Innvandring

Massakre mot politi og krig mot staten, sier den franske regjeringen

- Vi er midt i en krig, sier den franske regjeringen, og krigen finner sted på fransk jord i de "tapte territoriene". Vold og islamsk makt leder an i republikken.

Faller voldsmonoplet i et land, er sannsynligheten stor for at landet ødelegger seg selv.

Nå kan det se ut som Frankrike står overfor en slik utfordring, noe både landets president Emmanuel Macron og innenriksminister Gérald Darmanin synes enige om. Men lite eller ingenting finner vi om dette i de etablerte mediene i Norge.

 – Massakre

Natt til torsdag møtte to sivilkledde politibetjenter på tre menn i Val-d’Oise i Herblay, en forstad til Paris. Da politiet identifiserte seg, gikk mennene til angrep. De tok politibetjentenes våpen og skjøt begge i beina, totalt ble det utløst seks skudd. I tillegg fikk den ene av politibetjentene kraniebrudd.

Motivet til mennenes angrep på politiet skal enda ikke være helt klart, men gitt at politiet denne kvelden inspiserte et øde industrikvarter er sannsynligheten tilstede for at det handler om narkotika, enten oppbevaring eller produksjon – eller begge deler.

Uansett forteller det voldsomme angrepet oss at respekten for ordensmaktens autoritet står for fall. Innenriksminister Darmanin betegnet angrepet som intet mindre enn en «massakre».

 – Krig

Natt til søndag var det et nytt angrep på fransk politi. Denne gangen gikk en gruppe på om lag 40 menn (!) til angrep på en politistasjon i Champigny-sur-Marne, et forsted til Paris, med ulike sprengstoffvarianter, prosjektiler, jernstenger, petanquekuler og annet. Politibetjentene som var på vakt klarte å blokkere inngangen. I nesten en time varte angrepet, som politiet besvarte med tåregass. Det var ingen personskader hos politiet, men vinduer ble knust og fem politibiler fikk har medfart.

Den angrepne politistasjonen ligger i innvandrertette Bois d’Abbé, og det er ikke første gang den blir angrepet. Angivelig fordi man prøver å tvinge politiet til å forlate området, slik at de kan drive med sin narkotikahandel i fred.

En rekke politikere i Frankrike betegnet dette angrepet som «krig», også innenriksministeren.

 – Angrepet fant sted fordi vi er midt i en territoriell krig på republikkens jord, sa Darmanin på en pressekonferanse søndag.

Gjenerobring

Denne krigen er, fortsatt ifølge Darmanin, kommet i stand fordi franske myndigheter er i gang med gjenerobre og håndheve politiets tilstedeværelse overalt i landet. Med andre ord skal skal såkalte islamdominerte no-go-soner bli historie.

Denne «gjenerobringen» må sees i sammenheng med president Macron har erklært at det skal tas en rekke skritt for å styrke republikkens sekulære grunnpilar. Planen regjeringen jobber med skal legges frem i desember, og den har som mål å bevare Frankrikes sekulære karakter mot det Macron kaller islamistisk separatisme, altså parallellsamfunn eller ghettoer der islam rår.

Så gjenstår det å se hvordan Frankrike tenker å løse problemene, politiet klarer det neppe alene, og om staten samlet vil klare å ta tilbake kontrollen er høyst usikkert. Pent blir det neppe, men jeg undrer meg over hvor stygt det skal blir før mediene tar tak i det. Hendelsen natt til søndag utløste en kort melding fra nyhetsbyrået Reuters, og NRK hadde et kort oppslag på søndagens nyhetene kl. 14:00. Så var det vekk. Da het det at politistasjon ble angrepet med fyrverkeri! Hva er det vi ikke vil vite?

Illustrasjon: HRS