Den kulturelle revolusjonen

Mila-saken: 13 personer tiltalt i Paris for nett-trakassering og drapstrusler

- Islam er noe dritt, sa Mila, og lever nå under jorden. Millas videoer med kritikk av islam gikk virale, og ble etterfulgt av er voldsom hat på nettet. I dag står 13 personer på tiltalebenken i Paris for å ha deltatt i trakasseringen av tenåringen Mila, noen av dem tiltalt også for drapstrusler.

De tiltalte, i alderen 18 til 30 år, blir alle henvist til straffedomstolen for trakassering på nettet. Noen av dem er også tiltalt for drapstrusler, melder det franske nyhetsbyrået AFP i L’Obs.

– Denne rettssaken er mot den digitale terroren som slipper løs sexistiske, homofobe, intolerante drittpakker mot en tenåringsjente, sa Richard Malka, Milas advokat.

Den unge kvinnen, som nettopp har feiret 18-årsdag, og som utgir en bok om denne saken 23. juni, er tilstede i rettssalen. Hun postet to videoer om islam i januar 2020, og deretter i november.

– Islam er dritt

Bakgrunnen for tiltalene er Milas etterhvert verdenskjente islamkritikk i sosiale medier. HRS oppsummerte saken i februar 2020.

For to uker siden var franske Mila (16) på Instagram. Her diskuterte hun musikk med noen av sine følgere. Debatten gikk over til å snakke om kjærester. Men så tok diskusjonen en annen retning. Mila avviste tilnærmelser fra en ung mann, der han blant annet kommenterte kroppen hennes og maste om hennes alder. «Han begynte å fornærme meg», sier hun. Han anklagde henne så for å være «rasist».

Den modige unge jenta har vært åpen om at hun er lesbisk. Hun hadde tidligere i denne diskusjonen også sagt at hun ikke er særlig begeistret for «rebeus» (fransk uttrykk for arabere). De er ikke «hennes stil», sa hun. Den unge mannen hadde imidlertid ikke tenkt å gi seg, og kritisere henne i «Allahs navn» for å være et «ludder» og en «skitten lesbe».

Denne diskusjonen fikk Mila til å svare med en videohilsen (på 45 sekunder). Først erklærte hun at hun generelt «hater religion», hvorpå hun sier sin mening om islam:

«I koranen er det bare hat, og islam, det er noe dritt (…) Jeg er ikke rasist, overhodet ikke. For man kan ikke være rasistisk mot en religion, men jeg sier det jeg mener».

På slutten sier hun:

«Deres religion er noe dritt, og jeg stikker fingeren opp i ræva på deres gud. Takk, farvel».

Reaksjonene kom umiddelbart, også på hennes profil: Hundrevis av trusler om overfall, voldtekt og drap. Hun – som et «LGBT-ludder» – hadde skitnet til islams navn.

Ytringsfrihet og islam

Advokat Richard Malka er tydelig på at Mila bare brukte retten til å ytre seg, og at blasfemi er fullstendig lovlig i Frankrike. Han sier videre at rettssaken er viktig fordi de 13 tiltalte blir holdt ansvarlige for å de grove truslene de har utsatt Mila for. «Skjult bak skjermene og pseudonymene sine ønsket de å knuse hodeskallen og voldta en mindreårig som ble syndebukken deres», sier advokaten til det franske nyhetsbyrået.

– Denne digitale lynsjingen må sanksjoneres, sier Malka.

Ytringsfriheten har virkelig blitt satt på prøve i Mila-saken, der både muslimer og venstresiden har ment at tenåringsjentas uttalelser om islam har vært langt utenfor det som kan tolereres. Det er primært konservative som har tatt ungjenta i forsvar, selv etter at hun måtte gå under jorden.

En av forsvarsadvokatene for de 13 tiltalte mener derimot at det er feil å straffeforfølge noen få, når det er så mange anonyme som også har framsatt trusler mot jenta.

– Av flere tusen tweets har politiet identifisert noen få (av forfatterne), og det er de som blir tiltalt (…) I praksis må de tiltalte bære ansvar for andres sjikane og trusler, og det er bekymringsfullt, sa advokaten il AFP.

De tiltalte hadde ifølge forsvarsadvokaten «en ganske dum og smittsom reaksjon, slik det er hver dag på Twitter». «Min klient er helt overveldet av denne saken», forsikrer advokaten, ifølge L’Obs.

«Du skal bli Samuel Paty»

En annen forsvarsadvokat, Marc Bailly, fordømmer «prosedyrens vold», og sier at det blir en symbolsak for cyberstalking, «som er nytt».

Siden 2018 kvalifiserer gruppeforfølgelse på internett til strengere straff enn enkeltstående hatmeldinger. Når flere mennesker som angriper det samme offeret vet at deres ord eller atferd kjennetegner en gjentakelse, uten at hver av disse menneskene har handlet på en gjentatt eller samordnet måte, kategoriseres handlingene likevel som gruppeforfølgelse.

Blant de 13 unge mennene og kvinnene som står på tiltalebenken, er et flertall av dem tiltalt for enkeltstående meldinger blant de tusenvis av fornærmelser og trusler Mila mottok via sosiale nettverk. Meldingene var grove drapstrusler som de tiltalte delte i sosiale medier.

«La henne dø», «du fortjener å få strupen kuttet» og «Jeg skal sørge for at du blir en ny Samuel Paty» – det siste en henvisning til historielæreren som ble halshugget i oktober etter å ha vist karikaturer av Muhammed til elevene sine, er noen av truslene de er tiltalt for.

Tenåringen Mila har måttet leve under streng politibeskyttelse og er frarøvet den friheten andre unge tar for gitt, på grunn av en ytring som potensielt kan koste henne livet. Hun latterliggjorde Muhammed.

Fengsel og bøter

De tiltalte kommer fra hele Frankrike og ble satt i politiets varetekt i februar, mars og april, som en del av en etterforskning utført av det splitter nye nasjonale senteret for kampen mot onlinehat.

Nyhetsbyrået AFP melder at det er både ateister, katolikker og muslimer blant de tiltalte, men felles for dem er at de er aktive i sosiale medier og «hovedsakelig» har rent rulleblad.

Nyhetsbyrået gjengir videre at de tiltalte «har for det meste innrømmet å være forfatterne av meldingene» og sagt at de «angrer» på dem.

Implisitt ligger altså opplysningene om at en eller flere av de tiltalte både er kjenninger av politiet og verken vedkjenner seg meldingene eller angrer på behandlingen de har utsatt tenåringsjenta for.

Til etterforskerne skal de tiltalte ha forklart å ha handlet «på impuls», av «sinne» og «sjokk» over Milas bemerkninger om islam.

De tiltalte risikerer to års fengsel og en bot på 30.000 euro for online-trakassering, samt tre års fengsel og en bot på 45.000 euro for drapstrusler.

To personer er allerede dømt til fengselsstraff for å ha drapstruet Mila.