Kriminalitet

Historisk gjengdom i Danmark: «Svensker» fikk livstid for drap

Gjengkriminelle får dobbelt straff i Danamrk. Og det svir når man dreper. Tre dømt til livstid, de to andre, 19 år da drapene ble begått, fikk 20 års fengsel.

Dette kan bli siste gang svenske gjenger tar seg over Öresund til Danmark for å begå kriminalitet eller jakte på hverandre.

Dommen er enestående i sitt slag i dansk historie, så langt vi kan skjønne det, ettersom Danmark har innført dobbelt straff for gjengkriminalitet.

Dødspatruljen skrev sin egen dødsdom

Saken er: Fem menn har siste tiden sittet på tiltalebenken i Glostrup i Danmark, tiltalt for ha likvidert to menn på dansk grunn i juni i fjor, København. Alle de tiltalte og ofrene kommer fra Sverige, men samtlige har somalisk bakgrunn. De tilhører de rivaliserende kriminelle gjengene Dødspatruljen og Shottaz (sistnevnte er angivelig en slang for «bevæpnet gangster»).

De drepte, på henholdsvis 21 og 23 år, kom fra Stockholmforstedene Rinkeby og Tensta eller Spånga. Det ene offeret ble drept med 19 skudd i bilen han satt i. Det andre offeret var i live da politiet fant han, men døde kort tid etter av skadene. En tredje person klarte i siste øyeblikk å rømme fra Dødspatruljen. Hendelsen ble tatt opp på video og fotografert av beboere i Sennepshaven og det lyktes politiet raskt å oppspore gjerningsmennenes fluktbil, som var etterlatt og forsøkt satt fyr på nord for København. I bilen fant politiet blant annet en pistol og en AK 47-automatrifle, samt at de sikret seg spor som fingeravtrykk, DNA, blodspor og kruttpartikler.

I ettermiddag falt dommen: Tre av medlemmene av Dødspatruljen fikk livstid. De var alle over 20 år da likvideringen skjedde. To av de andre dømte var 17 år på drapstidspunktet. Likevel fikk de 20 års fengsel, det samme som den femt morderen på 20 år. 

Aktoratet ved Kim Petersen sa i sin sluttprosedyre at han gjerne ville sett «dobbel livstid» for de tre eldste gjengmedlemmene – om loven hadde tillatt det.

Da dommen ble lest opp het det at dobbeltmordet var «uvanlig rått og hensynsløst».

Alle de fem sier de vil anke dommen.

Ville aldri skjedd i Sverige

Det gjorde ikke saken bedre at morderne tidde under politietterforskningen. Først da eksempelvis den ene, Mohamed Ali, fikk kunnskap om alle bevisene, ville han snakke. Og da fremstod forklaringen som «usannsynlig og konstruert». Mohamed Ali bor i Rinkeby, og den i dag 22 år gamle mannen er straffet 10 ganger tidligere for blant annet ran, kidnapping, overgrep under en rettssak, grovt tyveri og grovt brudd på våpenloven.

I andra polisutredningar om Dödspatrullens narkotikahandel har polisen hittat bilder när Ali åker med ledarna på resor utomlands och visar upp sedelbuntar.

At han gikk fri, er jo i seg selv en del av «svenskesyken».

Den frittstående journalisten Joakim Lamotte kommenterer på Facebook det havet av kulturforskjeller mellom hvordan Danmark og Sverige håndterer gjengkriminelle slik:

Om detta däremot skett i Sverige hade killarna sannolikt aldrig blivit gripna och åtalade eftersom polisen sällan lyckas reda ut den här typen av brott. Om de mot förmodan dömts för brotten skulle de kommit undan med en kortare vistelse på någon av de bekvämlighetsinrättningar som utgör våra svenska fängelser. Där skulle de vila upp sig, äta god mat, spela playstation och bygga ett ännu bredare kontaktnät av yrkeskriminella. Sedan skulle det inte dröja länge innan de återigen var ute och spred skräck i sina områden.

I Danmark däremot finns det inget som heter straffrabatt. Istället dömer man ut extra hårda straff till gängkriminella.

Lamotte mener dommen må være pinlig for svenske toppolitikere, som ikke er i nærheten av å lykkes med det Danmark nå lykkes med: Starffeforfølge og skjeråede straffer.

Hva tenker våre regjering nå? Kan Monica Mæland og co vennligst se til Danmark? For vis oss hvilken svensk gjengkriminell som ser for seg voldelige eller dødelig oppgjør på dansk jord? 

Expressen