Den kulturelle revolusjonen

Så er de krenket igjen – og får det som de vil

Igjen tar islamister til gatene for å demonstrere mot noe de mener sårer dem - og strategien er den samme som under bråket med Muhammedkarikaturene. Denne gangen er det den britiske filmen "The Lady of Heaven" som sårer «følelsene til over en milliard mennesker rundt om i verden». Og igjen kapitulerer vi; en britiske kinokjede har trukket filmen. 

The Lady of Heaven beskrives som et nytt historisk epos, som skildrer livet til Fatima, et barn av profeten Muhammed. Filmen er skrevet av Sheikh Yasser Al-Habib, som rømte fra Kuwait til Storbritannia i 2004 fordi han tok i bruk ytringsfriheten. Han hevder at filmen «formidler et budskap om kjærlighet og fred», melder The Guardian.

Men det er slett ikke alle enige i.

Demonstrasjoner

Etter at filmen ble publisert på fredag har muslimske demonstranter over hele Storbritannia protestert utenfor kinoer. De hevder The Lady of Heaven, slik som Muhammedkarikaturene, sårer og krenker følelsene til over en milliard muslimer over hele verden.

Og nå har, med direkte henvisning til protestene, Cineworld trukket filmen fra alle kinoene sine over hele landet, mens Vue skal ha trukket den fra visse steder (vi kan vel bare gjette hvilke steder det er). Cineworld sier at de tok beslutningen om å avlyse alle visninger av The Lady of Heaven for å «sikre sikkerheten til våre ansatte og kunder».

Ikke minst er disse muslimene rasende fordi Muhammed skildres i film. Det hevder det er forbudt etter sharia – som de selvfølgelig mener også skal gjelde i Storbritannia. De kaller filmen blasfemisk og rasistisk. Kravet var altså at den skal fjernes – og selskapene svarer med selvpålagt sensur i frykt for vold. Og islam betyr fred?

Lederen for en Sheffield-filial av Cineworld kansellerte ikke bare The Lady of Heaven – han ba også om unnskyldning til en mengde demonstranter, Han fortalte dem også at «det var ikke vår beslutning å vise denne filmen, den kom ovenfra. Vi er helt enig i det du sier, og vi er ikke forberedt på denne kinoen til å vise denne filmen». Og hva ble det møtt med? Jo, en jublende masse som ropte Allahu Akbar! (Allah er større).

I tillegg til å demonstrere, er det også laget en underskriftskampanje på nett med samme kravet. Her heter det blant annet at «filmen er laget for å forårsake hjertesorg for alle muslimer samt spre falsk informasjon om islam». I skrivende stund har den 124.547 underskrifter, der målet er 150.000. Det når de sikkert.

Styrker fanatikerne

Men noen har reagerte på at et fritt, demokratisk og tolerant samfunn som det britiske aksepterer slike krav fra islamister. For eksempel ble kanselleringen kritisert av en representant fra House of Lords for å være en «katastrofe for kunsten og farlig for ytringsfriheten». Demonstrantenes illiberalisme omtales som sjokkerende og burde bekymre alle som er opptatt av ytringsfriheten i dag. Det heter videre at like bekymrende er den «øredøvende stillheten fra våre kulturelle og politiske eliter». Kinoene avlyser en film fordi en del muslimer hevder den er støtende, og de fleste politikerne forholder seg tause. Vi har sett det før: politikernes (og mange mediers) manglende vilje til å stå opp for ytringsfrihet og toleranse er skammelig – og det styrker fanatikerne.

Samtidig har flere medier begynt å reagere. Det heter blant annet at noe av problemet er at våre politiske og kulturelle eliter er så underdanig identitets- og offerpolitikken at de faktisk tror de muslimske demonstrantene har et poeng. De synes å mene at det å bli fornærmet virkelig er tilstrekkelig grunn til å kansellere en film. For skulle ikke muslimer, eller det Jonas Gahr Støre i sin tid kalte noe slikt som «et sterkt religiøs folk», beskyttes mot krenkelser? Men hvorfor skal muslimer bli skånet for kritikkens traumer?

I en video som er lagt ut på nettet, kan man se en demonstrant ved en Cineworld i Bradford som erklærer : «Vi har rett til ikke å bli fornærmet!»

Også Brendan O’Neill har reagert. På Instagram skriver han:

Dette er noe av det mest urovekkende jeg har sett på lenge: sjefen for en kino i Sheffield bekrefter at han har trukket filmen The Lady of Heaven fordi noen muslimer syntes den var støtende. Mobben samlet seg rundt ham og ropte «Allahu Akbar!» for å feire deres regressive seier. Det meldes nå at hele Cineworld- og Vue-kjedene har trukket filmen. Helt skammelig. For en forsømmelse av deres plikter. Å kapitulere for sensurkrevende mobbere er alltid en forferdelig idé. Det oppmuntrer de intolerante og svekker friheten. Dette er Storbritannia 2022, og islamske fundamentalister har lykkes med å knuse et stykke kultur fordi det krenket deres religiøse følsomhet. Foraktelig.

En annen interessant ting er at Basel Kadem, bosatt i Norge hvor han er sjiamuslimsk imam og som skal ha et ønske om å bekjempe fundamentalistik islam, omtalte denne filmen i februar i fjor ut fra traileren. Kadem sa da at det var et håp fra hans side at filmen «vil bidra til å skape opplysning og reform i den islamske verden, og forhåpentlig være en bidragsyter til mer dialog, fred og sameksistens blant folkegrupper og ideologier».

I motsetning til dette har en rekke iranske geistlige lagt ned forbud mot å se filmen, da de tror den vil forårsake splid blant muslimer, spesielt mellom sjia- og sunnimuslimer, meldte Tehran Times i desember 2020.

(Forsidebilde: skjermdump fra traileren)