Kriminalitet

Rekruttering av «barnesoldater» må stoppes, krever svenske politikere

Moderaterna i Sverige (vårt Høyre) krever de at ungdomskriminaliteten får sine politiske løsninger - og de får støtte fra den sittende innenriksministeren. I Norge vil derimot Dagbladet gjøre samme feil som Sverige.

Tirsdags ettermiddag kjørte en moped med tre maskerte menn opp foran et kjøpesenter i den sørsvenske idyll i Kristianstad. Plutselig grep passasjerene hver sitt automatvåpen og åpnet ild mot en eller flere personer ved inngangen til senteret. Kulene fløy i alle retninger. Tre personer ble alvorlig skadd, to menn i 30-årene og en kvinne i 60-årene. Politiet tror ikke at de skadde var målet for ugjerningen.

Tre tenåringer ble anholdt for skytingene, men torsdag ble disse sluppet fri. Politiet jakter videre på gjerningsmennene.

Nå vil både Socialdemokraterna og Moderaterna, slik som «grusomme» Sverigedemokraterna (SD), ha strengere straffer og skjerpe lovene mot gjengkriminalitet.

Man skulle ikke tro at det nettopp er sosialdemokratene som har sittet med makten de to siste regjeringsperiodene. I alle fall kan en spørre seg hvor galt det må bli før politikerne våkner opp? Sverige, ikke minst mediene, har gjort alt de kan for å usynliggjøre og helst bortforklare, den alvorlige utviklingen. For dette er en varslet katastrofe som man så konturene av allerede for 20 år siden. Men de få som har ytret seg kritisk, er blitt stemplet som fremmedfiendtlig eller rasistisk.

Alvorlig utvikling

Innenriksminister Mikael Damberg (S) skrøt på vårparten av at regjeringen begynte å få kontroll på gjengkriminaliteten. Sommeren har vist at han tok grusomt feil.

Med skytingene i Kristanstad, for øvrig en by der SD har stor oppslutning, kan svensk politi nå telle omkring 40 skytinger siden begynnelsen av juli. Siden slutten av mai har landet opplevd ni drap med skytevåpen. Politiet mener at alle hendelsene er gjengrelaterte, som også inkluderer klankonflikter. Analytikere spør seg nå om gjengkriminelle er begynt med regelrette henrettelser.

Samtidig er denne kriminaliteten i ferd med å spre seg utover landet.

Moderaterna har, sammen med SD, gått hardt ut mot den sittende regjeringen den siste tiden. De mener den sosialdemokratiske ledede regjeringen har vært altfor ettergivende overfor gjengene og tillatt at gjengene har tatt makten i flere av de innvandrertette forstedene utenfor for eksempel Göteborg og Stockholm.

– Det er kriminelle gjengmedlemmer som rekrutterer barn og ungdommer, nærmest barnesoldater, til sine gjenger, sier Johan Forsell, justispolitisk talsperson for Moderaterna til SVT.

Damberg kan ikke gjøre annet enn å bøye nakken for realitetene.

– Det er en alvorlig utvikling vi har sett de siste årene. Når politiet burer inn gjengledere, så ser vi at unge mennesker utnyttes i den kriminelle virksomheten, også for mord og skytinger, sier Damberg til SVT.

Naiviteten

Den svenske regjeringen har prøvd på flere tiltak, blant annet skjerpet lovene og styrket politiet, men når problemene har vokst slik de har gjort blir de fleste tiltakene for puslete. Derfor må det strammes inn ytterligere, som Damberg sier vil komme i løpet av de neste månedene, men er det noen som tror at regjeringen tør komme med tiltak som virkelig vil kunne ha ønsket effekt?

I så fall må den svenske regjeringen se til Danmark, noe flere så smått er begynt med. Jeg glemmer ikke da dommen falt i Glostrup i Danmark i februar i fjor. Fem menn satt tiltalt for ha likvidert to menn på dansk grunn i juni i 2019. De drepte, på henholdsvis 21 og 23 år, kom fra Stockholmforstedene Rinkeby og Tensta eller Spånga. Det ene offeret ble drept med 19 skudd i bilen han satt i. Også de tiltalte kommer fra Sverige, men samtlige, inkludert de drepte, har somalisk bakgrunn. De var med i de rivaliserende kriminelle gjengene Dødspatruljen og Shottaz. De fem tiltalte mottok sjokkert straffen: Tre ble dømt til livstid, de to andre, 19 år da drapene ble begått, fikk 20 års fengsel.

Hva ville de fått i Sverige? Satt på spissen: pizza og noen å prate med? Det betyr at straffeskjerpelsene i Sverige har en lang vei å gå. Først nå regjeringen kvier seg for å fortelle hva de må gjøre, er de kanskje på rett kurs.

For naiviteten i Sverige synes grenseløs. Tidligere i dag rapporterte vi om det svenske «integreringsprosjektet» av kriminelle unge som ble tidenes rekrutteringsbase for kriminelle gjenger. Men tro så ikke at svenskene lærte mer enn at de igangsatte et nytt «avhopper-prosjekt».

Dagbladets bomskudd

Så skulle vi tro at norske medier hadde lært av svenskenes alvorlige feil, men neida. For i dag har Dagbladet en lederartikkel som med all tydelighet forteller at avisen går baklengs inn i fremtiden.

Med tittelen «Feil medisin», illustrert av et bilde av FrPs Christian Tybring-Gjedde, hevder Dagbladet at velgerne er grundig lei alt snakket om Groruddalen og innvandring.

Både Frp og Senterpartiet er hellig overbevist om at strengere straffer og et tøffere politi er botemiddelet mot gjengkriminalitet og rekruttering blant unge. At Oslo Frp til og med foreslår å lovfeste klassejustis ved å «doble strafferammen for gjengmedlemmer og kriminalitet begått i geografiske områder», som i Groruddalen og Oslo sentrum, viser at forslagene ikke har rot i virkeligheten.

Men det er akkurat dét som er suksessoppskriften i Danmark, og det har til og med begynt å gå opp for svenskene. Dagbladet vil imidlertid gjøre samme feil som Sverige: de vil ha mer fokus på forebygging og integrering. De sosiale forskjellene må utjevnes. Mer penger til noe som beviselig ikke har vært noen suksess, hvor smart er det? Dagbladet kunne med fordelt minnet om hvor mye penger det er blitt benyttet til Groruddalssatsingen, mens skjevhetene fortsetter: etnisk norske og integreringsvillige innvandrere flytter ut og ikke-vestlige inn. En rekke statistikker fra dalen er nedslående lesning.

Svaret på disse grunnleggende skjevhetene i ressurser og muligheter, er ikke mer straff og stigmatisering, fastslår Dagbladet.

Vi får vel minne Dagbladet om at «pizza & dialog» ikke er veldig avskrekkende for kriminelle, som virkeligheten i Sverige forteller – og når en er begynt å vise til «barnesoldater» sier det sitt.