Islam

Nye karikaturer av Muhammed: Lørenskog og Molde

Aksjoner for ytringsfrihet i Norge etter drapet på Samuel Paty fortsetter. HRS har registrert to nye steder i dag: Lørenskog og Molde.

Det startet, etter hva vi erfarer, i Lillestrøm. Muhammed-tegninger ble observert flere steder i byen, fortalte en leser oss. Deretter skjedde det samme på Kongsberg. En familiefar hengte opp karikaturer i protest mot det groteske drapet på læreren Samuel Paty ved Paris, der hans hode ble funnet på gata.

I går omtalte vi Muhammed-tegninger i Røros, der både politi og PST er koblet på saken. Tegningene var å se på vinduene til avisen Rørosnytt, avisen Retten, og et butikklokale som en tidligere SV-politiker pusser opp.

Justisminister Mæland snart på banen

I dag ble vi tipset om Muhammed-karikatur i en busslomme ved Lørenskog kirke.

Samtidig har en kilde fortalt at samme dag som 22 tegninger av den verdenshistoriske karikaturen signert Kurt Westergaard ble hengt opp i Kongsberg, 19. oktober, kunne moldensere observere den samme tegningen i sin hjemby.

Justispolitisk talsperson i FrP, Per-Willy Amundsen, har reagert kraftig på Kongsberg-saken ettersom familiefaren der fikk fire politibetjenter på døra samme kveld som han hadde hengt opp tegningene på offentlige steder i byen. Amundsen krever av avklaring fra justisminister Monica Mæland. Avklaringen vil bli gitt til Stortinget i neste uke. Amundsen formulerer sitt spørsmål slik:

Vil statsråden påse at politiet beklager at de har grepet inn mot lovlige ytringer som beskrevet under, instruere politiet om at slike forhold ikke skal finne sted i Norge, og redegjøre for vilkårene for at politiet kan gripe inn og sensurere kritiske ytringer rettet mot islam? (vår utheving).

Politiet uten grunnlag for handlingene sine

I mellomtiden har politiet i Kongsberg lagt seg paddeplate. Politistasjonssjef Håvard Revå i Kongsberg vil ikke svare på direkte spørsmål fra Laagendalsposten, men han sier dette om hendelsen:

– Jeg beklager at patruljen reiste opp til vedkommende, og at han ble oppsøkt av oss med den bakgrunnen. Det er i det hele tatt bare å beklage, sier Revå.

Han sier også at tegningene i seg selv ikke var grunnlag nok for politiet til å oppsøke ham.

– Politiet burde heller ikke henstilt ham om å fjerne tegningene etterpå. Det naturlige i en slik situasjon er jo hvis det kommer en henvendelse fra en grunneier som ønsker å få fjernet tegningene. Men selv da er det ikke så ofte politiet blir koblet på. Jeg beklager altså også at han fikk henstillingen om å fjerne tegningene, avslutter Håvard Revå.

Mens i Røros er altså både politi og PST koblet på saken. Mælands avklaring til uka er viktig: Politiet landet over bør vite hvor justisministeren legger lista for ytringsfriheten. Den bør legges under snublehøyde.