Innvandring

Stjernestøvet har lagt seg for Kamala Harris

Hun skulle bli USAs neste president, den første kvinnelige visepresidenten i landets historie - dertil afroamerikaner. Hun ble sett på som USAs fremtid, i et land hvor hvite velgere blir færre i rekordtempo. Men flere og flere mister troen; stjernestøvet har lagt seg.

Venstreorienterte medier har hyllet henne og opphøyd henne til et identitetspolitisk ikon, hevder danske Berlingske.

Men nå ser det ikke bra ut.

I en tid hvor president Joe Bidens popularitet blant amerikanske velgere er lavere enn noen gang, er Harris’ popularitet enda lavere.

Hun mislykkes

I en meningsmåling for USA Today er det kun 28 prosent som mener Harris gjør det godt som visepresident, mens 51 prosent sier hun skuffer. 28 prosent er 10 prosentpoeng lavere enn Bidens popularitet. Det hevdes at hun slår visepresident Dick Cheney, under president George W. Bush, som har rykte på seg å være den mest upopulære visepresidenten i USAs moderne historie.

Ifølge CNN skal det i Det hvite hus være frustrasjon over at Harris går fra sak til sak uten suksess, og dermed ikke skaffer regjeringen noen seirer. Hun skal være tilnærmet usynlig, og når hun dukker opp i TV-ruta ender det som regler ikke godt. Samtidig skal folkene rundt Harris være misfornøyd med at president Biden gir henne oppgaver som er dømt til å mislykkes.

CNN har snakket med rundt 30 personer i Det hvite hus, flere anonymt, men bildet som tegner seg er rimelig klart: Harris har kommet dårlig ut fra start.

HRS har tidligere omtalt Kamala Harris merkelige opptredener, ikke minst det forferdelige pinlige intervjuet på NBC i sommer. For mens president Biden var på sin første Europa-tur, skulle Harris stråle på sin første utenlandsreise som gikk til Mexico og Guatemala. Her var ikke minst grenseproblematikken mot Mexico et tema, da nettopp Harris har fått oppgaven med å løse denne krisen. Tragedien ved den sørvestlige grensen til USA, der migranter i stort antall tok seg over – lokket av de innvandrerliberale tonene fra Biden og hans mannskap – bare vokste og vokste. Foreldre rett og slett kastet barn over grensen, mens menneskesmuglere forlot små barn alene og det utviklet seg bare mer og mer til et hjerteskjærende kaos. Men Harris valgte å holde seg unna grensen.

Det var akkurat det NBCs Lester Holt spurte Harris om – hvorfor hun ikke hadde besøkt grensen – og hennes dårlig forberedte svar vekket både oppsikt og forferdelse.

 – På ett eller annet tidspunkt, altså, så skal vi dra til grensen, svarte Harris og fortsatte:

 – Vi har vært ved grensen. Så alt dette, alt dette, alt om grensen. Vi har vært ved grensen. Vi har vært ved grensen.

Korrekt og tørt bemerker NBCs Holt:  – Du har ikke vært på grensen.

Men hvilken kategori vi skulle tolke svaret til Harris inn i, er ikke godt å si:

 – Jeg – og jeg har ikke vært i Europa, svarte Harris med en avvisende latter, og fortsetter:

 – Og jeg mener, jeg forstår – jeg forstår ikke poenget ditt.

Det burde være et meget enkelt poeng å forstå. Hvis hun virkelig ikke forsto, burde hun i alle fall øyeblikkelig ha dratt til grensen. Men det kan være at Harris, som Biden, vet at deres lovnader under valgkampen om en mer liberal innvandringspolitikk ikke lar seg gjennomføre uten enorme kostnader og tilhørende kaos. Å «synliggjøre» nederlaget er således å gi ekspresident Donald Trump rett: grensemur er det riktige.

Rask befolkningsendring

En annen oppgave som Harris har fått hovedansvaret for, er en valgreform. Her skulle hun agere som en spydspiss for Demokratene og det skulle bli deres merkesak. Ikke minst fordi en slik valgreform er tatt godt imot av mange av velgerne – og særlig blant afroamerikanere.

Men heller ikke her skal det ha skjedd noe. Det kan være at også dette er en tilnærmet umulig oppgave, for ifølge CNN har ikke de republikanske senatorene noen interesse av å hjelpe henne. Lovarbeidet står dermed i stampe.

Slik går det visst slag i slag, og da hjelper det selvsagt ikke på at president Biden bare blir mer og mer upopulær. Det kan tyde på Demokratene begynner å bli rådville, for Kamala Harris skulle være stjerna i 2024-valget. Og det til tross for at Biden fortsetter å si at han selv skal stille, men det bør han etter alle solemerker ikke gjøre og det kan jo være at han da som 81 år heller ikke makter det.

Harris som Demokratenes fremtid handler ikke minst om USAs raske befolkningsendring, en endring som går raskere enn tidligere antatt.

I en artikkel fra Brookings (juli 2020) fremkommer at tiåret 2010-2020 etter all sannsynlighet (folketellingen for 2020 var ikke gjennomført) vil være det første i nasjonens historie, folketellingen startet i 1790, hvor den hvite befolkningen falt i antall. I løpet av tiårets første ni år sto innvandrerbefolkningen for hele nasjonens befolkningsvekst, og var ansvarlige for befolkningsøkninger i mange stater, storbyområder og fylker som ellers ville ha registrert befolkningsnedgang på grunn av færre i den hvite befolkning.

I 1980 utgjorde hvite innbyggere nesten 80 prosent av USAs befolkning. I 2000 var den falt til 69,1 prosent. I 2019 var den hvite befolkningen på 60,1 prosent.

 

Nedgangen i den hvite befolkningen skyldes i stor grad at hvite har en eldre aldersstruktur sammenlignet med innvandrerbefolkningen. Det fører til færre fødsler og flere dødsfall som, sammen med ytterligere innvandring, endret befolkningssammensetningen svært raskt.

Men til tross for denne befolkningsendringen begynner demokratene å miste troen på Kamala Harris. Kan hun i det hele tatt slå noen som helst av de republikanske kandidatene i 2024? Og det begynner å gå opp for dem at det også handler om Donald Trump.