Politikk

Ap legger seg flat for asylinstituttet – går baklengs inn i fremtiden

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, sier det ikke er aktuell politikk for Ap å avskaffe retten for å søke asyl på europeisk jord.

Som kjent gikk den danske statsministeren Mette Frederiksen under åpningen av Folketinget til frontalangrep på den mislykkede innvandring- og integreringspolitikken. Hun betegnet fortidens politikk på området som «feil» – så enkelt kan det sies, konkluderte statsministeren.

Ikke minst gjentok den sosialdemokratiske statsministeren at den danske regjeringen vil hjelpe mer i nærområdene der migranter og flyktninger kommer fra, samtidig med å legge frem et lovforslag som gjør det mulig å overføre asylsøkere til land utenfor Europa. «Gjentok» er i denne sammenhengen ingen overdrivelse, allerede i 2018 lanserte Sosialdemokratiet at de vil vil avskaffe muligheten for å søke asyl i Danmark og ha et tak på antall flyktninger og familiegjenforente.

Denne tankegangen er ikke ny, og her til lands lanserte FrPs Bærekraftutvalg samme idé allerede i 2013. Til de etablerte medienes skrik og skrål, selvsagt. Men nylig relanserte FrP, ved innvandringsutvalgets Sylvi Listhaug og Jon Helgheim, ideen. 

Ikke aktuelt

Aftenposten har så spurt Sosialdemokratiets søsterparti i Norge, Arbeiderpartiet, om de ønsker å gå i danskenes retning. Men ifølge deres innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, er det ikke aktuelt.

– Slik jeg forstår den danske løsningen, ønsker de å avskaffe retten til å søke asyl på dansk jord. Dette vil ikke være en aktuell løsning for Arbeiderpartiet, sier han.

Denne «ikke aktuelle løsningen» er imidlertid en sannhet med modifikasjon, slik som det er blitt med så mangt med Ap. For Gharahkhani tror sentre utenfor Europa må opprettes i samarbeid med andre land.

– En dansk eller norsk alenegang med å opprette egne sentre utenfor Europa er nok ikke realistisk, sier han

Videre understreker han at «Ap aldri vil akseptere løsninger som ikke ivaretar asylinstituttet og Norges internasjonale forpliktelser.»

Det forteller oss at mens den danske statsministeren går foran og offensivt ut, og gjerne ser at andre land henger seg deres forslag, så sitter Ap på gjerdet og venter på at noen andre skal løse problemene. Selv om de vet at asylinstituttet ikke fungerer og de bør vite at «internasjonale forpliktelser» ikke er hugget i stein. Men de ønsker altså ikke å bidra til noen endring for å holde asylsøkere i deres søkeprosess utenfor Europa – det er mildt sagt et oppsiktsvekkende signal fra et Ap i fritt fall og med ett år til stortingsvalg.