Politikk

Mange svensker sto imot fryktstrategien fra sosialdemokratene

Socialdemokraterna (S) ønsket en folkeavstemming om Sverigedemokraterna (SD) i valgkampen - og den vant SD. Hver femte velger stemte SD.

Som vi tidligere har omtalt har den svenske valgkampen mer enn noen gang vært preget av nedsnakking og drittkasting, det er som man ikke tror det er voksne folk som dertil skal styre et land – og det et land som står i mange kriser. Ikke bare de krisene som stort sett hele Europa står overfor, men også et land som er på vei til å bli fullstendig ødelagt grunnet den høye ikke-bærekraftige innvandringen og skyhøy rå kriminalitet.

Sosialdemokratene fikk mer og mer panikk ettersom meningsmålingene i valgkampen pekte på et voksende Sverigedemokraterna (SD). Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) og hennes utvalgte statsråder (noen ble holdt unna offentligheten for ikke å ødelegge enda mer) la all sin politiske prestisje og troverdighet i å advare velgerne mot SD. Budskapet var klinkende klart: SD er ikke et parti som anstendige svenske velgere kan stole på. Det er et parti med høyreekstreme synspunkter og sympati for Putins Russland som vil utgjøre en sikkerhetsrisiko for Sverige (sic).

Så selv om Andersson og S gjorde et godt valg, og ble landets største parti (for øvrig det største partiet i alle fylker over hele landet, og større jo lengre nord i landet) med over 30 prosent, så tapte de kampen mot SDs velgere. Sosialdemokratenes sterke advarsler ble trosset av én av fem velgere, der SD med over 20 prosent ble det største borgerlige partiet. Med andre ord – i S-fortolkning – har Sverige mange uanstendige velgere.

«S ønsket en folkeavstemming om SD – og SD vant», konstaterer Expressen i en leder med henvisning til at statsminister Andersson gjorde «trusselen fra SD» til hovedtemaet i sin valgkamp.

Vi fikk dermed rett i vår vurdering at nedsnakkingen av SD var en vinnerstrategi for nettopp SD.

Men fortsatt er mye uavklart i Sverige. I skrivende stund leder blå blokk med ett mandat. Hvem som blir landets meste statsminister er uavklart. Ulf Kristersson parti, Moderaterna, er nå det nest største partiet i blå blokk og vil på toppen av det hele ikke slippe inn SD i regjering. Det spørs om vi ikke får se en ny kjøttvekt-debatt.

Det er påfallende at Sverige ligner mer og mer på det stadig mer polariserte USA. Politiske motstandere fremstår som fiender, der hat og frykt er de mest synlige ingrediensene. Konstruktivt samarbeid for å finne de beste løsningene for landet og respekt for velgerne, uansett politisk ståsted, er fullstendig mangelvare. Det er makt, makt, makt, uansett pris.

Ved forrige valg tok det altså 134 dager før en vaklende og skjør regjering var på plass, da fordi sosialdemokratene klarte å bryte samarbeidet innen den blå blokken. Om de klarer å danne regjering denne gangen er foreløpig helt åpent. På onsdag forventes opptellingen å være ferdig, da er vi kanskje nærmere ett svar. Men mer sannsynlig er det at vi står overfor enda flere spørsmål.