Innvandring

Frykter Frankrike blir permanent fergekai for Ocean Viking

I dag ankommer det norskregistrerte skipet Ocean Viking, chartret av SOS Mediterranée, den franske havnebyen Toulon. Det er første gang Frankrike tillater skipet å legge til kai, og kritikken mot både president Emmanuel Macron og innenriksminister Gérald Darmanin hagler. Ocean Viking har drevet det vi har karakterisert som fergetrafikk mellom Libya og Italia, men med et absolutt nei fra den nye italienske regjeringen, bestemte den franske at det var nødvendig å gjøre et unntak. Nå frykter opposisjonen at Toulon blir permanent fergekai for illegale migranter. 

Vi har fulgt de norskregistrerte skipene i Middelhavet tett de siste ukene, i likhet med mange andre medier. At asylaktivistene på skipene henter MENA-migranter som tar seg fra Libya har ingen nyhetsinteresse i seg selv, for denne praksisen er slett ikke ny. Det nye og interessante er at Italias nye regjering sier blankt nei til å ta imot unge menn uten beskyttelsesbehov – og som ventet får det følger.

Den «gode» politiske aktivismen gjør at dødsreisene fortsetter, sier Italias nye statsminister, Giorgia Meloni, og hun nekter å tilby italienske havner til skipene. Riktignok får de legge til kai, men friske unge menn nektes å stige i land.

Menloni-regjeringens nei har blitt advokatmat, for den italienske venstresiden mener det er «inhumant» å ikke tillate migrantene å komme til Italia, og utfallet av rettssaken vil få følger ikke bare Italia, men for resten av Europa, slik Trond Ellingsen beskrev i saken Hva skjer på Sicilia – får vi et 2015 på nytt?

Representanter for den italienske venstresiden har selvsagt dratt til Catania for å støtte migrantene og det nyvalgte parlamentsmedlemmet Aboubakar Soumahoro, som kommer fra Elfenbenskysten, har gått om bord i Humanity 1 og sier på Twitter:

«If the remaining castaways are rejected, we will challenge this decision in all appropriate forums»

Så nå er den italienske regjerings beslutning bragt inn for en lokal forvaltningsdomstol på Sicilia og en annen domstol i Catania for å få erklært beslutningen ugyldig.

Hva domstolene i Italia kommer til vil bli avgjørende for Europas fremtid. Dersom det ender med en rettskraftig dom som sier at Italia ikke kan nekte å ta i mot migranter fra disse skipene, da er det fritt frem for menneskesmuglerne i Libya å sende et utall migranter på skip til Italia. Men der vil de selvsagt ikke bli – de vil nordover der honningkrukkene er større og søtere. Og med null grensekontroll innad i Schengen har vi fått migrantstrømmen fra 2015 på nytt.

Italia er et selvstendig land med en nyvalgt regjering. Hvis ikke de kan stoppe de såkalte frivillige organisasjoners fergetrafikk fra Libya med lovlige midler – da kan ingen gjøre det.

Hard kritikk

Etter sterkt politisk press fra nettopp venstresiden ga Frankrike etter og åpnet havnen i Toulon for Ocean Viking. Skipet er fullt av migranter, og det har ikke manglet på kritikk mot president Emmanuel Macron og innenriksminister Gérald Darmanin etter avgjørelsen. Den offisielle franske påstanden om at «Italia handlet ikke som en ansvarlig europeisk stat», finner ingen klangbunn på fransk høyreside.

Senatmedlem for Det republikanske partiet, Bruno Retailleau, twitret at «ved å akseptere at #Oceanviking legger til kai i Toulon, sier regjeringen at retten til å bli reddet, er det samme som retten til å komme inn i landet. Den strenge migrasjonspolitikken Darmanin har stått for er et lokkemiddel: vi er faktisk vitne til ekte slapphet og en falsk generøsitet.»

Slapp migrasjonspolitikk mente også Marine Le Pen å se. «Ved for første gang å akseptere  at en båt losser migranter i en fransk havn, sender Emmanuel Macron et dramatisk signal om slapphet. Med denne avgjørelsen kan han ikke lenger få noen til å tro at han ønsker å få slutt på massiv og anarkistisk innvandring», twitret hun.

Lykkelig venstreside

Når Ocean Viking i dag slipper migrantene på land i Toulon, er det med en samstemt fransk venstreside. Le Figaro gjengir uttalelser fra henholdsvis Antoine Léaument fra ytre venstrepartiet La France insoumise (Det ukuelige Frankrike) og fra Manon Aubry, leder av European United Left–Nordic Green Left, en gruppe i Europaparlamentet bestående av demokratiske sosialister, øko-sosialister og kommunister.

«Endelig tar Frankrike beslutningen om å leve opp til hva flagge symboliserer for verden: å ønske Ocean Viking velkommen. (…) Det er ikke for ingenting at vårt motto inneholder ordet «brorskap»» var Léauments uttalelse.

Aubry uttalte på sin side at Macrons ja til Ocean Viking kom altfor sent, og at migrantene har lidd unødig i ukesvis, mens han har spilt «politisk pingpong med Meloni».

«Macron kunne ha løst problemet umiddelbart. Han kunne ha sagt at Frankrike, i samsvar med sin historie (…) ville ønsket skipet velkommen, punktum!»

Følger man Twitterkontoen SOS MEDITERRANEE forstår man raskt at dette er en gjeng med sans for dramatisk retorikk.

«Vi er lettet over å ha blitt tildelt en trygg havn i Frankrike, noe som gjør en slutt på en kritisk situasjon. Men denne løsningen har en bitter bismak: de 230 kvinnene, barna og mennene på skipet vårt har vært gjennom en alvorlig prøvelse», heter det fra aktivisthold.

Og mens venstresiden er lykkelige, gjenstår det å se om den jevne franskmann støtter avgjørelsen om å ta imot Ocean Viking. Vi antar at asylaktivistene på skipet tar mottakelsen som et signal om noe litt mer enn det «unntaket» innenriksministeren påstår det er.