Nyhetssøk

Statsminister Støre (Ap) faller gjennom på internasjonal måling

I en meningsmåling i 22 land om hvor fornøyd de er med sin stats- eller regjeringsoverhode havner Jonas Gahr Støre på 20.plass. Bare Tsjekkias statsminister og Sør-Koreas president er dårligere likt av innbyggerne.

I Norge sier hele 71 prosent til analysebyrået Morning Consult at de er «litt eller svært misfornøyd» med Støre. Kun 24 prosent sier at de er «litt eller svært fornøyd». I byråets ukentlige målinger, tilbake til januar 2022, er dette det dårligste resultatet for Støre. Dette bekrefter bare de elendige meningsmålingene som Arbeiderpartiet har hatt i måned etter måned, siste på 15,4 prosent.

Det er kun fem statsledere som har flere innbyggere som er fornøyd enn misfornøyd med jobben de gjør. Det er lederne i India, Mexico, Australia, Italia og Sveits. De tre siste landene har relativt nye ledere, melder E24.no. Man kan kanskje merke seg at Sveriges nyvalgte statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) gjør det rimelig godt. Han havner på en åttendeplass, mens vi på plassen bak finner USAs president Joe Biden.

Sisteplassen inntas av Sør-Koreas statsminister Yoon Seuk-youl. Også han har slitt på målingene i flere måneder, med mye kritikk for håndteringen av den økonomiske situasjonen og for å ha innsatt venner og familie i apparatet rundt seg, skriver E24. Tsjekkias statsminister Petr Fiala har mistanker om for nære koblinger til korrupsjonsmistenkte personer hengende over seg, samtidig med at han leder en koalisjonregjering med hele fem partier.

Riktig eller feil retning?

Morning Consult har også spurt om man oppfatter at landet er på vei i riktig eller feil retning, der det fremkommer at det står dårlig til med det Ap/Sp-ledede Norge. For også her sier hele 71 prosent at man oppfatter at Norge er på feil vei – og kurven er bratt stigende fra juni/juli.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, sier dette «ikke er hyggelig lesning for de som er glad i Arbeiderpartiet». Et slikt svar avdekker at man forholder seg til partiet som et slags familiemedlem, skal man være glad i Ap eller skal man forholde seg til partiets politikk og hva som leveres? Det kan jo nevnes at Indias president Narenda Modi nettopp er så populær fordi han er en leder som leverer – og da ikke til 5,4 millioner innbyggere, men til nærmere 1,4 milliarder.

Bedre blir det ikke på spørsmålet om hva som skiller Norge fra alle de andre landene som står i de samme internasjonale kriser – bortsett fra at ingen andre land har den pengebingen som Norge besitter.

– Alle de andre landene i undersøkelsen opplever inflasjon, stigende renter og en usikker økonomi. Men hvorfor skiller Støre og Norge seg sånn ut?

– I Norge har vi i de siste krisene landet har gått gjennom, løst dette med å bruke mer oljepenger.

– For å dempe prisveksten og unngå at rentene stiger mer enn nødvendig, er løsningen nå at vi strammer til, noe som igjen merkes i hverdagsøkonomien. Dette er en situasjon som er helt ny for mange i dette landet, sier Stenseng.

I tillegg seier hun det er viktig å sikre solide velferdstjenester og sikre Europas laveste arbeidsledighet.

– Det er dette som betyr noe for folk flest, det er dette som betyr noe for Jonas. Det er ikke gjort over natten og det er mye vi kan og skal bli enda bedre på, men vi skal klare det sammen. Og da tror jeg også disse tallene vil endre på seg, sier Stenseng.

Ap må gjerne ønske seg at «tallene» for Støres og Aps oppslutning endrer seg, vi vanlige folk håper at hverdagssituasjonen endrer seg – og at vi kan oppleve mer trygghet for fremtiden. Ap må gjerne på inn- og utpust hevde at de jobber for å «sikre solide velferdstjenester og sikre Europas laveste arbeidsledighet», kanskje de snart skal komme med noen resultater som skiller seg ut sammenlignet med de andre landene?