Nyhetssøk

Ingen nedre grense i svensk valgkamp

Overskriften trenger ingen spørsmålstegn, for det finnes åpenbart ingen nedre i den svenske valgkampen. I dag kl. 08:00 hadde forsvarsminister Peter Hultqvist (S) og integrering- og innvandringsminister Anders Ygeman (S) innkalt til pressekonferanse. Til og med journalister så litt måpende på hverandre, da de 15 minuttene besto av én ting: djevelskapen Sverigedemokraterna. Nå også en sikkerhetstrussel for Sverige. 

Jeg må velvillig innrømme at jeg lo godt av forsvarsminister Peter Hultqvist og integrering- og innvandringsminister Anders Ygeman pressekonferanse i dag tidlig. De to gravalvorlige sosialdemokratiske herrene er så ufrivillig morsom at jeg er sikkert på at britiske filmskapere allerede har lagret klippet for senere inspirasjon.

Bakteppet er selvfølgelig at Sverigedemokraterna (SD) gjør det godt på de siste meningsmålingene. De har i flere målinger vært størst på borgerlig side, og det samtidig med at pilene peker nedover for Socialdemokraterna (S), og det selv om Magdalena Andersson gjør det best i statsministermålinger.

Som Putins beste venn

Panikken i S-leiren må ha spredt seg som møkk i låvekjelleren. Hvem som har kommet på den geniale ideen om å kalle inn til en pressekonferanse for – ene og alene – i 15 minutter videreformidle rykter, insinuasjoner og egne tvilsomme analyser om SD, vites ikke, og det vites heller ikke hva de eventuelt hadde i glassene.

Det tok under 45 sekunder før koblinger til nazisme og fascisme var nevnt. Så kom det på løpende bånd, det er som man lurer på om de sto med tegnestifter i skoen for å se mest mulig lidende ut. Også når de pekte på hvordan SD omtaler sine meningsmotstandere på en «ufordelaktig måte». Det i seg selv er morsomt, for det er ikke så lenge siden Hultqvist omtalte SD-ere i ordlag som «Hur mycket man än sminkar en gris så är det en gris».

Men nå, uttalte de gravalvorlige herrer, nå er det slik at SD er en alvorlig sikkerhetspolitisk trussel for landet. SD, noen navngitte, men pytt, uansett SD-leder Jimmie Åkessons ansvar, og uansett hvor lang tid bakover de fant på å grave, så skulle det svenske folk vite én ting: Med SD i posisjon kommer de til å få tilgang til viktig informasjon, og ja, da er Russlands Vladmir Putin snart både på og under podiet i Riksdagen. Sikkert sammen med alle andre politiske ledere som sosialdemokratene mener er skumle og farlige.

SD er nemlig god venn med Putin, lød det fra de to luringene. For vet dere hva? Bare én uke før Putins Russland gikk til krig i Ukraina, så kunne ikke Åkesson si hvem han ville velge mellom Biden og Putin. Tenk det! Timingen til S var for øvrig ikke det beste, for bare timer i forveien hadde Biden levert en tale basert på å spre frykt i splitt og hersk stil. På toppen av det hele, så hadde det «Putin-vennlige» SD tre riksdagskandidater som stemte mot forslaget om å sende våpen til Ukraina. Det var mer direkte enn indirekte: SD støtter Putins krig mot Ukraina, skjønner dere. At SD ikke står på Putins side i krigen, tvert om, sa ikke de to herrer noe om, men om så er, skal vi nok bare innse at det er et spill for galleriet.

Helt ut av proposisjoner

– Det råder ingen tvil om at Sverigedemokraternas forbindelser til Russland kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for Sverige, fastslo Hultqvist og Ygeman.

Så minnet de oss om at «autoritære og høyreekstreme» partier vil ta politisk kontroll over det meste i et samfunn, de fleste viktige posisjoner ramses opp, så dermed kan Sverige vinke farvel til frie demokrati. Ungarn og Polen ble nevnt som ledende eksempler.

Og dette alvorlige budskapet må også Moderaterna og Liberalerna ta inn, for de tar visstnok et enormt ansvar på sin skuldre ved å ta SD inn i varmen. En mer forakt for velgerne må være vanskelig å finne.

Den sikkerhetspolitiske eksperten Jan Hallenberg mener at S med dette drar det for langt.

– Man må tenke på at dette er et parti som har støtte fra hundretusener av svensker. Det skal mye til med å kalle dem for en sikkerhetsrisiko, og min grunnleggende holdning er at man skal være veldig forsiktig, sier Hallenberg til Aftonbladet.

Patrik Öhberg, statsviter ved Gøteborgs universitet, er i samme artikkel overrasket over at det var akkurat disse herrene som holdt pressekonferansen.

– Det er ganske vågalt å ha de to personene som ble pekt ut som de ansvarlige for IT-skandalen hos Transportstyrelsen i 2017. Ygeman mistet jobben og Hultqvist holdt på å gå nettopp på grunn av sikkerhetsspørsmål. Det er kanskje ikke akkurat disse som har tillit i disse spørsmålene, sier Öhberg.

Men om så var at S har noe rett i sitt budskap, så gjenstår det store spørsmålet: Hvor er sikkerhetspolitiet? Hvis S sitter på «dokumentasjon» som berettiger denne pressekonferansen så har de vel makt og myndighet nok til å overlevere det til et da åpenbart kunnskapsløst Säpo?

Anbefaler denne pressekonferansen, hvis du vil se noen som bæsjer på leggen, den er å finne på YouTube.