Innvandring

«Plan B»: Deporter migrantene innen 48 timer etter ankomst til Storbritannia

Den britiske tenketanken Policy Exhange anbefaler at regjeringen vurderer en plan B for å håndtere de tusenvis av migrantene som tar seg over kanalen fra Frankrike. Plan A har vært å få til et fungerende samarbeid med Frankrike. Når det ikke har fungert, bør plan B være å deportere migrantene raskest mulig til britiske territorier langt unna, anbefaler tenketanken. 

Policy Exchange anbefaler å opprette asylmottak på Storbritannias baseområder på Kypros; Alderney på Kanaløyene; eller Ascension Island, 4.000 britiske miles unna, i Atlanterhavet. Disse ulike øyene er allerede britisk territorium og å benytte dem til asylmottak vil være en langt raskere og enklere gjennomførbar løsning enn å inngå samarbeid med eksempelvis afrikanske land.

Tenketanken, som har nære forbindelser til regjeringen, oppfordrer ministrene til å vedta en «ny plan B» hvis Frankrike fortsetter å nekte «Plan A», som er å la britiske fartøyer avskjære smuglerbåter i fransk farvann og eskortere migranter tilbake til Frankrike, skriver The Times onsdag.

Avskrekkende

Policy Exchange har anbefalt en tre-trinns prosess for håndtering av migrantene som blir plukket opp i kanalen, der hver migrant vil bli internert og deportert til et tredjeland innen 48 timer. Tenketanken mener at forslaget vil virke avskrekkende, og at det er behov for en realpolitikk som faktisk fungerer.

I fjor nådde antallet migranter som krysset kanalen 28.381, noe som innebærer at Storbritannia er midt i en pågående migrantkrise. I år er det ventet enda flere, og mottakssystemet i landet er allerede sprengt. Blant annet bor fremdeles over 12.000 afghanere fremdeles i britiske hoteller etter Kabul-evakueringen i august i fjor.

Forslagene er basert på et premiss om at enhver migrant som krysser kanalen – selv ekte flyktninger – aldri vil få rett til å bosette seg i Storbritannia, skriver The Times.

Reell mulighet

Tenketankens forslag er «hardere» enn innenriksminister Priti Patels The Nationality and Borders Bill. I henhold til denne planen kan grensestyrkene i den Den Engelske Kanalen med loven i hånd bruke «rimelig makt» for å stoppe migranter som forsøker å ta seg inn i Storbritannia med båter. De får fullmakt til å stoppe, gå ombord, omdirigere og holde tilbake ethvert fartøy mistenkt for menneskesmugling. Men The Nationality and Borders Bill har så langt ikke vært særlig effektive i å stanse migrantene.

Når Policy Exchange legger sitt forslag om deportering på bordet, er det på bakgrunn av Storbritannias reelle muligheter til å benytte britiske territorier som de selv ønsker.

Ascension Island framholdes som det beste alternativet på grunn av klimaet og mangelen på både urbefolkning og permanent befolkning, skriver The Times.

Rapporten opplyser at øyas rullebane kan håndtere «store fly» og viser til øyas «ekstremt stabile og gunstige» klima, med en gjennomsnittstemperatur på 22,7 C.

Ascension Island har blitt sammenlignet med Australias bruk av Nauru-øya for behandling av asylsøknader. Men rapporten påpeker at overnatting på Ascension Island vil være «mye mindre strengt» enn i Nauru, Kypros og Kanaløyene på grunn av det varme været.

En ulempe ved å bruke Ascension Island kan være kostnadene ved å fly migrantene 4.000 miles. Rapporten påpeker at mer arbeid er nødvendig for å beregne de «praktiske aspektene».

Muligheten for å plassere migranter på suverene baser på Kypros, i Akrotiri og Dhekelia, ville være tillatt siden bruken av dem av Storbritannia er «ikke pålagt å være begrenset til militære formål».

Richard Ekins, professor i Oxford og en av rapportens forfattere, sier til The Times at migrantkrisen trenger en løsning som er en «game-changer». Dersom britiske myndigheter vil vurdere den reelle muligheten landet har til å benytte allerede eksisterende britiske territorier, vil det kunne bli den «game-changeren» han etterlyser – og som landet sårt trenger.