Frihetsverdier

Integreringsministeren: – Danmark skal ikke tilpasse seg islam. Islam må tilpasse seg Danmark. 

Danmark strammer grepet om islam. Fredag sier den danske statsministeren at visjonen er null muslimske asylsøkere, og integreringsministeren krever lover mot islamsk separatisme, etter inspirasjon fra Frankrikes president.

Mattias Tesfaye (S), Danmarks innvandring- og integreringsminister, følger i den franske president Emmanuel Macrons fotspor og gir seg i kast med det han selv omtaler som «andre del av integreringskampen».  Med en rekke lover ønsker han å dempe islam i Danmark. Blant annet venter et oppgjør med de muslimske friskolene.

– En stor del av islam i dag er representert av ekstremister, sier Tesfaye til Jyllandsposten.

Integreringsministeren får støtte av Thomas Hoffmann, professor og islamforsker ved Københavns universitet, som påpeker at danskene har en tendens til å undervurdere rollen islam spiller for folks verdier, fordi de selv er så sekulariserte. Ifølge Hoffmann er det ofte dype meningsforskjeller mellom «de som tror at islam betyr alt for integreringsutfordringene og de som foretrekker å snakke om økonomi og sosiale barrierer».

Tesfaye har møtt forventet motstand mot utspillet om å endre lovverket i kampen mot politisk islam. Det skremmer ikke Tesfaye. At integreringen ikke fungerer, skyldes at det er mennesker som bevisst og systematisk motarbeider integreringen ved å fremme helt andre verdier blant muslimer, ifølge ministeren.

– Riktig analyse

Det danske partiet Venstres talsperson for innvandring og integrering, Mads Fuglede, sier at analysen fra Mattias Tesfaye er helt riktig:

– Hvis vi ikke hadde innvandring fra muslimske land, ville vi heller ikke ha integreringsproblemer, sier Fuglede.

Kampen mot politisk islam handler om velferdsstatens overlevelse, sier Tesfaye, som i intervjuet med Jyllandsposten innrømmet at han var rask med å bestille en oversettelse av talen til Macron. Tesfaye er enig i Macrons argumenter for å gå hardt ut mot de muslimske moskémiljøene. En «religion i krise», kalte Macron islam, som med talen og en ny lovpakke etterlyste kamp mot «islamsk separatisme» ​​2. oktober i fjor.

Danmark trenger egen kamp

Det er denne kampen den danske integreringsministeren vil ta opp også i Danmark. Kampen mot islamsk separatisme opptar også den danske statsministeren, Mette Frederiksen, som fredag sier at målet for Danmark må være null asylsøkere. NTB-Ritzau gjenga hennes uttalelser fra Folketinget:

– Vi må passe på at det ikke kommer for mange til landet vårt, ellers kommer Danmark til å miste sin sammenhengskraft, fastslår Frederiksen.

Hun varslet en strammere asylpolitikk og sa at regjeringens mål er null asylsøkere.

– Vi kan ikke gi et løfte om null asylsøkere, men vi kan sette opp samme visjon som før valget, nemlig at vi ønsker et nytt asylsystem, og så gjør vi det vi kan for å innføre det, sa Frederiksen.

Debatten om islam i Danmark har således kommet lenger enn hva debatten har i Norge.

– Danmark skal ikke tilpasse seg islam. Islam må tilpasse seg Danmark, konkluderte integreringsministeren i Jyllandsposten.