Innvandring

Flyselskap med daglige avganger fra Oslo til Addis Abeba

Til sommeren åpnes daglige avganger fra Oslo til Addis Abeba. Det mangler nemlig ikke på kunder i Norge.

Mussie Fitehamlak, Country Manager for Ethiopian Airlines i Norge, kan fortelle at selskapet har et så godt kundegrunnlag fra Norge at de øker kapasiteten til daglige avganger til hovedstaden i Etiopia.

 – Fra sommeren 2020 går vi for første gang opp til daglige avganger fra Oslo ved å legge til en avgang på torsdager, sier Fitehamlak, og legger til:

 Addis Abeba er et stort internasjonalt knutepunkt i Afrika og har gode forbindelser videre til andre destinasjoner.

Direktør for trafikkutviklin​g i Avinor, Jasper Spruit, istemmer.

– Dette er en rute som går svært godt og som er blitt veldig populær hos norske reisende, sier Spruit.

Addis Abeba som transittflyplass

Fitehamlak sier at de har lagt Oslo-ruten slik at den treffer godt med videre forbindelser i Afrika, både på ankomst og avgang fra Addis Abeba.

 – Med dette økte tilbudet vil norske reisende få daglig tilgang til Afrikas største flyselskap og vårt nettverk ut til hele Afrika, sier han.

Det er lagt opp til at de reisende kan sove både på tur og retur. Fra Oslo med daglig avgang kl. 18:45 og ankomst Addis Abeba kl. 05:30 morgenen etter. Returen fra Addis Abeba er kl. 23:40 med ankomst Oslo kl. 08:45 morgen etter. Hver tur har plass til 270 passasjer, 24 på business class og 246 economy class.

Hvis flyene er tilnærmet fullbooket, som en kanskje kan anta ut fra at de setter opp enda en flyvning, innebærer det at rundt 1.800 personer i uka drar til eller fra Addis Abeba.

Vil ikke vite

I Norge er det om lag 11.500 etiopiere, men kundegrunnlaget i Norge fra Afrika teller i underkant av 132.000 personer. Så er det nok andre som benytter seg av Ethiopian Airlines tilbud fra Oslo. Det hadde vært interessant å visst mer om hvor mange som har fått beskyttelse i Norge som frekventerer disse rutene. For vi vet jo at det er mange, og mange av disse har heller ingen problemer med å fortelle at de har vært på besøk i landet de angivelig ikke kan bo i. Som kjent er det kort vei fra Addis Abeba til Somalia.

I fjor åpnet samme flyselskap nye ruter til to byer i Somalia, Garowe og Bosasso. Som selskapet den gang uttalte: Dette er «hyggelig» for somaliere i Norge som nå får bedre tilbud til å dra til «hjemlandet».

Ikke alle disse besøkene har edle hensikter. For eksempel kan reisen ha som mål å dumpe barna sine der, kanskje på en koranskole. Formålet kan også være å avlære barna vestlige frihetsverdier, gjerne med å få giftet vedkommende bort, for så å søke familieinnvandring til Norge. Ikke uvanlig kan det være fars kone nummer to som får ansvaret for disse barna mens de er i utlandet, der også barna til kone nummer to (eller tre eller fire), har rett til norsk statsborgerskap.

Foreldrene derimot, i alle fall far, reiser tilbake til Norge, der mange igjen lever på det norske velferdssystemet.

Men det er vel som det bruker å være: Dette skal helst ikke snakkes om.

Pressemelding Avinor