente artister som så langt kan se tilbake på en 40-års lang karriere. Nå har hun puttet hånden inn i et vepsebol med sine advarende ord om invandringens negative konsekvenser. Dermed går den skamløse eliten i taket i forakt for Carola. Sannhet tåles ikke av denne ubrukelige eliten.

Når påsken 2023 er et tilbakelagt stadium, kan vi notere oss at den forløp uten opptøyer og angrep på politiet slik vi så i Sverige fjor. At roen ble beholdt i år skyldes antakelig at fjorårets voldelige krigshissere fikk viljen sin ved at politiet har nektet for flere koranbrenninger. Kort fortalt: muslimers vold og trusler virker.

Kanskje Carola Häggkvist ikke har fått med seg dette, eller kanskje hun – med sin uttalte kristentro – har fattet interesse for hva islam betyr for et samfunn. Men veien derfra til å tro at en kan snakke fritt om mislykket innvandring og kritisere islam, ja, det tilhører en annen tid.

På tide å våkne

I et lengre intervju med Svenska Dagbladet, her via Aftenposten, ser Carola tilbake på sin karriere, der hun også deler mange av sine private anliggender. Ikke minst handler det om hennes engasjement for flyktninger.

Under flyktningkrisen for åtte år siden sto Carola på Medborgarplatsen i Stockholm og ønsket nyankomne velkommen. Hun er kjent for sitt engasjement for flyktninger, både de som tar seg over havet til Hellas og de som flykter fra Ukraina. Hun har åpnet sitt hjem. Hun skal snart delta i SVTs årlige Eid-konsert, ifølge SVD.

Så hva har skjedd? Hun har åpenbart, i mosetning til sine kritikere, våknet og mener dertil at flere bør våkne.

– Jeg synes ikke man kan si «kom og lev som dere vil i vårt land». Det er ikke feigt å verne om svenske tradisjoner og synge «Den blomstertid» på skoleavslutninger. Iblant blir jeg helt fortvilet over utviklingen. Vi ser jo resultatet, sier Carola i intervjuet.

Utsagnet er som dynamitt å regne, selv om det burde være like naturlig som å stå opp om morgenen. Innvandrere til uansett land har en plikt til å til seg landets seder og skikker. Kjemper en for å beholde sine egne verdier og praksiser uansett hvor på kollisjonskurs de er med ens nye hjemland, kan det gå uår i folket slik som det lød i middelalderverket Kongespeilet, og det er vel nettopp det som holder på å skje i Sverige. I det Nye Sverige skal det liksom ikke eksistere noen «svenske tradisjoner», det kunne Mona Sahlin (S) fortelle oss for 20 år siden. Svenskene har ikke noen kultur – bortsett fra slike fjollete (töntiga) ting som midtsommernatten. Sahlin hevdet at mange svensker er misunnelige på innvandrere fordi de har en kultur, en historie, som binder dem sammen. HRS testet denne holdningen i 2005 – og fikk den bekreftet. Dessuten vil det å synge «Den blomstertid nu kommer» være en risikosport, selv om den omtales som en av de «mest kjente og kjære salmene i Sverige». Det er vel bare å slå fast: det var en gang.

At Carola er fortvilet over utviklingen er hun nok ikke alene om, særlig om man har åpnet øynene for resultatet av masseinnvandringen.

Hvilket resultat?

Siden det har vært erklært fra høyeste hold at det Nye Sverige ikke har noen kultur som binder dem sammen, er det heller ingen enighet om hva resultatet av den ikke-bærekraftige innvandringen har vært. Det strides stadig om hva som er grunnene til for eksempel kriminalitetsutviklingen eller forfallet i den svenske skolen. De forkledde forklaringene heter utenforskap og fattigdom, alt uforskyldt må vite. Men Carola biter på journalisten spørsmål og svarer kontant:

– I form av skytinger. I form av politi som bare roper hjelp. Vi slipper inn og skal være snille mot mennesker som har en helt annen ideologi, der det til og med står i deres skrifter at det er ok å lyve for vantro, sier hun.

Journalisten, Kristina Lindh, som har avkodet hva man kan tillate seg å skrive, spør selvsagt ikke om hvilken ideologi Carola sikter til, men legger inn et avsnitt om de rekordmange skyteepisodene (86 så langt i år), der det heter at både «ofre og gjerningspersoner i gjengkonfliktene har ofte minoritetsbakgrunn» – og det vanlige ritualet: «Mange kommer fra utsatte områder med mye fattigdom og sosiale problemer».

I det gamle Sverige var det også «fattigmannsområder» med omfattende sosiale problemer, uten at de unge dannet gjenger og plaffet ned hverandre. Men slikt snakker man ikke om i det Nye Sverige. Det som derimot skaper overskrifter er at Carola direkte knytter skyting til innvandring, selv om egentlig «alle» gjør det samme, men da i det riktige innpakningspapiret.

Klokskap

Journalisten Lindh lurer så på om Carola innser at noen vil se på henne som fremmedfiendtlig med slike utsagn, noe hun stiller seg uforstående til.

– Nei, jeg. Jeg har virkelig ikke et slikt syn. Men det er grunner til at det finnes nasjoner og landegrenser, vi har ulike kulturer med ulike måter å se ting på.

– Er det noen som er åpen for fremmede, er det jeg. Hele Bibelen handler om det. Men man må være klok, sier hun.

Hva Carola konkret legger i å «være klok» får vi ikke vite, men vi kan jo anta at journalist Lindh intuitivt tok budskapet. Et budskap som heller ikke er tillatt å sette konkret på trykk.

Siden Carola setter klokskapen i sammenheng med kultur, nasjoner og landegrenser innebærer det antakelig at hun mener at Sverige for lenge siden har overskredet kapasiteten for den ikke-bærekraftige innvandringen. Da må settes i verk en langvarig innvandringsstopp for denne type innvandring – og kanskje må man tørre å vurdere repatriering.

Da vet vi jo hvilken kobling noen ynder å dra frem, fra dem som frikobler hodet fra hjertet.

Kritikk

«Nå høres Carola ut som Jimmie Åkesson», lyder det bombastisk fra spaltisten og forfatteren Alex Schuman i en kommentar i Dagens Nyheter.

Hun har delt ut cd-plater til hjemløse og parfyme til jordskjelvofre. Carola har iblant vært naiv, men har alltid hatt hjertet på rett sted. Nå er hun med på å normalisere fremmedfiendtligheten, skriver Schuman.

Vi minnes nok en gang om hvem Åkesson er, for hvis du skulle ha glemt det så er han leder i det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) – dette grusomme partiet som er landets nest største parti. Glem heller ikke at dette partiet for 30-40 år siden hadde «røtter i nynazistiske miljøer», men dét du skal glemme, godt hjulpet av politiske motstandere og MSM, er at SD har hatt en rekke interne opprydninger for å fjerne uønskede elementer, ledet an av Åkesson siden 2005.

Schuman påpeker at han ikke tror Carola verken er rasist eller islamofob (i motsetning til?), men at hun er naiv og at hennes uttalelser sier noe om «samfunnsklimaet»:

Tanker som tidligere bare ble dyrket i obskure nettforum blir helt og holdent normalisert, hevder Schuman.

Kanskje flere hadde hatt godt av å titte litt i «obskure nettforum», for kanskje det er noe fakta å hente der? Særlig når vi vet hva som defineres som obskure nettforum og hvorfor.

Robert Hannah, riksdagspolitiker for Liberalerna fra Gøteborg valgkrets, jurist og forfatter, henger derimot helt med på Carolas budskap:

«Det her at venstresiden skal gå til personangrep så fort en kjent person eller politiker uttrykker noe vettugt om integrasjons- innvandringspolitikken kommer ikke lengre til å stilne debatten. Kan tenke meg å gå på konsert med Carola bare for å støtte ytringsfriheten», skriver Hannah på Twitter – til kraftig kritikk i kommentarfeltet.

Stakkars Carola, hun har stukket hånden i et vepsebol der klokskapen er forduftet, men mest av alt er det synd på Sverige som stadig må bale med hyklere av Alex Schumans rang.

Hjertet på rett sted

Mens meningseliten i Sverige pusser på egen glorie kan vi her på berget være glad for at de fleste tar Carola i forsvar. På Facebook minner Kjetil Rolness oss om noe av forskjellen på Carola og den skinnhellige Alex Schuman:

Denne dama har adoptert et barn fra Sør-Afrika. Hun har pakket kofferter fulle med klær og sko og dratt til greske Kos for å hjelpe flyktninger – i en hel uke. Og åpnet sitt eget hjem for fem flyktninger. Hun har også vært i Ukraina for å hjelpe. Men – nå har hun i et intervju uttrykt fortvilelse over utviklingen i Sverige, og knytter skyting og gjengkriminalitet til innvandring og kulturforskjeller. Hva skjer da? En av Sveriges mest kjente kommentatorer og forfattere, Alex Schulman, som ikke har gjort noen humanitær innsats, men nylig var på ferie i Jamaica på et luksushotell der oppholdet koster mellom 14.000 og 70.000 pr. natt, skriver i Dagens Nyheter at Carola normaliserer fremmedfiendtlighet, under tittelen: «Nå høres Carola ut som Jimmie Åkesson.»

Drøft: Er den svenske meningseliten den mest vettløse og skamløse avarten av homo sapiens?

De mest vettløse og skamløse hadde det i alle fall det flott i Jamaica i Det karibiske hav, ifølge Expressen.

– På hotellet der vi bodde er det hotellrom, men de fleste er småhus. Ralph Lauren (motedesigneren, red.) eier to av dem. Han dekorerte hotellet på 80-tallet.

Hotellet er femstjerners og rommene beskrives som eksotiske og moderne innredet.

Videre skal de ha møtt på motedesigneren Lauren (83) på en afternoon tea, og for å gni inn hvilken luksus de omga seg med fortelles det at prinsessen av Monaco har hus der. Så da koster det selvsagt flesk, men som dere vet: det gjelder å ha hjertet på rett sted.