Politikk

Noen går – andre slipper unna?

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen løy til bystyret om hennes kontakt med Kuben videregående skole etter knivstikkingen av en elev, en hendelse som etterforskes som drapsforsøk. Nå "beklager" hun. Hørt den før?

Ikke før hadde Arbeiderpartiets stortingspresident Eva Kristin Hansen (som vi først nå har lært navnet på) innsett at det ikke hjelper å beklage når du har begått grove feiltrinn, bevisst eller ubevisst, og at hun ikke kunne fortsette som Stortingets president, før Marte Gerhardsen (som kanskje mer enn noen andre lever av navnet) trer inn i manesjen med sine beklagelser.

Ingen kontakt

Det var i går at Dagbladet kunne avsløre at Oslos utdanningsdirektør Marte Gerhardsen skrøt av dialogen med Kuben videregående skole, da en av skolens elever ble knivstukket mandag 15. november. Flere i 15-16-årsalderen var involvert i ett slagsmål, og det ble meldt om både pistol og kniv. Politiet fikk relativt raskt kontroll på fem personer, inkludert den skadde, men lette etter flere. Knivstikkingen etterforskes av politiet som mordforsøk.

Men «dialogen» var det så som så med. Sannheten var at etaten Gerhardsen har ansvaret for ikke tok telefonen på flere timer.

Da krisen ved skolen oppsto ved 12-tiden, prøvde skoleledelsen fortvilet å få kontakt både med beredsskapstelefonen og ansatte i administrativ ledelse i utdanningsetaten. Men ingen svarte, forteller Dagbladet.

Først klokka 16 lyktes skolen å få kontakt med sin administrative ledelse. Da hadde skolen forsøkt gjentatte ganger, til en rekke forskjellige personer i etaten.

Rektor ved Kuben vg, Kjell Ove Hauge, bekrefter situasjonen overfor avisen.

– Vi fikk ingen kontakt med Utdanningsetaten mens vi sto i denne krisa. Jeg opplevde at vi håndterte situasjonen godt på egen hånd, men i tråd med retningslinjene så ringte vi etaten flere ganger, tidligst klokka 13. Først litt over klokka 16 fikk jeg kontakt med min nærmeste leder, som da hadde sett situasjonen på nyhetene.

Ja, det er utvilsomt flott med «retningslinjer», men det hadde vært enda flottere hvis en hadde systemer for at de samme retningslinjene ble fulgt av alle.

Lyver – og beklager

Onsdag 17. november skulle utdanningsdirektør Marte Gerhardsen fortelle Oslo bystyre om hvordan knivstikkingen ble håndtert.

Da fortalte Gerhardsen at hun hadde meget god dialog med skolen gjennom disse kritiske timene på mandag, melder Dagbladet.

Det avviser rektor Hauge, og gjentar at det ikke var kontakt.

Gerhardsen på sin side tar «politikervri», for det var slett ikke meningen å gi «mangefull informasjon» til bystyret.

– Da jeg var i bystyret var jeg ikke klar over at det hadde tatt så lang tid for skolen å få kontakt med oss. Det beklager jeg, sier Gerhardsen til Dagbladet.

Hun kan ikke hatt «meget god dialog med skolen» mens krisen var et faktum – og samtidig, dertil to dager etter hendelsen, tilkjennegi at hun ikke visste at det tok så lang tid før skolen oppnådde kontakt. Så hva er det hun «beklager»? Åpenbart ikke at hun løy til bystyret.

Det kommer også frem at Gerhardsen sendte en e-post til skolen mandag ved 18-tiden. Her skal hun ha rost skolen for håndteringen av situasjonen – men det kom ingen tilbud om hjelp eller bistand.

Til Dagbladet sier Gerhardsen følgende:

– Kuben videregående skole har denne uka håndtert en svært krevende hendelse. De har løst en vanskelig situasjon på en svært god måte. Kuben har fått bistand fra vårt kriseteam og fra bedriftshelsetjenesten. Jeg har i dag blitt gjort kjent med at vår beredskapsorganisasjon ikke var raskt nok tilgjengelig for skolen. Det er sterkt beklagelig. Vi har hatt et møte om situasjonen i dag, og lager nå nye rutiner som sørger for at vi umiddelbart er tilgjengelig ved neste hendelse.

Mandag gikk det galt, onsdag lyves det og torsdag kommer «beklagelser». Så bare fortsetter vi – uten at det får konsekvenser? Snakker vi også her om Dunning-Kruger effekten? Det var daværende skolebyråd Inga Marthe Thorkildsen (SV) som ansatte Gerhardsen, og det er nåværende skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) som har ansvaret. Skal hun bare la dette passere? Selv når vi har en voldseksplosjon i Osloskolen?

Elin Ørjaseter hadde helt rett da hun i 2019 påpekte at Marte Gerhardsen ikke har kompetanse til toppjobben i Oslo kommune.

Fotomontasje: HRS