Fundamentalisme

Truer med at sønnen blir terrorist om hun ikke får komme tilbake til Norge

IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar (29) har i rundt et tiår fremstått som hard core islamist. Nettopp derfor endte hun opp hos IS som kone til en fremtredende IS-mann og konvertitt, Bastian Vasques fra Skien. Nå trygler hun norske myndigheter om å få reise hjem igjen til Norge. Kausar bruker sønnen som argument. Hvis han ikke hentes hjem sammen med henne, blir også han er ekstremist, sier hun. Vil Erna Solberg gi etter for presset?

Aisha Shazadi Kausar er ikke hvem som helst. Hun er født i Norge og var bosatt i Bærum. På et tidspunkt inngikk hun shariaekteskap i Oslo med Arfan Bhatti, den notoriske ekstremisten dømt for angrep på den jødiske synagoen i Oslo og som har posert med våpen i Talibanområder i grenselandet mellom Pakistan og Afghanistan.

Den norskfødte kvinnen ble medlem av salafistorganisasjonen Islam Net, som har vært et springbrett videre til voldelig islam. Nettopp derfor gikk hun over til Profetens Ummah-jihadistene, nå en gruppe som ligger med ryggen brukket.

I lengre tid har vi kunnet følge Kausar via intervju og reportasjer i norske medier fra leiren Roj i Syria. Hun har fremstått som beinhardt IS-medlem. Hun har endog avvist fullstendig at hun på noe tidspunkt vil tilbake til Norge. Kausar har sagt at hun heller ønsker å flytte til foreldrenes fødeland, Pakistan.

I Syria giftet hun seg med den mest kjente IS-krigeren fra Norge, Bastian Vasques. Vasques skal på sin side ha drept hennes første sønn, som Bhatti var biologisk far til.

La oss smette inn følgende: Når du er gift med en mann, Vaques, som ble rangert høyt i IS-hierarkiet, så ligger det etter min mening i kortene at du også hadde slaver i huset. Det ligger i kortene at du har vært ekstrem til det aller ytterste. Jeg ville bli forundret om ikke Kausar også har deltatt aktivt i voldshandlinger.

I 2012 sendte Foreningen !les (riktig stavet) Kausar på en turné i videregående skole slik at hun kunne promotere fortreffeligheten av å bruke ansiktsslør. Hun fikk støtte for prosjektet av Aftenpostens daværende kulturredaktør, nå leder av Fritt Ord, Knut Olav Åmås.

I 2014 dro Kausar til Syria og giftet seg med Vasques, som da også var gift med kvinnen som nylig er dømt til tre og seks måneders fengsel for IS-deltakelse. Kausar ble altså andrekona. Førstekona er så langt den eneste IS-kvinnen som er blitt hentet fra Syria av norske myndigheter.

Kausar bruker også barn som sitt fremste våpen for å tvinge seg tilbake til Norge. Førstekona brukte angivelig dødssykt barn som argument, noe som etter alle solemerker var ren løgn. Kausar bruker faren for at sønnen kan utvikle seg til ekstremist som argument:

Kausar sier at hun frykter at sønnen skal utvikle «radikale tendenser».

– Jeg innrømmer at jeg har gjort feil, og jeg betaler en høy pris for disse feilene og angrer dypt. Det siste jeg ønsker, er at mitt barn ender opp i samme spor. Men det blir vanskelig å unngå hvis han vokser opp her, sier hun.

Kausar har hele tiden fremstått som en helstøpt ekstremist. At hun nå skulle ha kommet på bedre tanker, se det virker lite sannsynlig. – Jeg er ingen trussel mot noen, hverken mot Norge eller andre, sier hun.

Norske myndigheter burde kanskje velge å gå inn i forhandlinger med Pakistan, et land vi har gitt milliarder av kroner i bistand gjennom årene: Enten tar dere imot Kausar eller vi skrur igjen pengekranen.

Det er på tide at Norge tar tilbake verdiene til landet. Og i det landet er det ikke plass til verken islamister, venstre- eller høyreekstremister. Det er foten tvert ned for all form for ekstremisme.

Aftenposten