Innvandring

Hyggelig at somaliere får enda bedre flytilbud til Somalia

Ethiopian Airlines åpner to nye destinasjoner fra Vesten til Somalia. Dette er "hyggelig" for de rundt 40 000 norsksomalierne, mener flyselskapet, for nå kan de enda enklere dra til "hjemlandet" sitt, som det heter i pressemelding videreformidlet av NTB.

Rettelse kl. 13.35, 7. august: Ved en «inkurie» (uaktsomhetforglemmelsetankeløshet), kom Document.no til å sette NTB som avsenderen på sin artikkel. Dette ble rettet opp i går, uten at vi registrerte det før i dag. Avsenderen er altså flyselskapet Etiophian Airlines med en pressemelding, som er videreformidlet av NTBinfo.

Både byen Garowe og Bossaso blir nye destinasjoner for det afrikanske flyselskapet Etiopian Airlines, kan flyselskapet melde (her fra Document.no). Begge byene ligger nordøst i Somalia der flest norsksomaliere har sine røtter.

Som kjent startet folkevandringen fra Somalia til Norge sent 80-tallet og tiltok på begynnelsen av 90-tallet grunnet borgerkrigen den gang. Fremdeles søker somaliere asyl i Norge og folk innvilges familieetablering og-gjenforening. Gruppen er på over 40 000 personer nå.

Dette blir et hyggelig tilbud til de vel 40 000 personene med somalisk bakgrunn som bor i Norge, sier flyselskapet.

Fra flyselskapets ledelse heter det følgende:

Vi vil nå bli et enda mer attraktivt tilbud for alle med somaliske røtter fra Amerika, Europa, Asia, Midtøsten, Europa og Afrika som vil reise til hjemlandet via Addis Abeba, sier GebreMariam (min utheving).

Statsminister med norsk statsborgerskap

I tillegg til at landets statsminister er norsk statsborger, er flere medlemmer av parlamentet det samme. I juni i år ba landets utenriksminister somaliere i Vesten om å komme hjem og bygge landet. Ahmed Isse Awad sa at somaliere i USA har bidratt både økonomisk og politisk til Somalia. Nøyaktig det samme kan sies om norsksomaliere.

Utenriksminister Ahmed Isse Awad er i disse dager i USA, staten Minnesota, som har den største somaliske diasporaen i statene.  Til radiokanalen National Public Radio, forteller han at somaliere i USA har gitt betydelige økonomiske bidrag til Somalia, akkurat som i Norge, der privatpersoner eksempelvis sendte en halv milliard kroner til Somalia i 2017. Awad mener også at den somaliske diasporaen i USA har bidratt politisk til å utvikle Somalia.

Utgangspunktet for Flyktningkonvensjonen var midlertidig beskyttelse og retur når forholdene i hjemlandene tillater det. Nå økes altså heller «charterreisene» for norsksomaliere, den dårligst økonomisk integrerte gruppen i Norge.  Kulturelt er det generelt også liten tilpasningsevne til det moderne norske demokratiet basert på en 1000 år gammel kristen arv. Som Faduma Hassan (35) sa det tidligere i år, etter å ha bodd i Norge siden hun var åtte år gammel, og nå har flyttet tilbake til Somalia:

Her feirer norsksomaliere 17. mai i Mogadishu. Foto fra Facebook-gruppe.

Mannen min og jeg hadde faste jobber, og familien levde et godt liv på Romsås i Oslo. Men vi bestemte oss for å returnere etter at vi hadde vært her på sommerferie. Det var første gang jeg var hjemme siden vi flyktet. Da jeg så fattigdommen og utfordringene, skjønte jeg at jeg kunne gjøre en forskjell. Jeg ville bidra med kompetansen jeg har fra Norge.

Faduma Hassan innrømmer at kultur og religion var viktig i diskusjonen da familien tok avgjørelsen om å dra fra Norge.

– Både jeg og mannen min har opplevd barndommen og ungdommen i Norge – det har vært et kjempegodt liv, men likevel har begge følt en slags splittelse. Kløften mellom det norske og somaliske, både kulturen og religionen, det har vært tøft for oss begge – så vi tenkte at vi kunne spare barna for det. Samtidig så vi at barna kunne leve et roligere og på mange områder bedre liv her (min utheving).

Hva tenker egentlig politisk ledelse om sitt innvandrings- og flyktningeprosjekt som koster skjorta – og mer til – for oss skattebetalere?