Fundamentalisme

Troverdighet? Hva forteller han i morgen?

- Vi ble revet med. Både vi som var barn og andre ble fortalt av våre foreldre og av ledende muslimer, at både forfatteren Salman Rushdie og forleggeren William Nygaard burde dø, forteller Abid Raja nå, 33 år etter at han var med i demonstrasjonen mot Sataniske vers og Rushdie. Raja synes i dag det er "skummelt" å tenke tilbake på hva han og andre barn ble fortalt den gang. Problemet med Raja er ikke minst at han forteller nye sannheter så ofte at det ikke er godt å vite hvem han er i dag, og hvem han kommer til å være i morgen.

Først 33 år etter at han som 13-åring demonstrerte mot Rushdie og boken Sataniske vers, forteller Raja at han faktisk var med i den historiske demonstrasjonen og var en av dem som mente at publiseringen skulle straffes med døden.

– Det er skummelt å tenke på at vi som barn ble fortalt at både Salman Rushdie og William Nygaard fortjente å dø, sier han til NRK nå.

– Ble revet med

NRK har vist filmopptak av demonstrasjonen til Raja på hans kontor på Stortinget.

Taktfaste rop med en litt unorsk aksent gjaller mellom bygningen på Karl Johan: «Stans boka i Norge», «Stans boka i Norge».

På plakatene står det «Nei til Satan Rushdies bok».

Raja husker det godt. Han var en av mange unge som gikk bakerst i toget.

– Det er utrolig å se på i dag, sier han.

– Vi ble revet med. Både vi som var barn og mange andre ble fortalt av våre foreldre og av ledende muslimer, at både forfatteren Salman Rushdie og forleggeren William Nygaard burde dø, sier Raja.

– Det er skummelt.

– Du vil jo være en del av flokken. Og når flokken sier at William Nygard bør drepes, så begynner du å tenke og mene det selv også, sier han.

Raja var altså i årevis på fundamentalistenes side, og han har i årevis som talsperson for World Islamic Mission og andre grupper, fremmet tåkelegging av islams negative aspekt, som nettopp dødsstraff. Da Theo van Gogh ble strupeskjært i Amsterdam i 2004 grunnet filmen Submission (underkastelse) som omhandler islams kvinneundertrykking, satt Raja i beste sendetid på NRK TV og løy om islam.

For å prøve å overbevise seere og motdebattanter om at islam forbyr drap, leste Raja direkte opp fra en medbrakt koran: «Den som dreper et menneske, skal anses som hadde han drept hele menneskeheten», sa Raja.  Men er det dette som står i koranen? Nei, Raja hoppet bukk over en avgjørende innskutt bisetning. Slik lyder verset: «Den som dreper et menneske – uten at det gjelder blodhevn eller straff for forbrytelse – skal anses som hadde han drept hele menneskeheten» (min utheving, koranen 5:35).

Hva med islams dødskrav?

Men mediene har hele veien latt han slippe unna, og de hopper den dag i dag hver gang Raja ber dem om å hoppe. Hvorfor NRK ikke nå spør han rett ut om hvorfor han og andre var så overbevist om at det eneste rette var å drepe Rushdie, er meg nærmest en gåte. Men bare nærmest, for da måtte man gå islam på klingen, en religion som forlanger drap av dem som kritiserer islam og Muhammed.

Hvordan tenker Raja i dag i forhold til islams dødskrav? Bør han ikke utrede dette? 

Raja har i mange år nå vært haren man ikke vet hvor hopper. Jeg venter på neste utspill, som hva som blir forfektet av menneskesyn på koranskolen i hans moské i Oslo. Burde ikke dette vært et særdeles sentralt tema for en som definerer seg som en liberal person? Har han ikke et samfunnsansvar for å lette på sløret om hvordan barn i Norge indoktrineres på statens regning? Hvordan de skyves ut av det norske? Hvilke konsekvenser dette får på individ- og samfunnsnivå?

Eller er han fornøyd med å leve et liv som han som trakk stigen opp etter seg?

Dette siste utspillet fra Raja knyttes til en interpellasjon i Stortinget, der han ber politisk ledelse gå tyngre inn i den uoppklarte gåten rundt Nygaard-attentatet i 1993. Vel, han var jo selv kulturminister i Solbergs siste regjering. Hvorfor han ikke løftet frem denne saken da, kunne vi med hell fått innsyn i. Var ikke tiden moden – for han personlig – å innrømme at han har vært en del av den ideologiske formørkelsen av Norge, inkludert drapsønsker?