Frihetsverdier

Fundamentalistiske muslimer satser stort politisk i Sverige

- Mange politiske parti kommer til å få en kalddusj før og etter valget i år, sier lederen av det islamistiske Partiet Nyans. Partiet satser stort i Sveriges storbyer som alle har gettoer dominert av islam. Ser vi tegnet på hva fremtiden vil bringe?

I 2019 ble det nye Partiet Nyans (PN) dannet, stiftet av den tidligere politikeren for Centerpartiet, Mikail Yüksel.  Opprettelse av partiet skjedde fordi tyrkiske Yüksel ble kastet ut av Centerpartiet grunnet sitt samrøre med den høyreekstreme tyrkiske organissjonen, De grå ulver, som også er dypt etablert i Drammen, der det har vært samrøre med Senterpartiet i elvebyen.

PN satser på de muslimske stemmene, blant annet ved å jobbe for at «islamofobi» blir kriminalisert, det samme skal «krenkende tegninger». Partiet vil også at muslimene i Sverige skal bli en særskilt minoritet, på linje med samene.

Satser på de uintegrerbare i gettoene

Det er fremfor alt i gettoene Rinkeby–Tensta som PN hittil har satset på i Stockholm. Tidligare har den forrige fra Vänsterpartiet, Ifrah-Degmo Mohamed, og den lokale Rinkebyprofilen Mohammad Hagi Farah (referert til som ”Rinkebys borgermester» i lokale medier) tilsluttet seg partiet.

Like før jul meddelte Mikail Yüksel på sin Facebookprofil at han har vervet nok en kandidat for partiet, ingen ringere enn Bashir Aman Ali. Han er en dømt økonomisk kjeltring som sent i fjor ble sluppet ut av fengsel på vilkår, men som fremdeles har forbud mot å starte opp næringsvirksomhet.

Bashir Aman Ali har tidligere vært imam i den somaliske moskeen i Rinkeby. Høsten 2019 ble han dømt i lagmannsretten til 4,5 års fengsel fordi han tømte kontoene til en muslimsk friskole, Al Azharskolen, der det foregår systematisk hjernevask av barn og kjønnssegregering. Ali bygde opp skolen og var selv rektor. De 10 millionene han stakk av med plasserte han i en islamsk bank han selv startet.

Alis forklaring lød at han skulle hjelpe familier i gettoene til å kunne kjøpe seg ut av slike boligområder.

«Det er ingen hemmelighet at han har gått gjennom en veldig tøff periode de siste årene», skriver Yüksel på Facebook, der han ønsker Ali «varmt velkommen». Han skriver også at han innsyn i dokument som viser at Ali «har blitt veldig urettferdig behandlet av statens ulike instanser».

Bashir Aman Ali er fortsatt et aktet navn i visse kretser i Rinkeby. Mens han satt hektet rapporterte Nyhetsbyrån Järva at en særlig komité ble opprettet i den somaliske diasporaen i Rinkeby for å støtte Ali.

Under en treff i Folkets Hus i Rinkeby vinteren 2019 var det ifølge Nyhetsbyrån Järva fullsatt med somaliere som ville vise sitt støtte for den fengslede rektoren og imamen.

”Enormt tilskudd”

Også på skolen i Rinkeby ble Ali varmt tatt imot av somaliske foreldre da han ble satt fri.

– Majoriteten av dem trodde aldri på myndighetene da jeg ble dømt, og ingen tror på dem nå, sa Ali til Aftonbladet. Selv mener han – ikke overraskende – at han er uskyldig.

– Jag forventet meg en medalje av kong Carl XVI Gustaf eller Victoria – ikke cella. Vi har utviklet samfunnet, reddet elevene. Med de ser meg og sier at den mannen må vi stoppe, fortsatte han.

Mikail Yüksel kaller Ali for et «enormt tilskudd» for PN.

”Hans erfaring som rektor på en skole som er rettet mot ungdommer i forstedene er gull verdt. Han kjenner til forstedenes problem og kan bidra til nye løsninger med et annet perspektiv, skriver Yüksel i en kommentar til Bulletin.

Hva sier dere til dem som er urolige over Alis bakgrunn og det at han er dømt til en lengre fengselsstraff? spør Bulletin.

«Alle kan gjøre feil og alle fortjener en ny sjanse i livet. Vi har mange dømte politikere i Sverige. Det finnes til og med riksdags-politikere som er dømt for økonomisk kriminalitet. Vi ser derfor ingen problem med Alis bakgrunn», skriver Yüksel videre.

Lover svensk politikk en kalddusj

PN har fremdeles ikke gjennomslag på nasjonale eller regionale meningsmålinger. Men partileder Yüksel har regnet på hvor mange stemmer partiet trenger for å komme inn i kommunestyrer i Sveriges storbyer.

  • Malmø 4-5.000 stemmer
  • Gøteborg 8.000 stemmer
  • Stockholm 18.000 stemmer.

NP stiller med kandidater i hele 35 kommuner, i henhold til Yüksel.

Yüksel sier flere personer i andre partier er på vei til NP.

«Absolut! Mange partier kommer til å få seg en kalddusj før og etter valget», sier Yüksel.

Med den demografiske revolusjonen som har kommet langt lengre i Sverige enn i Norge, tror vi at Yüksel og NP kan lykkes med å få inn flere politikere på lokalt plan.

For å sitere an Ap-politiker på bakrommet for noen år tilbake: «Hva tror dere (HRS, red.) skjer med skjenkebevilgningene i Oslo den dagen muslimer er i flertall i bystyret?»

Utsagnet skal selvsagt ikke tolkes til at vedkommende var mest bekymret for skjenkebevilgningene, det var en illustrasjon på hvilken islamisering vi da vil ha i vente.

Terrorforsker, Magnus Ranstorp, er bekymret over utviklingen. På Twitter sier han at NP driver «en splittende identitetspolitikk» og at de «rekrutterer i Tyrkia».

Velkommen til en fremtid nær deg.

Bulletin