Frihetsverdier

11 tiltalte dømt i Mila-saken

I dag falt dommen. 11 av de 13 tiltalte ble dømt for trakassering og drapstrusler mot Mila, islamkritikeren som måtte gå under jorden som 16-åring. 

Dommen er en seier for ungjenta Mila, som nå er 18 år gammel. Hun har måttet leve på skjult adresse etter å ha vært frittalende på internett om hva hun mener om islam.

De elleve dømte unge menneskene har ikke kriminelt rulleblad, men er «vanlige ungdommer» som har hetset Mila i sosiale medier. For disse ungdommene får «lynching 2.0 reelle konsekvenser», skriver den franske avisen Le Figaro. Onsdag 7. juli ble de tiltalte dømt til betingede straffer på fire til seks måneder.

Bakgrunnen

Bakgrunnen for tiltalene er Milas etterhvert verdenskjente islamkritikk i sosiale medier. HRS oppsummerte saken i februar 2020. Det var Milas islamkritikk som utløste et voldsomt sinne på internett, og som gjorde det umulig for henne å leve som andre ungdommer. Den frittalende unge jenta har siden hun var 16 år måttet leve på skjult adresse

For to uker siden var franske Mila (16) på Instagram. Her diskuterte hun musikk med noen av sine følgere. Debatten gikk over til å snakke om kjærester. Men så tok diskusjonen en annen retning. Mila avviste tilnærmelser fra en ung mann, der han blant annet kommenterte kroppen hennes og maste om hennes alder. «Han begynte å fornærme meg», sier hun. Han anklagde henne så for å være «rasist».

Den modige unge jenta har vært åpen om at hun er lesbisk. Hun hadde tidligere i denne diskusjonen også sagt at hun ikke er særlig begeistret for «rebeus» (fransk uttrykk for arabere). De er ikke «hennes stil», sa hun. Den unge mannen hadde imidlertid ikke tenkt å gi seg, og kritisere henne i «Allahs navn» for å være et «ludder» og en «skitten lesbe».

Denne diskusjonen fikk Mila til å svare med en videohilsen (på 45 sekunder). Først erklærte hun at hun generelt «hater religion», hvorpå hun sier sin mening om islam:

«I koranen er det bare hat, og islam, det er noe dritt (…) Jeg er ikke rasist, overhodet ikke. For man kan ikke være rasistisk mot en religion, men jeg sier det jeg mener».

På slutten sier hun:

«Deres religion er noe dritt, og jeg stikker fingeren opp i ræva på deres gud. Takk, farvel».

Reaksjonene kom umiddelbart, også på hennes profil: Hundrevis av trusler om overfall, voldtekt og drap. Hun – som et «LGBT-ludder» – hadde skitnet til islams navn.

Ytringsfriheten har virkelig blitt satt på prøve i Mila-saken, der både muslimer og den politiske venstresiden har ment at tenåringsjentas uttalelser om islam har vært langt utenfor det som kan tolereres. Det er primært konservative som har tatt ungjenta i forsvar, selv etter at hun måtte gå under jorden.

Tiltalen

Tiltalen mot 13 unge mennesker som hetset Mila på nett ble tatt ut med hjemmel i Frankrikes nye anti-hat-lovgiving, som ble innført i 2018. Den gjør det mulig å tiltale mennesker som i flokk har forfulgt det samme offeret digitalt.

Etterforskningen ble betrodd den splitter nye nasjonale anti-hat-avdelingen. Opprettet som følge av en lov fra 2018, kan nettmobbing utgjøres når flere mennesker angriper det samme offeret ved at deres ord eller oppførsel kjennetegner gjentakelse, uten at hvert av disse menneskene har handlet gjentatte ganger eller samlet, skriver Le Figaro.

Da HRS omtalte tiltalen i juni i år, gjengav vi Milas advokats uttalelser i forkant av straffesaken:

– Denne rettssaken er mot den digitale terroren som slipper løs sexistiske, homofobe, intolerante drittpakker mot en tenåringsjente, sa Richard Malka, Milas advokat.

Forsvarerne til de tiltalte har sagt at de tiltalte bare var «barnslige», at de ikke kjente til at Mila var utsatt for hets og at de ikke visste at det var ulovlig å trakassere anonymt på internett.

En av forsvarsadvokatene for de 13 tiltalte mente det var feil å straffeforfølge noen få, når det er så mange anonyme som også har framsatt trusler mot jenta, men politiets etterforskning har avslørt at de 13 tiltalte deltok i den digitale lynsjingen.

– Av flere tusen tweets har politiet identifisert noen få (av forfatterne), og det er de som blir tiltalt (…) I praksis må de tiltalte bære ansvar for andres sjikane og trusler, og det er bekymringsfullt, sa forsvarsadvokaten til AFP i juni.

I retten ba de tiltalte, ti menn og tre kvinner, knapt eldre enn Mila, for det meste studenter uten rulleblad, om frifinnelse.

«La henne dø med munnen åpen»

«Du fortjener å få strupen kuttet, din skitne hore», «Noen burde knuse hodeskallen din». Dette er den typen meldinger de nå dømte sendte til videregående-eleven Mila, skriver Le Figaro.

Til tross for at de fleste av de tiltalte påsto at de ikke visste om den pågående hatkampanjen mot Mila, ble de ikke trodd i retten. Det er da heller ikke overraskende, da Mila-saken har fått enorm oppmerksomhet både i Frankrike og i den vestlige verden forøvrig.

Det som derimot er troverdig, er påstandene om at de ikke kunne tro at Milas uttalelser var «innenfor rammen av ytringsfrihet». Troen på at det er ulovlig å si noe som kan krenke andre – og muslimer i særdeleshet – lever i beste velgående i Vesten i dag.

– Vi vant og vi vil vinne igjen!

18 år gamle Mila ble intervjuet direkte i etterkant av domfellelsen. 18-åringen framsto sliten, men fornøyd med dommen, og var opptatt av at det var en seier for ytringsfriheten. Hun var også opptatt av signaleffekten dommen kan ha, og sa at hun vil kjempe videre.

– Vi vant og vi vil vinne igjen, sa også aktor.

Det er varslet flere liknende rettssaker i etterkant av denne rettssaken, skriver den franske avisen, og etterforskningen av grov nettsjikane fortsetter i Mila-saken.

–  Å finne dem skyldige, konkluderte aktor, vil bety å fortelle dem at de er ansvarlige borgere og ikke voksne barn , slik de forsøkte å skildre seg selv. Denne dommen vil øke bevisstheten for tiltalte, men også ut over det; det er ingen anonymitet på internett, skriver Le Figaro.