Fundamentalisme

Dramatisk økning i forfølgelse av kristne under koronakrisen

Voldtekter, drap, kidnapping og tvangskonvertering til islam er realiteten for mange kristne i muslimske land. En ny rapport avdekker enorm økning i vold mot og forfølgelse av kristne i kjølvannet av koronakrisen. I tillegg dukker Kina for første gang på ti år opp på listen over land som diskriminerer og forfølger kristne.

Forfølgelsen av kristne over hele verden har økt under koronapandemien. I mange land nektes de kristne hjelp, samtidig som autoritære regimer har trappet opp overvåking og islamske militante utnytter krisen, heter det i en ny rapport.

Drept for sin tro

Mer enn 340 millioner kristne –  en av åtte – forfølges og diskrimineres grovt på grunn av sin tro, ifølge World Watch List fra 2021, som er utarbeidet av den ideelle organisasjonen Åpne Dører. Åpne Dører har publisert sin «verdensvaktliste» hvert år siden 2002. 

I forhold til 2019 var det i fjor en økning på 60 prosent i antall kristne som ble drept fordi de var troende. Mer enn ni av ti av de samlede 4.761 dødsfallene var i Afrika.

– Den økende forfølgelsen av kristne over hele verden bør bekymre oss alle, sier David Landrum, leder for Open Doors UK og Irland til The Guardian.

– Religionsfrihet ligger til grunn for mange andre menneskerettigheter og sivile friheter. Undertrykkende regimer vet dette, og de utnytter koronakrisen til å forfølge kristne. 

Tvangsgifte, voldtekter, kidnapping, drap og tvangskonvertering til islam er gjennomgående i de muslimske landene som er farligst for kristne: Afghanistan, Libya, Somalia og Pakistan. En detaljert gjennomgang av hva kristne risikerer i disse landene, presenteres i et filmklipp fra Åpne Dører som du kan se her

World Watch List rangerer 50 land der kristne opplever forfølgelse og diskriminering, med Nord-Korea på første plass, slik det har vært de siste 20 årene.

Kina har gått inn på topp 20 for første gang på ti år, og India og Tyrkia er også rapportert med en økning i regjeringsautoritarisme og nasjonalisme.

Få lyspunkter – men noen

I følge rapporten har kristne i mange land i Afrika og Asia fått avslag på koronarelatert hjelp – til tider av myndighetspersoner, men oftere av landsbyledere eller komiteer. I Kaduna, Nigeria, rapporterte familier fra flere landsbyer at de mottok en sjettedel av rasjonene som ble tildelt muslimske familier.

I Kina har regjeringen økt overvåkingen, med ansiktsgjenkjenningssystemer installert i statlig godkjente kirker i noen områder, og  overvåking av elektroniske tjenester. Regjeringens kampanje for å «sinifisere» kristendommen har betydd at kors og andre kristne symboler har blitt erstattet med bilder av president Xi Jinping og nasjonale flagg, og kommunistiske tjenestemenn som valgte kirkeledere, heter det i rapporten.

I India har den hindu-nasjonalistiske regjeringen fostret et klima der angrep og trakassering av kristne har økt. Utenlandsk finansiering av kristendrevne sykehus, skoler og kirkeorganisasjoner er blokkert.

Over hele Afrika sør for Sahara har kristne blitt utsatt for 30 prosent mer vold enn i 2019. Ifølge rapporten skyldes økningen islamistiske militante gruppers utnytting av lockdowns, samt at afrikanske regjeringer er svekket av krisen. I Nigeria har antallet døde kristne nesten tredoblet seg, til 3.800 registrerte drepte.

Positive lyspunkt i rapporten var Sudans nye grunnlov, som garanterer religionsfrihet og ikke lenger spesifiserer islam som statsreligion, samt muslimske frivillige i Nord-Irak som har reparert ødelagte kirker og hjem for å oppmuntre kristne til å vende tilbake til området.