Aktuelt

Nedsnakkingen av SD kan bli partiets vinnerstrategi – nå størst i blå blokk

Valgkampen i Sverige har så langt vært preget av det den bruker å preges av; å gå i strupen på Sverigedemokraterna (SD). Men folket vil det kanskje annerledes. En ny meningsmåling gir SD 21,5 prosent, det er et langt steg frem siden forrige måling. Moderaterna og Socialdemokraterna svekkes på denne målingen.

Å følge svensk valgkamp er en oppvisning i hvordan en valgkamp ikke bør være. Den er fylt av nedsnakking og drittkasting, og medienes slagside er åpenlys.

Det hele handler selvsagt om å holde SD utenfor makta, og alle skitne triks tas i bruk. Men én har innsett at han neppe klarer å bli statsminister uten SDs hjelp, og det er Moderaternas leder Ulf Kristersson. Samtidig strekker «aksepten» av SD seg ikke lengre enn at M ikke vil ta SD inn i en eventuell regjering. Og den strategien kan M ha holdt på med, fordi de stort sett alltid har vært større enn SD.

Men ikke på denne målingen, ifølge Expressen.

Tidligere målinger, for en drøy uke siden, viste at M og SD var omtrent like store. SVT/Novus-målingen forteller at SD tiltrekker seg stadig flere velgere. SD får 21,5 prosent, mens M får 17,4 prosent. Det betyr at fra forrige SVT/Novus-måling har SD en fremgang på 2,7 prosentpoeng, mens M har en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng.

Det betyr også at SD er 4,1 prosentpoeng større enn M og det største partiet i blå blokk. Målingen kan ikke være annet enn et sjokk for M. Og den er sikkert et sjokk for både de andre partiene og de etablerte mediene. Så er spørsmålet om den vil få Kristersson til å endre taktikk eller ber han til høyere makter om at dette «bare» er en meningsmåling som er å betrakte som et slags feilskjær? Så mange «tøvete» velgere kan da vel ikke Sverige ha?

Socialdemokraterna er fortsatt Sveriges største parti, men i denne målingen har de en svak tilbakegang på 0.7 prosentpoeng og havner på 27,8 prosent.

Målingen viser også at det er tilnærmet dødt løp mellom blokkene. Rød blokk ligger an til 49,6 prosent, blå blokk til 49,3 prosent.

Med andre ord er det fortsatt stor spenning knyttet til hvem av blokkene som styrker seg i valget. Det som er mest spennende nå er styrkeforholdet i blå blokk mellom SD og M, og hva det eventuelt vil føre til. Men i svensk politikk kan jo alt gå an.