Mediekritikk

TA nekter å fortelle hvem som skal skjermes for «jul»

Utviklingen i Seljord-saken der "noen" skal skjermes for jul er ingen stjerne i boka for de fleste involverte - ei heller MSM, som fremstår noe desperate. Samtidig nekter redaktøren for TA å fortelle, selv om de hadde fått opplyst det, om hvilke grupper det egentlig er snakk om.

Saken om å skjerme elever ved Seljord skole i Telemark for «jul», for ikke å «støte noen», ruller videre.

I dag var den tema i Dagsnytt 18 (NRK) med tre mediefolk som debattanter, redaktør Ove Mellingen i Telemarksavisen (TA), Andreas Slettholm (kommentator i Aftenposten) og Hildre Øvrebekk (kommentator i Stavanger Aftenblad), der de to sistnevnte skulle forklare oss hvor dårlig journalistikk TA-saken er.

Som vi fortalte tidligere i dag har rådmannen i Seljord kommet til at denne saken er kommet feil ut på grunn av TA, for det er visstnok ingen i Seljord kommune som nekter noen å si verken julemat eller juleball, selv om saken startet med et tips fra en bestemor som fortalte at hennes barnebarn – som er elev ved skolen – hadde fortalt henne akkurat det.

 – Et anonymt tips fra en bestemor, hvilken nyhetssak er nå egentlig det? spør programleder Sigrud Sollund (for øvrig selv forfatter av en bok om «Hersketeknikker»).

Nei, hva skal vel en bestemor fra Telemark, åpenbart glad i norske tradisjoner, stille opp mot den urbane eliten i henholdsvis Aftenposten og Stavanger Aftenblad, samt «folkeopplysningskanalen» NRK?

TA-redaktør svarer med at det har stor nyhetsverdi. For hvis en endrer tradisjonene med jul i skoleverket i Seljord eller andre steder, er det noe som må opp til alminnelig debatt blant folk flest. Så når bestemoren tipser avisen, de sjekker det opp, og skolen bekrefter det hun sier, ja da er det absolutt en sak, fastslår Mellingen. Hvilket han har helt rett da, da dette ble saken som dominerte i helgen. Vel og merke uten at de nasjonale mediene videreformidlet det de måtte mene var lokalt dårlig journalistikk? For det var alternative medier som tok saken.

Hva er så akilleshælen i saken? Selvsagt; islam.

 – Så blir saken koblet opp til islam og innvandring, slik som de fleste debatter blir, enten det handler om hagearbeid eller strikking, og det var mange som tydeligvis fikk inntrykk at det var av hensyn til muslimer på skolen at dette, disse ordene, ble brukt. Andre har spekulert i om det var av hensyn til elever fra Jehovas Vitner. Hva fant dere ut der, Melling, om hva som lå til grunn? spør programleder Sollund, om ikke helt nøytralt om jeg får legge til.

Men her rygger TA-redaktøren. Han forteller at de er blitt fortalt hvem det gjelder, men TA valgte ikke å formidle dette. Det vil han fortsatt ikke gjøre, til tross for at programlederen gjerne vil ha det konkrete svaret.

Det er verdt å lytte til denne debatten på NRK (starter på 40:00), for det forteller noe på flere plan. I min tolkning om den urbane pressens likegyldighet overfor lokalpressen, elitens avstand fra folket og ikke minst berøringsangsten overfor islam. Hadde dette handlet om hvilken som helst annen religiøs gruppe, så er min kvalifiserte gjetning at MSM hadde vært på fra første sekund.

Hva er så liktærne i dette? Jo, at Document, Resett og HRS feide MSM av banen med å skjønne hva TA-saken handler om. Det gjør så jævlig ondt at Faktisk.no hoppet på som den synkende MSM-redningsbøyen de er, da for å fortelle at «det gjaldt flere grupper». Uten å nevne én.