Ytringsfrihet

Saksøker Facebook: – På tide å faktasjekke faktasjekkerne

Kjent medieprofil vil trekke Facebook for domstolen for sensur av konservative stemmer. Hun anser denne sensuren som en ærekrenkelse.

Forfatter, politisk kommentator og opinionsdanner, amerikanske Candace Owens, er rasende på Facebook.

Nå saksøker hun Facebooks faktasjekkere for det hun mener er ærekrenkelse. Dette skjer i protest mot hvordan hun og andre konservative stemmer blir sensurert, melder Daily Wire.

Politiske venstreorienterte aktivister

– Det er på tide å faktasjekke faktasjekkerne, sier Owens i en mektig populær video lagt ut på Twitter.

Hun mener at faktasjekkerne opptrer som politiske venstreorienterte aktivister som vil bringe meningsmotstandere til taushet. De driver med helt andre ting enn det oppdraget de faktisk har, som skal være å markere desinformasjon og faktafeil.

Det gjør de innenfor rammen av «falsk», «endret» eller «mangler kontekst», noe sikkert mange registrerte under USA-valget. Når slike rangeringer blir benyttet er konsekvensene at Facebook enten legger til etiketter til FB-posten og/eller reduserer distribusjonen. Personlig tviler jeg på at det er noe «eller» her, for blir du tildelt en slik rangering blir posten automatisk sterkt begrenset eller du blir rett og slett kastet i FB-fengslet av FB-bødlene.

Ikke bare sensureres konservative stemmer, men det får også økonomiske konsekvenser, minner Owens om, for eksempel med mindre inntekter fra reklame. Ifølge Owens, har politiske venstreliberale opinionsdannere langt større frihet på Facebook både i tale og meninger.

Her på berget driver det såkalte Faktisk.no på med det samme i samarbeid med Facebook, og de fleste kjenner vel igjen Owens påstand om å stilne konservative stemmer. Og nå vil vår angivelige borgerlige regjering slippe disse «faktasjekkerne» inn i skolen ved å foreslå 5 millioner kroner over statsbudsjettet for å hjernevaske våre barn og unge med «faktasjekkernes» oppfatning av kildekritikk. 

Demokrati

Owens mener at det nå er gått altfor langt og praksisen er blitt en trussel mot demokratiet.

– Jeg har bestemt meg for ikke å gi opp og sitte taus. Faktasjekkerne er venstreorienterte aktivister som bringer deg til taushet om de ikke liker hva du sier. Jeg skal avsløre disse typene og komme til bunns i hva slags forhold de har til Facebook, fastslår Owens.

Til formålet har hun opprettet nettstedet «Fact-Check Zuck» som peker direkte på FB-grunnlegger Mark Zuckerberg. På nettstedet heter det:

«Våre friheter blir fjernet. De høye herrer fra Big Tech bestemmer hva amerikanere kan og ikke kan si, dele, like og legge ut. Støtt vår juridiske innsats i dag da vi kjemper mot Facebooks faktasjekkere, og skal konfrontere dem som undertrykker ytringsfrihet, tanke- og meningsfrihet over hele vårt flotte land.»

Målsettingen hennes er altså å dra Facebook inn for en domstol, der kostnadene skal dekkes via pengeinnsamling på nettstedet. Det skal allerede være advokater som har stilt seg til rådighet for oppdraget.

Jeg har vel mine tvil om at Facebook skjelver i buksene, de har inntatt en skremmende plass i offentligheten, er et privat selskap og har penger nok til både å forsvare seg og få andre til å tie. Det er også derfor Faktisk.no sitt samarbeid med Facebook er skummelt, de er kjøpt og betalt for å kontrollere – og derav begrense – ytringsfriheten.

Følg populære Candace Owens på Facebook.