Den kulturelle revolusjonen

Heller ikke Lars Vilks får en offisiell grav grunnet vandalisme

I dag forsvinner kunstneren og Muhammed-tegneren Lars Vilks ned i en grav i all stillhet. Akkurat som kunstneren og Muhammed-tegneren Kurt Westergaard i sommer. Mer symboltungt blir det knapt. Europeere som står opp for ytringsfriheten får heller ikke fred etter sin død. Velkommen til det nye Vest-Europa. Ser man tordenskyene som henger i horisonten?

Lars Vilks blir i dag stedt til hvile et hemmelig sted i Sverige. Få kjenner til bisettelsen. Ennå færre kjenner til gravstedet. Kunstneren som tegnet profeten Muhammed som rundkjøringshund får ikke fred for represalier etter sin død heller.

Sammen med to livvakter omkom Lars Vilks søndag 3. oktober 2021 i en bilulykke. Det var en ulykke som få – om noen – aner hvordan kunne skje. Vilks var den tyngst bevoktede sivilpersonen i Sverige siste om lag 12 årene av sitt liv. Vaktene hans var spesialtrente, bilen de kjørte i var en sikret bil på 4,5 tonn med alt av sikkerhetsutstyr. Foreløpig virker det som om svenske myndigheter har lagt lokk på all informasjon, noe som selvsagt gir grobunn for spekualsjoner.

Rundkjøringshunden med navnet Muhammed.

Levde i en bunkers

2. august i år meldte vi som første instans i Norge og Danmark at kjempen, Kurt Westergaard (86), ble gravlagt rett etter sin død i all stillhet. Hvor graven er, kjenner bare hans aller nærmeste til. Myndighetene fryktet nemlig at en offisiell gravplass ville medførte vandalisme fra muslimske fundamentalister. Dette bekreftet Westergaards gallerist, Erik Guldager.

Westergaard var avissstegneren bak verdens viktigste og mest berømte tegning i nyere tid. Hans verker ble solgt til over 50 land, da han ble en svært attraktiv kunstner etter at han pensjonerte seg som tegner fra avisen Jyllands-Posten.

Westergaard levde i en bunkers i mangfoldige år etter at hans avis, Jyllands-Posten, publiserte tegninger av Muhammed i 2005. Dette førte til den største internasjonale krisen for Danmark siden 2. verdenskrig som seilte opp i 2006. Ambassader ble brent i Midtøsten, den danske ambassaden i Islamabad ble også angrepet, og folk ble drept i opptøyene som fulgte i den islamdominerte verden.

Les vårt lange portrett med Westergaard her. Intervjuet er det mest omfattende med Westergaard som vi noensinne har registrert, og vi er selvsagt svært stolte over det.

Vilks, som Westergaard, ble utsatt for flere terroratentat grunnet sitt arbeid for ytringsfriheten. I dag hylles Lars Vilks som den viktigste kunstneren i Sverige etter årtusenskiftet. Da han levde ville knapt noen svensker ta i ham. Han ble avskydd av de pene salongene og han ble avskrevet som en provokatør. Hykleriet etter Vilks død er et særdeles stygt skue. Sannheten var at Vilks både var en kunstner av første rang, og også en meget dyktig og profesjonell  kunstteoretiker.

– Sverdet mektigere enn pennen

Vi presenterte også svenske Lars Vilks i et langlesningsintervju i 2019, som mange satte stor pris på. Vilks sa skøyeraktig: «Jeg tror Muhammeds neste bok blit bedre». For selvsagt kan vi fremdeles tøyse med islam. Eller kan vi det?

Westergaards verdensberømte tegning av profeten.

Nei, vi kan nok ikke det. Islam har for lengst kommet inn over dørstokken vår og vokser seg stadig større og fremstår som mer og mer selvsikker, mer og mer glupsk.

Kasper Nesager-Hansen, cand.merc. i filosofi, journalist og forfatter som i en kronikk i Berlingske omtaler Vilks og begravelsen. Nesager-Hans siterer den britiske forfatteren, Douglas Murray, som også har omtalt Vilks’ død i National Review. Murray mener at Vilks var en enslig helt i krigen om tegningene. Murray mener vi nå gjennom tapet av Westergaard og Vilks har mistet en generasjon kunstnere som våget å stå opp for demokratiets bærende bjelke, ytringsfriheten. «Sverdet, eller rettere sagt sablen, er mektigere enn pennen», sier Murray.

Dessverre har Murray rett. Vi mer enn aner at heller ikke læreren, Samuel Paty, som ble halshugget på gaten ved Paris for 13 måneder siden, har fått en offisiell grav.

Forstår politisk ledelse hvor dypt symboltung utviklingen er? Europeere får endog ikke ha døden i fred.