Kriminalitet

Ønsker å sette inn vakter mot innvandrerkriminalitet – ingen vil ha jobben

Det ligner mest av alt på internflukt i Sverige. Bedrifter i området kan ikke garantere for personellets helse og sikkerhet - og dermed forsvinner både foretak og arbeiderne.

Tjärna Änger er en bydel i Borlänge i Sverige. En beryktet bydel som går under navnet «Little Mogadishu» på grunn av høy innvandrerandel, særlig av somaliere.

Denne bydelen ble bygget fra midten av 1960 og fremover som en del av det såkalte «Millionprogrammet», en plan som tilsa at det skulle bygges 1 million leiligheter til «vanlige arbeidere». Men det har gått med Tjärna Änger som det har gått med Rosengård utenfor Stockholm, de «vanlige arbeiderne» har stort sett flyttet vekk og leilighetene er tildelt innvandrere.

Også i «Little Mogadishu» er det store problemer. I sommer havnet bydelen på listen over no-go-soner, eller det som nå omtales i Sverige som «den røde listen». Årsaken er eskalerende konflikter mellom innbyggere og politiet, grov kriminalitet, branner og lignende. Nylig ble isbilen i området angrepet av rundt 50 barn som forlangte gratis is.

Utenlandske utvekslingsstudenter som er plassert i området tror knapt synet som møter dem. «Er dette Sverige?» spør de i et brev til universitetsledelsen, melder Samnytt.

Men nå er det ikke bare den svenske arbeider som forlater stedet, virksomheter pakker også sammen, rapporterer samme nettavis.

Det kommunale boligselskapet Tunabyggen kom til at det kunne være smart å ansette vakter ved studentboligene og aldershjemmene for å sikre ro og orden. Men sikkerhetsselskapet takket nei – ikke minst fordi personell, så vel uniformert som ikke-uniformert, blir angrepet.

Bedriftene i området som har gjort sine risikovurderinger, har kommet til at personalets helse og sikkerhet ikke kan garanteres. I tillegg mener noen at sikkerhetsvakter kan provosere mer enn de gjør gagn. Og skulle nå disse vaktene komme opp i et problem som tilsa at de trengte bistand fra politiet, så er det ingen som vet hvor langt tid det vil ta før politiet er på plass. Da er det en risikosport i seg selv, for i den ventetiden kan det komme svært mange andre til – som ikke er interessert i å bistå vakten.

Men skulle du nå likevel ønske å ta deg en tur til Tjärna Änger, så kan du i alle fall parkere gratis. Parkeringsvaktene har sluttet å jobbe i området for lenge siden.

Vi får vel bare konstatere – nok en gang – at løsningen for Sverige lukter alt annet enn godt. Men det vi kan være helt sikre på, er at sosialbudsjettet for dette området også ligner en rød liste.