Barn i utlandet

Ny dansk utvisning: Dumpet barna i Somalia

Etter 25 år i Danmark utvises en far grunnet dumping av barna i Somalia og vold mot dem. Igjen bekrefter Danmark at det er det ledende landet i Europa på innvandringsfeltet. Den norske regjeringen bør legge ut på studietur til vår gamle hovedstad, København, for å lære hvordan man beskytter barn og unge mot grove overgrep.

Dommen som nylig falt i Danmark er oppsiktsvekkende. Vi har aldri registrert et eneste tilsvarende tilfelle i noe europeisk land.

Saken er: En somalisk mann innvandret til Danmark i 1995. Året etter kom kona, også hun fra Somalia. I 2018 hadde de en jente på rundt 15 år og en gutt på 17 år. Foreldrene tok dem da med på en angivelig ferie til Mogadishu, som viste seg å være alt annet enn det. Jenta hadde nemlig integrert seg i danske verdier, og dette skulle hun avlæres. Hun skulle tvert om lære arabisk og koranen.

Hjemme i Danmark begynte jentas venninner å undre seg over hvorfor hun ikke kom hjem. Hvorfor hørte de heller ikke ett ord fra henne? De gikk blant annet til den hjemvendte moren og etterspurte jenta.

Da kom den første store løgnen: Datteren var blitt hardt skadet i en bilulykke og lå i koma på sykehus i Mogadishu, var beskjeden de fikk.

En av venninnene til den dumpede jenta, klarte å komme i kontakt med henne via Facebook. Jenta ga denne beskjeden:

– Jeg har aldri ligget i koma. Min far etterlot meg og min bror i Somalia. Jeg vil gjerne hjem og gå i videregående skole. Min far har vært hard med meg i flere år. Jeg vil ikke starte en sak mot ham, jeg vil bare tilbake.

– Vi bor langt borte fra flyplassen. Jeg håper virkelig at dere kan hente oss. Ikke si til ham at jeg har hatt kontakt med mine venninner eller kommunen.

Jenta fortalte også at faren hadde fått en lege til å skrive ut en falsk attest om at hun lå i koma.

Løgn, NAV og utvisning

Utenriksdepartementet i Danmark klarte å få både jenta og hennes bror tilbake til Danmark den 19. mai 2019. Deretter ble begge foreldrene tiltalt for å ha dumpet barna sine og for vold gjennom oppveksten.  Jenta fortalte blant annet om slag med trestokker og metallstang. Faren skal også ha snauklippet henne som straff for at hun ikke adlød hans ordre.

Ifølge tiltalen, var barna utsatt for omsorgssvikt, de ble holt isolert, og deres utvikling og helse ble slik brakt i alvorlig fare.

Så skjer også det vi så altfor godt kjenner til: Datteren snakker sant og flyttes på hemmelig adresse. Broren bor hjemme og hevder familiens datter lyger. Det samme gjør foreldrene som blånekter for alle forhold.

Men retten trodde på jenta. Derfor er faren nå dømt til ett års ubetinget fengsel og utvisning fra Danmark. Moren ble dømt til et halvt års fengsel, og utvises ikke. Kravet for utvisning er minst ett års ubetinget fengsel.

Begge foreldrene lever på sosialhjelp, og kun faren snakker dansk.

Vi håper helse- og omsorgsminister Bent Høie, og barneministeren Kjell Ingolf Ropstad, får med seg at Danmark tar vare på barna, og setter deres «utvikling og helse» først, dertil ved bruk av lovgivning som fører til utvisning etter en mannsalder i Danmark. For foreldrene kan åpenbart like godt bo i Somalia, der de brakte deres barn på «ferie». Denne dommen er et uhyre viktig signal til andre familier med planer om å bruke det fremste anti-integreringsverktøyet de har i skuffen: dumping av barn i opprinnelseslandet.

I Norge har et ukjent antall tusener av barn blitt dumpet i foreldrenes hjemland gjennom årene, og det pågår den dag i dag. Men vi har aldri hatt en eneste rettssak om dette.

Den norske unnlatelsessynden er stygg, men takk til Danmark som er Europas lys i slike saker. Nå med andre dom for dumping. 

Vi minner om at Danmark innførte en ny lovparagraf i 2018: «Med bøter eller fengsel i inntil 4 år straffes den som sender sitt barn til utlandet til forhold som bringer barnets helse og utvikling i alvorlig fare, eller lar barnet ta del i et slikt utenlandsopphold.» Kanskje Norge burde kopiere denne lovteksten?

Sjællandske Nyheter

Den korte avis