Nyhetssøk

Krise? Nei, ikke i Støres tolkning

En ny måling fra Vårt Land gir Arbeiderpartiet 14,6 prosent. Samtidig står statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre på pressekonferanse og vil ikke ta ordet "krise" i sin munn - enda.

Arbeiderpartiet får 14,6 prosents oppslutning i Vårt Lands siste partimåling utført av Norstat. Regjeringspartner Senterpartiet lander under sperregrensen. Kun 3,8 prosent sier de ville stemt på finansminister Trygve Slagsvold Vedums parti.

Totalt ville Ap og Sp fått 35 stortingsrepresentanter hvis denne målingen var valg, mot 76 representanter på Stortinget i dag.

Så er det igjen Høyre som er målingens store vinner. Høyre smeller til med 36,5 prosent – og nærmer seg dermed Torbjørn Jaglands mislykkede ultimatum på 36,9 i 1997.

Fremskrittspartiet får 14,2 prosent. Høyre og FrP står dermed til flertall alene med 50,7 prosent og ville fått 88 stortingsrepresentanter (mot 57 representanter i dag).

Faksimile fra Vårt Land:

Men er det noen krise i Ap over disse målingene? Nei, ikke hvis vi skal tro at partisekretær Kjersti Stenseng eller partileder Jonas Gahr Støre.

– Er Ap i krise? spør Vårt Land.

– Det vil jeg si et tydelig nei på. Det er kritisk lave tall og for dårlige målinger for tiden, men ingen i partiet trenger en påminnelse om at vår viktigste oppgave nå er å ta landet trygt gjennom de urolige tidene, svarer Kjersti Stenseng.

Samme spørsmål fikk statsminister Støre på pressekonferansen, endog med spørsmålet om når Ap ville bruke ordet «krise». Svaret var at han ikke oppfattet noen krise, til tross for dårlige målinger – og dessuten er det bare målinger – samtidig som han ikke avviste at det en eller annen gang kan bli aktuelt å bruke dette begrepet.

– Jeg opplever ikke at Arbeiderpartiet er i krise, sier Støre.

– Partiet er samlet og godt på lag. Vi har jevnlige møter, med ordførerne våre og fylkespartiene. Det er en krisetid rundt oss, men jeg kunne tenke meg andre scenarioer der partiet er i krise som sådan.

– Jeg har tro på at vi kommer oss opp igjen og får velgerne ned fra gjerdet. Så jeg bruker ikke det ordet, understreket Støre på spørsmålet om det er krise i Ap.