Innvandring

12.000 afghanere bor på britiske hoteller – for skattebetalernes regning

Da Taliban overtok Afghanistan i august 2021, fikk afghanere som hadde hatt en alliert funksjon til Storbritannia mulighet til å bli fløyet ut av landet. Det resulterte i evakuering av hele 16.500 personer. Samtidig er det britiske mottakssystemet sprengt grunnet alle kanalmigrantene. Resultatet er at 12.000 afghanere bor på britiske hoteller med helpensjon. 

Tilknytningen til Storbritannia er ikke særlig sterk for afghanerne. De færreste av dem – om noen – har noensinne besøkt de britiske øyene, men de har kunnet vise en eller annen forbindelse til britiske styrker i løpet av en tjueårsperiode. Det var det mange som kunne, og når disse tilknyttede i tillegg fikk ta med seg familiemedlemmer på reisen til Europa, ble antallet hele 16.500.

Smekkfullt

Bosetting av de 16.500 afghanerne har vist seg å bli svært vanskelig for britiske myndigheter, som fra før strever med for få mottaksplasser for å huse det enorme antallet migranter som tar seg over Den engelske kanalen fra Frankrike. Resultatet er at 12.000 afghanske flyktninger som skulle ha midlertidig opphold i britiske hoteller, fortsatt bor på hotell, og det er lite som tyder på at dette vil endre seg i nær framtid.

Vi skrev tidligere denne uken om britenes planlagte brakkebyer for migrantene, men disse er ment å kunne huse omtrent 30.000 totalt, og migrantene fortsetter å komme i store antall. Dermed er ikke mottakssystemet bare smekkfullt, det er sprengt. RT oppsummerer på denne måten:

The Guardian rapporterte tirsdag at regjeringen strever med å få ulike kommunestyrer til å finne permanente hjem til de tusenvis av afghanske flyktninger som flyttet til Storbritannia etter Talibans overtakelse av Afghanistan. Gruppen startet en militæroffensiv i løpet av sommeren og inntok Kabul 15. august.

Kilder innen arbeids- og pensjonsdepartementet (DWP) og innenriksdepartementet fortalte avisen at mer enn 12.000 afghanske evakuerte ble igjen i den såkalte «brobyggingen» per 22. desember.

Ifølge DWP «har over 4.000 personer» av de 16.500 menneskene som er hentet ut fra Afghanistan til Storbritannia siden august, «enten blitt permanent bosatt eller er i ferd med å bli permanent bosatt», skriver RT.

Uholdbart

Migrantsituasjonen i Storbritannia er i ferd med å bli en reell verkebyll, og mens Norge opplever relativt lavt migranttrykk, er britene i realiteten midt i en ny migrantkrise. Daily Mails grafikk, som vi presenterte tidligere denne uken, viser den eksplosive økningen i antallet personer som tar seg ulovlig inn i landet via kanalen. Mens afghanerne hovedsakelig er flydd inn av britiske myndigheter, utgjør kanalmigrantene også en stor andel afghanere.

Afghanerne kommer altså til de britiske øyene på ulike måter. Noen via kanalen, noen via bistandsavtalen for afghanere med tilknytning til Storbritannia – ifølge RT omtrent 7.500 personer – og noen kom under Operation Pitting i august, opplyser RT.

Rundt 15.000 mennesker ble brakt til Storbritannia under Operation Pitting i august. Ytterligere 1500 har blitt fraktet til Storbritannia i løpet av de påfølgende månedene. Mange afghanere har nådd britiske kyster med egne midler og har søkt asyl, skriver RT.

Situasjonen er under alle omstendigheter uholdbar, da hoteller ikke er egnet for permanent bosetting og heller ikke oppleves rettferdig for britiske skattebetalere.