Fundamentalisme

Nær 40 profilerte muslimer gir offentlig støtte til Islam Net

Under overskriften “Opprop mot ekskludering av Islam Net” har en rekke profilerte muslimer hyllet den ekstremistiske organisasjonen. I oppropet påstår de at “Islam Net har vært og er av de viktige aktørene i kampen mot radikalisering og ekstremisme”. 

Å la Islam Net etablere «aktivitetssenter» er integrering i praksis, hevder muslimene i Vårt land. Påstanden klinger absurd, vel vitende om at Islam Nets arbeid beviselig er radikaliserende. Likevel er blant annet foredragsholder og ungdomsarbeider Francois Elsafadi, overlege ved Rikshospitalet Asad Ali Chaudhary og leder for Kunnskapssirkelen Najib Dahir blant muslimene som har signert oppropet.

Da det ble kjent at Islam Net hadde kjøpt eiendom – med egen skytebane – til 60 millioner kroner, skrev HRS om hva aktivitetene ved det såkalte aktivitetssenteret vil bestå i. Det har nemlig organisasjonen vært helt tydelige på selv.

Problemet handler om mangel på kunnskap om islam som resulterer i at iman (troen, vår merknad) forvitrer. Så vi vil bygge landets første dawah-senter (dawah betyr misjonering, vår merknad), kombinert med en moské som vil dele islams budskap på en måte som de unge kan forholde seg til. Det (senteret) skal ha en ungdomsavdeling der de unge kan komme i stedet for å henge rundt i gatene eller på vestlige klubber. Det vil ha islamske program og aktiviteter der de unge kan lære om religionen sin.

Etter HRS’ publisering endret Islam Net visningsinnstillingene på propagandavideoen de hadde liggende på YouTube. Videoen kan fremdeles ses her.

Verdiforvirring

Hvorvidt de nær 40 muslimene som har signert en støtteerklæring for Islam Net anerkjenner og støtter organisasjonens propagandavirksomhet og radikale islam vites ikke, men de skriver at de i ulik grad er kjent med Islam Net alle sammen.

Vi har ulik teologisk bakgrunn. Noen av oss er mer religiøse enn andre av oss. Noen av oss er imamer, andre er komikere, lektorer, ungdomsarbeidere, skuespillere eller aktivister. Vi er ikke enig med alt Islam Net har ytret eller gjort, men vi mener at alle kan gjøre feil og moderere seg.

Det ser vi at Islam Net har gjort ved Fahad Qureshis kronikk i Nettavisen hvor han går vekk fra tidligere kontroversielle uttalelser.

Vi mener at Islam Net som helhet tilfører det norske muslimske mangfoldet nytte. De hjelper ungdom med å bli trygge på seg selv, få inspirasjon til høyere utdanning og bygge en norsk muslimsk identitet.

Å gjøre det muslimske mangfoldet mer ekstrem-islamsk er altså det motsatte av diskriminering, argumenterer de profilerte muslimene, og påstår at det ikke skal ha noe å si hvorvidt aktivitetssenteret drives av kristen, ikke-religiøs eller muslimsk organisasjon.

Hadde verdigrunnlaget vært tilnærmet likt kunne vi vært fristet til å si oss enige, men det planlagte dawah-senteret vil basere sine aktiviteter på formidling av ekstremt tankegods – tuftet på voldsideologi og total mangel på likestilling.

HRS har tidligere omtalt Islam Nets leder, Fahad Qureshis «glad-islamisme» i saken muslimene viser til. «Dødsstraff for frafall fra Islam bør bare skje under spesielle omstendigheter» sa islamisten – og antok det var betryggende.

Integrerte eller radikaliserte

Det har vært bred politisk enighet om at det planlagte senteret til Islam Net er en dårlig ide. Ikke bare Frp har uttrykt bekymring for eiendomskjøpet og planene om å rekruttere ungdom. Det har muslimene tatt høyde for i oppropet sitt.

Eivor Evenrud (Rødt) har sagt at dette er «livsfarlig» og at «å lokke til seg ungdom med koselige aktiviteter som biljard og dataspill er en oppskrift på radikalisering.» (Nettavisen, 03.03.21). Arild Hermstad (MDG) sa: «Dette ser ikke bra ut. Vi liker det ikke og vil ikke ha dette i Oslo. Vi ser nå på hvilke tiltak vi som kommune kan gjøre for å stoppe dette.» (Nettavisen, 04.03.21)

Likevel velger mennesker som omtaler seg selv som «godt integrerte, norske muslimer» å gi støtte til en organisasjon som støtter dødsstraff for utroskap og homofili – gjerne ved steining.

Slik talte Qureshi til en fullsatt sal med over 1.000 unge norske muslimer, guttene og mennene foran, jentene og kvinnene bak:

«Fra tid til annen, hver gang vi har en konferanse, kommer de (blogger, nettsteder og medier) alltid med de samme beskyldningene: Denne taleren støtter dødsstraff for homoseksuelle, denne taleren støtter dødsstraff for denne forbrytelse og den forbrytelsen, eller at han er homofobisk, at han underordner kvinner, etc, etc, etc. Det er den samme gamle leksa hele tiden. Og vi prøver alltid å fortelle dem, jeg prøver alltid å fortelle dem at det ikke er en slik taler vi inviterer som har disse ’ekstreme radikale synspunkt’, som dere sier. Dette er generelle synspunkt som faktisk alle muslimer har. Alle muslimer tror på disse tingene.

Bare fordi at de ikke forteller dere dette, eller bare fordi det ikke er ute i media, betyr ikke at de ikke tror på dem (synspunktene). Så jeg vil spørre alle dere i rommet: Hvor mange av dere er normale muslimer, dere er ikke ekstremister, ikke radikale, bare normale sunnimuslime? Vær så snill å rekke opp hendene deres.»

Nesten hele salen rakk opp hendene.

Når man åpent støtter en organisasjon av dette kaliberet og samtidig kaller seg «godt integrerte muslimer» er det ikke rart folk blir i stuss. Eller er det bare slik Fahad Qureshi sier, at slike holdninger er helt vanlige blant muslimer?

Personene bak oppropet:
Imamer og religiøse ledere

Tehsin Abo Barirah, imam og leder for AB Institute

Rizwan Dawood, imam i Skedsmo muslimsk kultursenter

Mohammad Asim, imam i Aisha moskeen, Holmlia

Hamid Rauf, imam i Fjell moské, Drammen

Ali Mohammed Salah, imam i Tawfiiq moskeen

Abdul Waheed, imam i Makki Moské Rogaland

Zaeem Shaukat, daglig leder for Orpas AS og tidligere leder for Islamsk Råd Norge

Leyla Mujanovic, leder for Søstre for søstre Kristiansand

Amjad Tayem, styreleder for Muslimsk forent ungdom

Omar Abdurahman, daglig leder for Iqra Læring- og Aktivitetssenter

Najib Dahir, leder for Kunnskapssirkelen

Aktivister, humanitærarbeidere og akademikere etc:

Mina Adampour, lege, samfunnsdebattant og tidligere leder av Landsforeningen mot rasisme

Rahma Hamed, forfatter og aktivist

Usman Habib, humanitærarbeider og leder for Dugnadsbrødrene

Hayat Akhsay, humanitærarbeider og leder for Innsamlingsteamet

Qeeam Malik, humanitærarbeider og ungdomsarbeider

Soleman Razzaq, generalsekretær for Minorg (Organisasjonen for minoriteter i Norge)

Adam Ali, lektor

Jorunn Jasmin Oksvold, lektor

Sulman Hussain, advokat og partner hos Advokatfirmaet Actio

Qasim Ali, leder for Minorg og tidligere journalist, og forskerassistent v/ OsloMet

Rahma Søvik, samfunnsviter

Tanja Brynlund, sykepleier

Asad Ali Chaudhary, overlege, seksjon for revmatologi, Rikshospitalet

Nooshin Zaery, leder for INLO – Innvandrernes landsorganisasjon

Influensere, kultur- og ungdomsarbeidere etc:

Francois Elsafadi, foredragsholder og ungdomsarbeider

Emad Salha, motivasjonstaler og ungdomsarbeider

Sufi Shahid Rasool, daglig leder v/ Fighters Gym Oslo

Sofian Benzaim, artist

Sofi Mohammad Safdar, Bazm-E-Ahbab-E Pakistan, Norway

Elyes BenMohamed Toumi Abid, instruktør i selvforsvar for I.K.F

Fredrik Bjelland, YouTuber, gamer og influenser

Wakas Mir, radioprogramleder og entreprenør

Ahmed Mamow, komiker og IT-konsulent

Bilal Malik, danser og leder for Quick Style Studio

Sufian Ahmed, siviløkonom fra NHH, konsulent, arabisklærer og vlogger

Samir Madad, ungdomsleder i Agenda X