Islam

Politisk rådgiver til justisministeren fullstendig på hijabtur

Justis- og beredskapsminister har en politisk rådgiver som hevder, i fullt alvor tror jeg, at politiet ikke krever synlige ører på passfoto. I tillegg hevder han at justisministeren ikke har fått en eneste henvendelse om dette fra muslimer eller muslimske organisasjoner.

Av og til – og oftere og oftere – lurer man på om diverse politikere er av denne verden. Eller om de er i denne verden.

Etter at det i dag ble kjent at Regjeringen, med justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i spissen, fraviker kravet om synlige ører på passfoto og nasjonale id-kort, er det flere enn oss som har reagert. Ikke minst reagerer vi på at Regjeringen slipper denne nyheten under et besøk i sikhenes tempel i Oslo – der Mæland, flankert av KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Venstres Abid Raja, selv sitter utstilt på gulvet religiøst antrukket. Så hvorfor har de invitert NRK med på denne «gesten»? Jo, selvsagt for at Regjeringen skal gjemme seg bak sikhene slik at muslimene skal få gjennom sitt krav om bruk av hijab også på pass- og id-foto. Og NRK gikk rett på.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) har også reagert, med følgende status på Facebook (bildet er faksimile fra NRK):

Hvem tror du så tropper opp i debattfeltet med følgende særdeles intelligente svar:

Kristoffer Aardal Hanssen er politisk rådgiver til justis- og beredskapsministeren.

Politiets holdning

La oss bare slå fast følgende: lykkelig er de uvitende.

Da dette forslaget var på høring het det f.eks. fra Politidirektoratet:

Fra Kripos:

Fra Oslo politidistrikt:

Dette høringsnotatet kan du i sin helhet lese her.

Ikke et eneste krav fra muslimer

Det kom over 800 høringssvar til dette. Vi har tidligere tatt et tilfeldig utvalg av høringssvarene der vedkommende ikke hadde oppgitt navn, vi gjentar noen (gjengitt slik dem sto):

A. Jeg er som muslim dame er misfornøyd med å vise ørene på passbilde for det er mot reliongsfrihet. Og hvis det sammelignes med andre land Norge er det eneste land som har denne regelen.

B. Jeg synest det å måtte vise ørene på passet er veldig diskriminerende for meg som muslimsk kvinne å bærer hijab

Nå er det jo engang sånn at det faktisk er helt unødvendig da men ikke trenger å vise ører for å identitet skjekkes

Synest det er urimelig å usakelig å kreve att ørene må vises ,jeg vil ha tilbake min rett til å dekke meg å bruke min religions frihet .

uten å vise ørene

C. Jeg som muslim kvinne ber regjeringen om å endre loven som handler om å vise ørene på passbildet. Jeg føler det som svært krenkende og nedverdigende å måtte ta ut ørene ut av hijaben da det krenker rett til alle muslimske kvinner som bor her i Norge. Jeg tror at denne loven bryter religion frihet i Norge. Takk for at det er mulig å sende dere vår mening. Håper virkelig at den blir hørt.

Du kan lese alle høringssvarene her. 

Politisk rådgiver Kristoffer Aardal Hanssen må ha en særdeles dårlig dag på jobben. Nei, jeg tøyser (heller) ikke.

Men Aardal Hanssen kan jo trøste seg med NRKs «krenkelsesvideo» der en muslimsk kvinne forteller at hun begynte å gråte da hun måtte vise ørene.

Skjermdump fra NRK-reklame for hijab på passfoto, iscenesatt av Islamsk Råd-kvinne. Samme kvinne som ikke ville håndhilse på Kronpris Haakon i Bærummoskeen.