Innvandring

EU-kommissær: Europa skal ikke ha mindre innvandring – vi trenger dem

- Vi har mye innvandring til EU, og det er noe vi trenger. Vi trenger disse menneskene, for vi er en aldrende befolkning, sier EUs kommissæren som skal fronte EUs forslag til migrasjonspakt. Kommissæren er svensk, så hva kan gå galt?

EUs kommissær med ansvar for blant annet innvandringspolitikken, svenske Ylva Johansson, er vedkommende som skal fronte EU-kommmisjonens forslag til  en ny «migrasjonspakt» for Europa.

Det som Johansson mest av alt har gjort seg bemerket som, er at hun er særdeles innvandringsliberal. I tillegg har hun over lang tid sterkt benektet Sveriges problemer med innvandringen.

I 2017 hevdet hun for eksempel at voldtekter og seksuell trakassering i Sverige bare «går ned og ned og ned» og at det ikke er noen sammenheng mellom innvandring og kriminalitet, sistnevnte går for øvrig også bare ned i Sverige, ifølge samme Johansson. Hun klarte til og med å lire av seg dette i et intervju med BBC.

Johansson synes midlertid å kose seg så mye i EU-systemet at hun ikke har fått med seg svenskene, inkludert statsminister Stefan Löfven (S), har våknet til en skikkelig blåmandag. For nå mener til og med sistnevnte at det er en krystallklar sammenheng mellom innvandringen og en rekke av de problemene som er i Sverige – og han sier det som om han har ment det hele tiden. Men slik er det jo i det politiske livet, det handler om de siste ukene og de to-tre foran.

Derfor er det mer enn foruroligende at det nettopp er Ylva Johansson som har innvandringspolitikken i sin portefølje i EU.

Selektiv presentasjon

Denne migrasjonspakten fra EU-kommisjonen i seg selv skal jeg ikke si så mye om nå, men som jeg tidligere har nevnt synes den ikke å være et svar på problemene. I beste fall kan vi kanskje si at den representerer en byrdefordeling av innvandrere i Europa.

Derfor stusset jeg litt over følgende sitat i dagens Aftenposten (ikke på nett).

 – Vi trenger en avtale som speiler den reelle situasjonen, og ikke en avtale som speiler det bildet folk har i hodet. De fleste migranter som ankommer, er ikke flyktninger. To tredjedeler er irregulære ankomster med folk som vil få en negativ avgjørelse på opphold, sa Johansson.

I 2019 fikk nesten en halv million migranter avslag på søknaden og ble bedt om å forlate EU. Men bare 29 prosent ble returnert til sine hjemland, fortalte Johansson.

 – Vi har ingen illusjoner om å klare å returnere alle, men det betydelig rom for forbedringer, mente hun.

Bare først; hvis du ikke vet hva «irregulære ankomster» er, så er det nyordet for ulovlige innvandrere. Begrepet er unnfanget og skapt av FNs migrasjonspakt, en pakt som vår regjering insisterer på å kalle «plattform» – ikke minst på grunn av debatten om hvor eller om den er juridisk bindende. Men Norge signerte.

Aftenpostens sitat må i beste fall kunne kalles selektiv. Jeg betviler ikke at Johansson har sagt overnevnte, men åpenbart har «noe» falt bort. For EU-kommissær Johansson vil, som FNs migrasjonspakt, skape flere lovlige innvandringsveier til Europa.

 – Vi trenger høy innvandring til Europa

De lovlige innvandringsveiene til Europa skal bestå av både flyktninger, asylsøkere og arbeidsinnvandrere. Og de skal bestå av mennesker med gode kvalifikasjoner, dårlige kvalifikasjoner og ingen kvalifikasjoner.

For, fortsatt ifølge Johansson, er innvandring til Europa «helt normalt». Innvandring til Europa har «alltid vært der» – og den kommer «alltid til å finnes». Men ikke bare dét, for det er nemlig slik at:

 – Innvandring er en del av det som har gjort vårt kontinent fremgangsrikt.

Slå den, du! Og det gjør hun – faktisk igjen og igjen:

– Vi har mye innvandring til EU, og det er noe vi trenger. Vi trenger disse menneskene, for vi er en aldrende befolkning, fastslår Johansson. Og videre:

– Vi skal ikke ha færre innvandrere, vi skal ikke ha som mål å gi beskyttelse til færre flyktninger. Men vi skal ha som mål å skape legale veier for innvandrere og flyktninger, og færre som som betaler menneskesmuglere og færre som risikerer sine liv.

Hvis jeg ikke har vært skremt av EU-kommisjonen før, så er jeg det nå. De tolker åpenbart verden ut fra det tjenerskapet som serverer dem høye smørbrød og bobler i stettglasset. Som i FN-systemet.