Politikk

Tyrkia åpner slusene

Tyrkia vil ikke lenger å stanse syriske innvandrere som forsøker å komme seg til Europa. Dermed bryter Tyrkia avtalen med EU.

Tyrkia vil ikke lenger prøve å stoppe syriske flyktninger fra å nå Europa. Beslutningen skal ha kommet etter at Tyrkia venter at opp mot én million syrere vil flykte fra den syriske Idlib-provinsen, meldes det fra offentlig tyrkiske kilder til Reuters.

Det skal være gitt ordre om ikke å gripe inn, da den tyrkiske kystvakten, politiet og grensevaktene har fått beskjed om å forholde seg passive til syriske migranter som forsøker å ta seg videre til Europa.

I Tyrkia skal det ha vært rundt 3,6 millioner syrere (et ukjent antall er tvangsreturnert), der over en million kom i 2015, de aller fleste via Hellas. For mange av disse gikk ferden videre ut i Europa. I 2016 inngikk EU, anført av Tysklands forbundskansler Angela Merkel, en avtale med Tyrkias eneveldig president Recep Tayyip Erdogan en avtale om at Tyrkia skulle stoppe migrantstrømmen til Europa mot en betydelig pengesum – og «løse» forhåpninger om Tyrkias medlemskap i EU.

Kort tid etter at denne avtalen var i boks, truet imidlertid Erdogan, for øvrig ikke for første gang, med «å oversvømme Europa med migranter».

Den samme trusselen kom han med i oktober 2019, da han ville ha EUs hjelp til å ta over et område i den kurdiskdominerte delen av Syria, eller så tok «han det selv». EU skulle hjelpe til med å bygge en «sikker sone», hvor han skulle sende rundt 1 million syrere i Tyrkia til.

Som kjent gikk Tyrkia inn i Syria. Nå gjør visstnok Erdogan alvor av trusselen om å åpne slusene til Europa. Ergo kan Europa stå overfor en ny innvandringsbølge.

Skal vi «takke» Angela Merkel for sitt håpløse forsøk på å redde seg selv fra sin egen beslutning om å åpne de tyske grenser i 2015 ved å inngå avtale med despoten Erdogan?