Kriminalitet

IS-kvinne vil “hjem” for å rehabilitere andre 

Storbritannias mest kjente IS-kvinne, Shamima Begum, bønnfaller britiske myndigheter om å hente henne. Hun mener hun kan gjøre en god jobb for å rehabilitere ekstremister. -Jeg var jo bare ung og dum, forsikrer IS-kvinnen.

Shamima Begum, som ble fratatt sitt britiske statsborgerskap, har kastet burkaen og rusler for tiden rundt i al-Roj-leiren i Syria iført vestlige klær. IS-kvinnen gjør sitt beste for å få britiske myndigheter til å omgjøre avgjørelsen om statsborgerskap, og mener hun kan bli en ressurs i britisk antiradikaliseringsarbeid, skriver The Times.

Ung og dum

Terror-bruden Shamima mener selv at hun på ingen måte var noen ekstremist, og langt mindre en terrorist. Hun påstår derimot at hun bare var «en dum unge» da hun forlot London som 15-åring for å tilslutte seg kalifatet. Den «dumme ungen» fødte tre barn i kalifatet. Alle barna døde.

– Jeg tror ikke jeg var en terrorist. Jeg tror jeg bare var et dumt barn som gjorde en feil, har Begum uttalt, ifølge avisen.

Den tidligere IS-bruden anser seg selv ferdig rehabilitert. Hun mener hun har egenskapene som skal til for å avradikalisere andre, og hun er i følge seg selv svært hjelpsom.

– Jeg personlig tror ikke at jeg trenger å bli rehabilitert, men jeg vil hjelpe andre mennesker med å bli rehabilitert. Jeg vil gjerne hjelpe.

Fra kalifatet til Kardashians

Et britisk produksjonsselskap er for tiden i interneringsleiren for å lage dokumentarfilm om IS-kvinnen. I dokumentaren får hun fortelle om forvandlingen fra IS-kvinne til hjelpsom sekulær muslim. Og som bevis på hvor sekulær hun er, har hun både kastet hijaben og sett på reprise av TV-serien Friends. Hun har også fulgt ivrig med på skilsmissen mellom realitystjernen Kim Kardashian og rapperen Kanye West, skriver avisen.

Iført jeans og caps forteller Begum at klærne gjør henne lykkelig, og at det er viktig å holde fast ved ting som gjør en lykkelig når en sitter i interneringsleir, skriver The Times.

På spørsmål om hva hun vil si til de i Storbritannia som ikke vil at hun skal komme tilbake, sa Begum: «Kan jeg komme hjem, vær så snill?»

I februar i år nektet britisk Høyesterett Begum tillatelse til å returnere til Storbritannia for å bekjempe innenriksministerens beslutning om å frata henne britisk statsborgerskap.

IS-kvinnen har tidligere beskyldt den britiske regjeringen for å ha diktet opp historier om at hun jobbet for IS’ «moralpoliti» som en unnskyldning for å gjøre henne statsløs.

Bevisst strategi

Shamima Begum er ikke alene om å iføre seg bukser og la håret flagre i vinden. Den samme strategien har blitt brukt av flere IS-kvinner, blant annet vår «hjemlige», nylig dømte IS-kvinne. Den bevisste strategien har vi tidligere omtalt i saken En bukse forteller like mye som en hijab.

På mange måter har de tilbakevendte IS-kvinnene avkodet budskapet. Hun som nå er dømt til 3 år og 6 måneders fengsel for deltagelse i terrororganisasjonen IS, slapp raskt mediene inn i Bredtveit kvinnefengsel – iført bukse, skjorte og uten hijab. Hva var det hun skulle fortelle oss? Her er jeg, like norsk som deg, jeg som omfavner det norske demokratiet og frihetsverdiene. Vi er like du og jeg, jeg tok bare et dumt valg, men det angrer jeg på. Tilgi meg, Norge. 

Glemmer terroren

Dokumentarfilmen om Shamima Begum som produseres i disse dager, har et klart budskap om at Begum ikke utgjør noen fare, og at det moralske riktige vil være å gi henne det britiske statsborgerskapet tilbake.

Ved å nedtone eller komplett utelate de avskyelige terrorhandlingene IS er ansvarlige for, høynes sannsynligheten for kollektiv tilgivelse av de «søte små» kvinnene som tilsluttet seg kalifatet. Da NRK formidlet at Storbritannia besluttet å frata Shamima Begum statsborgerskapet «glemte» de også å fortelle at samme Shamima ikke tok avstand verken til IS eller halshugginger.

Historiene om de «unge og dumme» får dermed leve videre, ikke bare fortalt av IS-kvinnene selv, men godt støttet av vestlige medier som ønsker å fremstille terrorkvinnene som uskyldige ofre.

Les vår omfattende omtale av Shamima Begums historie. Den etterlater liten tvil om at britisk Høyesterett fattet riktig beslutning.