Nyhetssøk

200.000 euro i bot for “rasistiske hatytringer”

En fransk TV-kanal er ilagt en historisk høy bot for å publisere hatytringer og må betale tilsvarende to millioner kroner for å ha kringkastet en journalists påstander om enslige mindreårige asylsøkere.

Syv personer ble anholdt etter et terrorangrep utenfor satire-magasinet Charlie Hebdos tidligere lokaler i september 2020, der en 18 år gammel pakistaner angrep to journalister med kniv. Den franske journalisten Eric Zemmour omtalte etter terrorangrepet enslige mindreårige som «drapsmenn, voldtektsmenn og ranere som bør kastes ut av landet.»

Historisk høy bot

Nå er TV-kanalen han var ansatt i bøtelagt 200.000 euro – tilsvarende to millioner kroner – for å publisere «rasistisk hat».

Da rettssaken mot terroristene som angrep satiremagasinet Charlie Hebdo i 2015 var i gang i Paris sist høst, utløste den nye satiredebatten et voldsomt sinne blant mange muslimer. Raseriet mot krenkelse av profeten skal også ha vært motivet til den 18 år gamle pakistanske mannen som gikk til knivangrep på to journalister utenfor de tidligere Hebdo-lokalene.

Angrepet ble betegnet som et terrorangrep – et av mange terrorangrep i Frankrike de siste årene. Statsminister Emmanuel Macrons nye lovgivning i kampen mot islamistisk separatisme har på ingen måte oppstått i et vakuum, men i et Frankrike som bærer tyngden av stor muslimsk innvandring og påfølgende terror.

Den 18-årige gjerningsmannen hadde kommet til Frankrike som enslig mindreårig asylsøker da han var 15 år, opplyste Reuters etter terrorangrepet.

Dømt for hatytringer

Frustrasjonen over manglende sikkerhet for landets borgere ga seg også til kjenne etter knivterroren i september 2020.

– Vi er fremdeles i krig mot islamistisk terror, sa Frankrikes utenriksminister Gerald Darmanin etter hendelsen, ifølge Reuters.

En som gikk enda lenger, var altså journalisten Eric Zemmour, tidligere ansatt i storavisen Le Figaro, men på hendelsestidspunktet ansatt i CNews. I en debatt om Frankrikes mulige naivitet i møte med enslige mindreårige migranter, uttalte Zemmour at de enslige mindreårige var overgripere, voldtektsmenn og drapsmenn som bør kastes ut av landet, melder Le Nouvel Observateur.

Nå har dommen falt. TV-kanalen CNews er ilagt en historisk stor bot for å publisere hatytringer og må betale tilsvarende to millioner kroner for å ha kringkastet Eric Zummours påstander.

Legitime, men belastende kommentarer

Det franske kringkastingsrådet for audiovisuelle medier skriver følgende i en pressemelding:

«Selv om disse kommentarene ble gjort innenfor rammen av en debatt og i seg selv var legitime vedrørende mottakspolitikken for enslige utenlandske mindreårige i Frankrike og om innvandringspolitikken, har de sannsynligvis ansporet til hat mot ukjente utenlandske mindreårige, har formidlet mange spesielt belastende stereotypier mot dem og har sannsynligvis oppmuntret til diskriminerende atferd.»

Til tross for at uttalelsene var legitime er de ikke beskyttet av lov om ytringsfrihet, i og med at de faller inn under «oppfordring til hat eller vold basert spesielt på opprinnelse, religion eller nasjonalitet», ble kanalen ilagt millionboten.

Den kontroversielle journalisten Eric Zemmour har selv tidligere blitt ilagt personlig erstatningsansvar etter «diskriminering og hat mot det muslimske samfunnet og dets religion», senest i september 2020, skriver Le Nouvel Observateur. Den gangen var boten på 10.000 euro.