Islam

Helomvending: henter IS-mødre og barn fra Syria likevel

Den danske sosialdemokratiske regjeringen klarte ikke å stå imot presset. I dag annonserte de at IS-kvinner og barna skal hente fra leirene i Syria - selv om de hardnakket har påstått at dette er kvinner som selv har fravalgt Danmark og fikk stå for sitt valg. Det danske folks sikkerhet hadde tilsynelatende forrang.

Den danske sosialdemokratiske regjeringen – med statsminister Mette Frederiksen i spissen – har over lang tid hardnakket hevdet at personer som har erklært sin sympati til IS ikke skulle få komme tilbake til Danmark. Det inkluderer både IS-kvinner og deres barn, selv om regjeringen har gitt en viss åpning for eventuelt å hente barna. Men som kjent vil ikke IS-mødrene akseptere at de ikke får bli med.

En meningsmåling fra mars i Danmark viser at Mette F. og regjeringen avvisende holdning til IS-sympatisører har hatt folket i ryggen. Men nå har visstnok regjeringen foretatt en helomvending: tre IS-kvinner med dansk statsborgerskap og deres til sammen 14 barn skal hentes til Danmark likevel.

Press

For den som følger dansk politikk er sosialdemokratenes retrett fullt ut forståelig: det er det samme politiske spillet som alltid. For om regjeringen var aldri så enige med seg selv, så var ikke Socialdemokratiets interne bakland like fornøyd. Det har ulmet i kulissene over regjeringens innvandringspolitikk, som mange mener har vært langt tøffere og mer brutal enn hva man faktisk gikk til valg på.

Det gjelder ikke minst de lang mer innvandringsliberale støttepartiene, som også har truet med regjeringskrise. Det gjelder ikke bare IS-kvinnene og dere barn, men vel så mye retur av syrere og ulike tøffe krav til integrering, som for eksempel aktiviseringskrav på 37 timer uka – som også i realitetene kan være opp som en løve og ned som en skinnfell. Det har heller ikke manglet på press på regjeringen i medier, selv om det har vært en rekke historier også om de påfallende likhetene i IS-mødrenes historier – som stort sett handler om det samme: de angrer, visste ikke og de har bare vært kone og mor. Historier de fremstiller tåredryppende som helt æresord og halvmånen på halsen. Selv om sannhetsvitner forteller en helt annen historie.

Og nå spiser altså Mette F. en politisk kamel på tvers.

Raskt motangrep

De «røde» jubler over å ha «vunnet kampen», blant annet Socialistiskt Folkeparti ved deres leder Pia Olsen Dyhr, som sier på Twitter:

Selvsagt skaper det oppmerksomheten når regjeringen gjør en slik helomvending. Mange spør seg nok i dag om man kan stole på statsministeren og regjeringen. Hva er det neste de plutselig mener noe helt annet om?

Utvilsomt har Mette F. og hennes mannskap tjent velgere på sin «Danmark først», og de har også tappet alle partier til høyre for seg selv for politiske løsninger. Sosialdemokratene tok styringen, også over innvandring- og integreringspolitikken. I dag måtte de kanskje gi slipp – og da var selvsagt høyrefløy-partiene raskt på banen.

Leder i Nye Borgerlige, Pernille Vermund, tok hardt i – hun kaller det på Facebook for et «forræderi»:

Regjeringens argument er frykten for at barna kan blir radikalisert i Syria, samtidig som de forventer at IS-sympatisørene kan komme tilbake uansett på grunn av smugling ut fra leirene. At det smugles ut barn nettopp for å kunne begå terror i Europa snakkes det ikke om, men det sier kanskje noe om deres mødre? Fra et norsk ståsted er det en smule spesielt at denne meldingen fra den danske regjeringen kommer på en dag der rettssaken mot den terrortiltalte 16-åringen fra Syria startet i Oslo tingrett.

Samtidig ble det kjent i dag at islamisten Aisha Shezadi Kausar også «plutselig» vil tilbake til Norge – noe hun har nektet for lenge. For hun er nemlig også en av de angrende som bare vært kone og mor, alltids døde ett av barna – angivelig drept av hennes daværende ektemann, men nå truer hun med at sønnen kan bli terrorist. Hva kan en si om slike mødre? Velkommen tilbake til gode Norge?