Politikk

Han får ikke en offisiell grav grunnet forventet vandalisme

Kurt Westergaard (86) ble gravlagt rett etter sin død i all stillhet. Hvor graven er, kjenner bare hans aller nærmeste til. Myndighetene frykter nemlig at en offisiell gravplass ville medført vandalisme fra muslimske fundamentalister. Dette bekrefter Westergaards gallerist, Erik Guldager.

Mannen bak verdens viktigste og mest berømte tegning, Kurt Westergaard, døde 14. juli. Først 18. juli, fire dager senere, ble hans dødsfall annonsert. Da var allerede Westergaard stedt til hvile, forteller galleristen hans, Erik Guldager, til HRS.

– Selv ikke jeg vet hvor han er gravlagt. Alt foregikk i stillhet og i høyt tempo og kun med de aller nærmeste til stede under begravelsen, sier Guldager til HRS.

Etter det HRS forstår, ble Westergaard stedt til hvile allerede før hans død ble annonsert.

Bomben

Westergaard levde i en bunkers i mangfoldige år etter at hans avis, Jyllands-Posten, publiserte tegninger av Muhammed i 2005. Dette førte til den største internasjonale krisen for Danmark siden 2. verdenskrig som seilte opp i 2006. Ambassader ble brent i Midtøsten, den danske ambassaden i Islamabad ble også angrepet, og folk ble drept i opptøyene som fulgte i den islamdominerte verden. Vi minner om de verdenshistoriske hendelsene i 2006:

Den 29. januar ble nordmenn, dansker og svensker bedt av en islamistisk gruppe om å forlate Gazastripen. Dagen etter ble EUs kontor i Gaza stormet av maskerte menn. Videre ble både den danske og norske ambassaden i Damaskus i Syria angrepet og påtent av demonstranter. I Pakistan ble Telenors kontorer angrepet to ganger i løpet av februar 2006. I Afghanistan ble den norske militærleiren i Meymaneh angrepet under en demonstrasjon, og fire afghanere mistet livet i skuddvekslingen som oppsto. Den danske og østerrikske ambassaden (Østerrike hadde formannskapet i EU) i Libanon ble totalt ødelagt, og den norske og danske ambassaden i JakartaIndonesia ble omringet av et stort antall sinte demonstranter. Det ble demonstrert i en rekke asiatiske og afrikanske land som ThailandIndiaTyrkiaJordanIranEgypt og NigeriaDanske og norske flagg ble brent, og spesielt danske, men også noen norske selskaper ble boikottet i en rekke land. Arla, Danmarks største eksportør av meieriprodukter til Midtøsten beregnet at de tapte 10 millioner danske kroner hver dag de første ukene etter at boikotten ble innført. BBC News meldte 9. september 2006 at den muslimske boikotten av danske varer hadde redusert landets totale eksport med 15,5 prosent mellom februar og juni dette året.

Westergaards tegning av en terrorist med en bombe antent i turbanen (han tegnet altså ikke Muhammed), har for alltid skrevet seg inn i  verdenshistorien som «Muhammed-tegningen».

Les vårt lange portrett med Westergaard her.

Minnelund

Westergaards karikatur, datert 30. september for nesten 16 år siden.

Westergaard levde de siste årene i Århus med rundt 80 overvåkningskameraer på og rundt eiendommen og med en egen døgnbemannet politistasjon i forlengelsen av sin egen sture. Han og kona Gitte levde som i et fengsel.

Så viser det seg at selv etter at Westergaard trakk sitt siste åndedrag får hedersmannen og hele Danmarks Kurt ikke fred. En gravstøtte på en alminnelig kirkegård i Århus (eller andre danske byer) ville etter alle solemerker bli utsatt for vandalisme. Derfor tar galleristen som fulgte Westergaard siden Muhammed-krisen grep.

– Jeg vil lage en minnelund ved mitt hjem ved elven Gudenå på Jylland (ikke langt fra Århus, red.), slik at folk kan komme og hedre ham ved å legge ned blomster, sier Guldager.

Guldager forteller videre at minnelunden skal inneholde et minnemerke, en stein, med inskripsjonen «Kunnskapens tre».

– Disse to ordene har Kurt brukt på flere av tegningene sine, fortsetter Guldager. – Ordene symboliserer at visdom er det som burde vinne frem, ikke vold, forklarer han.

Guldager kommenterer at Westergaard ikke får en offisiell grav slik:

– Myndighetene frykter for hvordan gravstedet ville bli behandlet. Det er meget trist at Kurt engang ikke kan få fred etter sin død.

Westergaards død ble omtalt verden over mandag 18. juli, fra India til Peru, forteller Guldager. Dødsfallet tok forsidene hos de største mediene i Europa også, som Der Spiegel og BBC.

To terroranslag

Westergaard ble utsatt for terrorplaner og terror to ganger.

Første gang i 2008 da dansk etterretning, PET, avdekket at flere menn planla å drepe han. Mest alvorlig av kjente forsøk på å ta livet hans skjedde i hans eget hjem i 2010, da en somalier tok seg inn gjennom stuevinduet med en øks der han møtte på Westergaards barnebarn, en ung jente. Westergaard klarte å hive seg inn på det innbruddssikre badet installert av PET. Det reddet livet hans. Somalieren med øks fikk 10 års fengsel.

For oss i HRS, som hadde et kjært forhold til Westergaard, er det svært symboltungt at mannen bak det som er verdens viktigste tegning i nyere tid, hedersmanne Westergaard, kjent for sin lunefulle og humoristiske tone, «gjemmes bort» grunnet muslimske fundamentalisters voldspotensial. Det var nettopp dette voldspotensialet Westergaard tegnet i den berømte karikaturen av en terrorist som han mente hadde kapret Muhammed.