Den kulturelle revolusjonen

Disney-tegnefilm beskyldes for anti-hvit propaganda

Disney har laget en tegnefilm som omhandler USAs historie med raseskille og systemisk rasisme, inspirert av BLM-bevegelsen. Kritikerne hevder Disney bedriver både historieforfalskning, fremsetter konspirasjoner og anti-hvit propaganda. Det spørs hvor lurt en slik film er i et allerede splittet USA.

Tegnefilmen er å finne på Disney+ og møter både ros og ris, melder Berlingske. I siste episode av serien «The Proud Family», med undertittelen Stoltere, sterkere, oppdager svarte Maya (14 år) at hennes hvite adoptivfars stamfar var en slaveeier. Oppdagelsen sammenfaller med at familien og resten av byen forbereder seg på å feire stamfaren som grunnleggeren av byen. Feiringen skal foregå ved byens statue av ham.

Maya mobiliserer skolekameratene og en svart historielærer for å protestere mot feiringen av den hvite grunnleggeren. Det resulterer i at statuen av den hvite stamfaren fjernes, for å bli erstattet av en statue av en ung svart jente, Emily. Det er nemlig Emilys dagbok om sitt liv som slave som førte til Mayas «oppdagelse av byens skjulte fortid».

Episoden har hentet inspirasjon fra en rekke virkelige hendelser i USA den siste tiden, ikke minst demonstrasjoner fra Black Lives Matter-bevegelsen og statuer som er blitt revet i en rekke stater. Dette har fått flere til å reagere, blant annet Jordan Peterson, som delte følgende tweet:

Kritikken retter seg blant annet til en rap i filmen med refrenget «slaver bygde dette landet», der kritikerne hevder at hvis noen skal ha æren for å bygge USA, så er det europeiske migranter. Videre rappes det «De sier at Abraham Lincoln satte slavene fri, men slavene var menn og kvinner og det var kun dem selv som kunne frigjøre seg».

Det som imidlertid har skapt mest kritikk er de unges krav om «reparations», altså kravet om oppreisning til nye generasjoner av sorte amerikanere etter USAs slavetid. Det har også skapt sinne at en hvit ung jente dukker opp i en scene med et skilt som kunngjør: Har ikke tatt ansvar eller Har ikke sonet (atoned for). Det får kritikere til å anklage Disney-serien for å være anti-hvit propaganda. Filmes karakterer bruker også begreper som «hvit skjørhet» (white fragility).

Men serien får også ros på sosiale medier. Mange tilbakeviser at tegnefilmen har som formål å gi hvite skyldfølelse. Det hevdes at ingen sier at hvite barn skal gjøre noe, for det er en påstand som kun avspeiler hvites dyptliggende skyldfølelse. En twitterbruker som kaller seg Ancestral Debt Collector sier følgende: «Det er et faktum at slaver bygde dette landet! Du bruker barna dine i et fordervet og fåfengt forsøk på å slette historien. Du vil mislykkes og de vil hate deg for det! Vi har allerede vunnet!»

Scenen der statuen av byen grunnlegger blir revet, ender for øvrig med at den hvite stefaren – som er politimann og homoseksuell – ber sin sorte datter om tilgivelse for sin blindhet over fortidens synder. Datteren tilgir han, og datteren og hennes to fedre gir hverandre klemmer. Men det er tvilsomt om denne serien bidrar med noen Disney-slutt. Til det lukter det mer splittelser enn klemmer.

(Forsidefoto: Skjermdump video Disney+ fra Berlingske)