Innvandring

Åkesson utestengt fra Tyrkia

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson ble i dag forhørt av tyrkisk politi fordi han har delt ut løpesedler blant migrantene som ønsker seg til Europa. Han ble satt på fly ut av landet - med innreiseforbud til Tyrkia. I Sverige harseleres det med hendelsen, som igjen gir vann på mølla til dem som ønsker mer innvandring til Sverige.

Etter at Recep Erdogan har brutt avtalen han har med EU-kommisjonen om å holde Tyrkias grenser stengt mot Europa for migranter, befinner det seg nå tusenvis av migranter seg i grenseområdet hvor de forsøker å ta seg over til Hellas. Mange av disse ønsker å ta seg til Norden og Vest-Europa.

I begynnelsen av uken reiste SD-leder Jimmie Åkesson ned til den tyrkiske grensebyen Edirne hvor han har delt ut løpesedler med beskjed om at «Sverige er fullt». I Sverige er han politianmeldt av en advokat som mener det er hets mot en folkegruppe (som må antas å være asylsøkerne).

Nå har Åkessons tur tatt en ny vending. For i dag ble han deportert ut av landet av tyrkisk politi, og har fått innreiseforbud til Tyrkia. Begrunnelsen skal være at han har delt ut løpesedler «ulovlig».

Dermed kan Åkesson etter all sannsynlighet kassere inn en større politisk seier etter Tyrkia-turen. Ikke bare får han bevist at SD mener alvor med en stram innvandringspolitikk, men han synliggjør også hvordan Erdogans regime opptrer overfor det de ikke liker – og den politiske venstresiden gir signaler om at Sveriges dør står åpen.

Lokker flere til Sverige

Sosialdemokratenes Anders Ygeman, som har sittet i riksdagen i over 20 år og som også har vært innenriksminster, har åpenbart ingen problemer med en eventuell ny migrantstrøm til Sverige og velger heller å harselere med Åkesson.

twitter har han følgende melding til nyheten om at Åkesson problemer i Tyrkia: «Ändå lite trist att Sverige är fullt när sånt här händer».

Ygeman møter både ros og ris for meldingen, men det kanskje mest påtakelige er at han ikke skjønner hvilket signal han sender ut – og det signalet er det motsatte av hva SD prøver å oppnå.

For Farida al-Abani fra partiet Feministisk Initiativ, som for øvrig ikke har gjort noen suksess i Sverige, tar Ygemans signal som en legitimering av hennes eget stunt for noen dager siden. Da publisert hun en video på sosiale medier, på arabisk, et språk som hun er så «heldig å kunne» og dermed når millioner. I videoen ønsker hun migrantene velkommen til Sverige, da landet slett ikke er fullt. Det er bare noe et rasistisk parti lyver om. Videoen har så langt over 63.000 visninger.

Sverige har rett og slett mye å slite med. Mitt stalltips er at SD vil fortsette å vokse – samtidig vil Socialdemokraterna fortsette nedgangen. 

Til Expressen sier SD-pressesjef, Henrik Gustafsson, at det som skjedde i Tyrkia er en skandale. «Særlig fra er land som jar ambisjoner til å bli medlem av EU. Men det bekrefter også at Tyrkia ikke er noe demokrati», sier Gustafsson og legger til:

«De på venstresiden som nå harselerer over hva som har skjedd, synes ikke forstå alvoret i det som har skjedd.»