Mediekritikk

Det likte ikke NRK?

I forbindelse med Arendalsuka har NRK ikke bare lyst å høre på taletrengte politikere, men vil gjerne vite hva den den vanlige mann i gata er opptatt av. Men de likte kanskje ikke alle innspillene de fikk?

Mandag 15. august startet Arendalsuka og da fikk NRK  ideen med å spørre om hva «folk flest» er interessert i.

Helse, miljø, utdanning og arbeidsliv. Det er noen av temaene som kommer til å bli diskutert under Arendalsuka. Men diskuterer politikerne saker som folk flest synes er interessante?

Vi vil høre hva du er opptatt av slik at vi kan lage journalistikk om det som engasjerer dere mest.

Send oss dine innspill om hvilke politiske saker som interesserer deg, så skal våre journalister dykke ned i de temaene som flest er opptatt av.

Ideen er god den, og den fikk da også mange inspill, inntil kommentarfeltet ble stengt. Men ble alle innspillene publisert?

Sensur?

I går mottok HRS en e-post fra en undrende NRK-leser. Vedkommende, som ønsker å være anonym selv om Ytringsfrihetskommisjonen bedyrer at ytringsfriheten har svært gode vilkår i Norge i dag, hadde sendt inn et innspill (16. august midt på dagen, da kommentarfeltet fortsatt var åpent) hvor ønsket var økt fokus på «islam, demokrati og ytringsfrihet».

Det ble begrunnet med attentatet mot Salman Rushdie, drapsforsøket mot Sian, dusør på Gert Wilders hode og truslene mot JK Rowling. «Hvem blir neste offer?», spurte vedkommende.

Videre spør vedkommende «Hva gjør regjeringa ift voldspotensialet i islam og hvorfor den manglende fordømmelsen?», og påpeker at det er taust fra både politikerne og muslimske miljøer.

Men dette innspillet ble ikke publisert, hvorpå vedkommende på samme ettermiddag henvendte seg til NRKs journalist Benedikte Fjelly og etterlyste en begrunnelse. Fjelly svarte raskt, spurte etter klokkeslettet det var sendt inn og skulle «høre med dem som har gjort vurderingen».

Men så ble det altså taust fra NRK, som fremdeles ikke hadde svart i går ettermiddag.

«Jeg mistenker at flere, som meg, er opptatt av dette og har sendt inn tilsvarende innlegg. Jeg stusser jo over at innlegget mitt ikke har blitt publisert og når jeg skummer gjennom de øvrige innleggene så er det ingen ift ytringsfrihet/islam», skriver vedkommende til HRS.

Null islam

Som kjent leverte også Ytringsfrihetskommisjonen sin NOU mandag 15. august, og den har skapt en del oppmerksomhet. I denne kontekst og med begrunnelsen som vedkommende gir over for sitt innspill, skulle en jo tro at nettopp ytringsfrihet og islam opptar mange.

Men vedkommende har helt rett: det finnes ikke et eneste innspill om islam.

Ytringsfrihet nevnes fire ganger i de publiserte innspillene, en i forbindelse med økonomi: «Det er viktig at pengene våre følger i takt med ytringsfrihet og at vi holder oss langt unna programerbare penger og enda værre sporingsteknologi», mens en annen ønsker seg «større ytringsfrihet». To etterlyser ytringsfrihet i forbindelse med kritikk av Pride.

Spørsmålet i så måte er om journalisten som skal «dykke ned i de temaene som flest er opptatt av» også bør ta en nærmere titt på avviste innspill?

For øvrig kan jeg fortelle hva NRKs utvalgte folk er mest opptatt av: strømutfordringer, klima/miljø og det grønne skiftet, psykisk helse og omfordeling (fattig/rik) – altså helt i tråd med det NRK beskjeftiger seg mest med.